Ένα πρωτοποριακό έργο αποσκοπεί στη δημιουργία αξιολόγησης τύπου Euro-NCAP για αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης. Στόχος του είναι η οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στην αυτόνομη τεχνολογία και η υποστήριξη νέων αγοραστών αυτοκινήτων για πιο ενημερωμένες αποφάσεις αγοράς.

Η Thatcham Research είναι επικεφαλής του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το Κέντρο Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η πρώτη ανεξάρτητη αξιολόγηση του έργου θα εστιάζει στα Αυτόματα Συστήματα Διατήρησης Λωρίδας Κυκλοφορίας (Automated Lane Keeping Systems – ALKS), τα οποία επιτρέπουν την αυτόματη οδήγηση. Στη συνέχεια θα αναπτυχθούν διαδικασίες δοκιμών για την αξιολόγηση άλλων αυτόματων συστημάτων οδήγησης.

Οι αξιολογήσεις και οι βαθμολογίες ασφαλείας του έργου, οι οποίες ελπίζεται να υιοθετηθούν από οργανισμούς ασφαλείας καταναλωτών, όπως το Euro NCAP, θα παρέχουν στους οδηγούς και τις ασφαλιστικές εταιρείες καλύτερη κατανόηση της απόδοσης και της ασφαλούς χρήσης των αυτοματοποιημένων τεχνολογιών.

Ο Jonathan Hewett, CEO της Thatcham Research, δήλωσε: «Η έλευση της αυτοματοποιημένης οδήγησης υπόσχεται πολλά οφέλη για την ασφάλεια, την κινητικότητα και το περιβάλλον. Προς τούτο, αναπτύσσουμε ένα ανεξάρτητο σύστημα αξιολόγησης της ασφάλειας των καταναλωτών για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην τεχνολογία και την ικανότητά της ελέγχου του οχήματος.

«Δεν θα είναι όλα τα αυτοματοποιημένα συστήματα οδήγησης όμοια. Επομένως, μια ανεξάρτητη βαθμολογία ασφάλειας των καταναλωτών θα οδηγήσει σε βέλτιστες πρακτικές, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει τους καταναλωτές να προβούν σε τεκμηριωμένες επιλογές και να εμπιστευθούν την παραχώρηση του ελέγχου».

Προηγούμενο άρθροNTCE-R, 10 χρόνια Έρευνας και Ανάπτυξης
Επόμενο άρθροTo ηλεκτρικό Fiat 500 “Small Car of the Year”