Συμμετέχοντας σε πάνελ με θέμα «Η ανασύνταξη της Ελλάδας στις μεταφορές», στο πλαίσιο του 6ου Συνεδρίου Υποδομών & Μεταφορών- ITC 2023, ο Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Avis, αναφέρθηκε στο επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ της εταιρείας.

Ανδρέας Ταπραντζής, Διευθύνων Σύμβουλος της Avis

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα από την Avis, όπως είπε ο κ. Ταπραντζής και επιταχύνονται οι επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση με την αγορά πολύ περισσότερων «καθαρών» οχημάτων, καθώς ήδη η εταιρεία στοχεύει σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόλος της Avis έχει πλέον ξεπεράσει τα 55.000 αυτοκίνητα, ενώ έως και τον Αύγουστο οι αγορές νέων οχημάτων ξεπέρασαν τις 10.000, μια επένδυση που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. «Από αυτά τα 10.000 αυτοκίνητα, πάνω από το 45%, είναι «πράσινα» οχήματα και τα μισά από αυτά είναι αμιγώς ηλεκτρικά. Πλέον το 25% του στόλου μας είναι «πράσινο», αυξημένο σχεδόν 100% από την προηγούμενη χρονιά», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, το 2023, ο κ. Ταπραντζής εκτίμησε ότι θα είναι μια ακόμη χρονιά ρεκόρ -κάτι που διαφαινόταν ήδη από τις τάσεις των κρατήσεων κατά το α’ τρίμηνο του έτους-, καθώς θα είναι μια χρονιά υψηλών επιδόσεων για τον ελληνικό τουρισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το 50% της εν λόγω αγοράς εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού.

Στον τομέα του leasing, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σταδιακές μετατοπίσεις των προτιμήσεων του κοινού, με τα περιθώρια διείσδυσης στη χώρα μας να είναι τεράστια δεδομένου ότι στην Ευρώπη οκτώ στους 10 χρησιμοποιούν τη μακροχρόνια μίσθωση, ενώ στην Ελλάδα είναι μόλις τέσσερις στους 10. «Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί μια νέα, δυναμική τάση στην αγορά, αλλά μετά το πάγωμα του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» υπάρχει στασιμότητα, ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν τους στόλους τους με σημαντικό όφελος τόσο για τις ίδιες, όσο και για το περιβάλλον μας», είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι η Πολιτεία θα επιληφθεί άμεσα του ζητήματος.

Σε ότι αφορά τους παράγοντες που εμποδίζουν την διείσδυση της ηλεκτροκίνησης, επισήμανε ως πρώτο το κόστος της αγοράς, δεύτερον τις υποδομές, τόσο της φόρτισης, όσο και της δυνατότητας των δικτύων να ανταποκριθούν στη ζήτηση, και τρίτον τη χαμηλή ακόμη τεχνογνωσία στη διαχείριση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τέλος, ο κ. Ταπραντζής αναφέρθηκε στις καινοτομίες που προωθεί η Avis στον τομέα της κινητικότητας και του car-as-a-service (αυτοκίνητο ως υπηρεσία), ξεχωρίζοντας την υπηρεσία Avis Easy Leasing με την οποία ο καθένας μπορεί να κλείσει leasing online μέσα σε λίγα λεπτά και την επίσης, online συνδρομητική υπηρεσία αυτοκινήτου, Switch by Avis, με την οποία μπορείς να έχεις όποιο αυτοκίνητο επιθυμείς, για όσο διάστημα το χρειάζεσαι χωρίς καμία άλλη δέσμευση.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροVolkswagen Επαγγελματικά Οχήματα στην Transport Show 2023
Επόμενο άρθροΑυτοκίνηση 2023: 1o Συνέδριο Energy Save