Η ALD δημοσίευσε τα ετήσια οικονομικά της αποτελέσματα για το 2021, τα οποία παρουσίασαν καθαρά κέρδη 873,1 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 71% σε σχέση με τα αποτελέσματα του 2020.

Το ίδιο έτος η εταιρεία ξεπέρασε τις προσδοκίες ηλεκτροκίνησης του στόλου, που προβλέπεται να αυξηθεί πάνω από 30% το 2022 στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «MOVE 2025».

Στα αξιοσημείωτα περιλαμβάνονται η αύξηση χρηματοδοτούμενου στόλου κατά 4% (έναντι του τέλους Δεκεμβρίου 2020), στα 1,427 εκατομμύρια οχήματα συνολικά, η βελτίωση της σχέσης κόστους/εσόδων κατά 48,8% και αποτελέσματα ρεκόρ στις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Τα αποτελέσματα εξαμήνου της ALD για το 2021 βελτιώθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα και αυτό συνεχίστηκε.

Κύρια σημεία οικονομικών αποτελεσμάτων

  • 1,726 εκατομμύρια συμβάσεις παγκοσμίως στα τέλη Δεκεμβρίου 2021.
  • Αποτέλεσμα πωλήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 437,7 εκατ. ευρώ, έναντι 61,1 εκατ. ευρώ το 2020.
  • Κέρδη ανά μετοχή 2,16 ευρώ.
  • Προτεινόμενο μέρισμα 1,08 ευρώ ανά μετοχή
  • Απόδοση ιδίων κεφαλαίων 19,5%, έναντι 12,5% το 2020.
  • Σχέση Ιδίων Κεφαλαίων/ Ενεργητικού 18,0% τον Δεκέμβριο 2021, έναντι 16,7% τον Δεκέμβριο 2020.

Προοπτικές της ALD για το 2022

Η ALD βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να επωφεληθεί της ανάπτυξης του κλάδου. Προβλέπεται η συνέχιση της οικονομικής ανάκαμψης, όμως οι αλυσίδες εφοδιασμού ενδέχεται να μη επιστρέψουν στην κανονικότητα προ του τέλους του έτους.

Στο πλαίσιο του σχεδίου εξαγοράς της LeasePlan, η ALD έχει αρχίσει να επιβαρύνεται με δαπάνες προς συμμόρφωση με τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για το κλείσιμο της συναλλαγής, που θα συμβεί το 4ο τρίμηνο του 2022. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Ενσωμάτωσης (IMO) θα δημιουργηθεί εντός του έτους.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Tim Albertsen, CEO της ALD, δήλωσε: «Μετά το 2020, που σημαδεύτηκε από την πανδημία και τις έντονες οικονομικές μεταπτώσεις, το 2021 επήλθε ανάκαμψη της οικονομίας, αν και εξακολουθεί να ταλαιπωρείται λόγω διαταραχών των αλυσίδων εφοδιασμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η ALD συνέχισε να υλοποιεί το σχέδιο δράσης Move 2025, επιτυγχάνοντας μάλιστα νωρίτερα τον στόχο εξηλεκτρισμού του στόλου της και βελτιώνοντας την απόδοση των δεσμεύσεών της για περιβαλλοντική και κοινωνική διακυβέρνηση (ESG). Τα αποτελέσματά της για το 2021 είναι εξαιρετικά, αντανακλώντας την ισχυρή αύξηση του στόλου και των περιθωρίων κέρδους και ενισχύονται από τα αποτελέσματα ρεκόρ πωλήσεων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Προβλέπουμε πως τα ισχυρά βασικά μεγέθη του κλάδου θα συνεχιστούν και το 2022.

Στις 6 Ιανουαρίου 2022, η ALD ανακοίνωσε το σχέδιό της εξαγοράς της LeasePlan. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα για τη δημιουργία κορυφαίας παγκόσμιας εταιρείας κινητικότητας. Ο συνδυασμένος οργανισμός που προκύπτει από την συνένωση των δύο εταιρειών, θα είναι σε καλύτερη θέση να ηγηθεί του μετασχηματισμού του κλάδου, αξιοποιώντας την ανάπτυξη της κινητικότητας, προσφέροντας τις πλέον καινοτόμες λύσεις στους πελάτες και συναρπαστικές ευκαιρίες ανάπτυξης στους εργαζόμενους. Αυτή η εξαιρετική συνέργεια θα δημιουργήσει σημαντική αξία για τους μετόχους. Οι ομάδες μας είναι ενθουσιασμένες με αυτές τις προοπτικές και σύντομα θα δημιουργηθεί Υπηρεσία Διαχείρισης Ενσωμάτωσης, το οποίο θα συνδυάζει τα καλύτερα ταλέντα των δύο εταιρειών, για την οριστικοποίηση του σχεδίου επιτυχούς ενσωμάτωση της LeasePlan, στα τέλη του 2022».

Όσον αφορά στην καινοτομία, η ALD Flex αύξησε τον διαθέσιμο στόλο της στα 44.000 οχήματα, αύξηση 32% έναντι του προηγούμενου έτους, με ποσοστό χρήσης 80%.

Συνεργασίες για το 2021 και πέραν αυτού

Αναπτύχθηκαν επιπλέον επιτυχημένες συνεργασίες, ιδίως με κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, με τις παραγγελίες για αυτοκίνητα Tesla να υπερτριπλασιάζονται. Η ALD είναι η 1η εταιρεία leasing αυτοκινήτων Tesla στην Ευρώπη.

Η εταιρεία εξαγόρασε επίσης τη γερμανική συνδρομητική εταιρεία αυτοκινήτων Fleetpool τον Οκτώβριο του 2021, καθώς και το 17% του μετοχικού κεφαλαίου της startup MaaS Skipr.

Φωτογραφία: Tim Albertsen, CEO της ALD

Προηγούμενο άρθροΗ παραγωγή του νέου Opel Astra στο Rüsselsheim
Επόμενο άρθροΑναβαθμίσεις μοντέλων BMW από την άνοιξη του 2022