Luca de Meo

Την παραμονή της διάσκεψης COP 28 για το κλίμα, και ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), Luca de Meo, παρουσίασε το μανιφέστο και τον οδικό χάρτη για το μελλοντικό και ανταγωνιστικό οικοσύστημα κινητικότητας, που συνυπογράφεται από τους CEO των μεγάλων κατασκευαστών οχημάτων της Ευρώπης.

Μπορείτε να δείτε εδώ το μανιφέστο της ACEA

«Ο κλάδος μας βρίσκεται εν μέσω του μεγαλύτερου μετασχηματισμού εδώ και έναν αιώνα», δήλωσε ο Luca de Meo, ο οποίος είναι επίσης CEO του Renault Group. «Για εμάς δεν τίθεται θέμα ανάγκης απαλλαγής από τον άνθρακα. Επενδύουμε δισεκατομμύρια για να συμβεί αυτό – πολύ περισσότερα από οποιονδήποτε άλλο τομέα».

Δεδομένης της κλίμακας μετασχηματισμού, κανένας δεν θα είναι σε θέση να αλλάξει ολόκληρο το οικοσύστημα κινητικότητας μόνος του. Ως εκ τούτου, η ACEA παρουσίασε το μανιφέστο της για το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Επιτροπή, με έναν οδικό χάρτη που βασίζεται σε τρεις πυλώνες – προσφορά, παραγωγή και ζήτηση – που θα εφαρμοστεί από την αυτοκινητοβιομηχανία από κοινού με τους εταίρους της.

«Η ΕΕ θέτει σε ισχύ οκτώ με εννέα κανονισμούς κάθε χρόνο για τον κλάδο μας, μέχρι το 2030. Σε ορισμένες περιπτώσεις, πρόκειται για αντικρουόμενους κανονισμούς», εξήγησε ο κ. de Meo.

«Η Ευρώπη πρέπει επειγόντως να υιοθετήσει μια ολιστική προσέγγιση στις προκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας, που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας. Επειδή τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε αφορούν όλους τους τομείς: αυτοκινητοβιομηχανία, εξόρυξη, ενέργεια, υποδομές και όχι μόνο. Αν δείτε τους παγκόσμιους ανταγωνιστές μας, θα προσέξετε ότι είναι πολύ καλοί σε αυτό».

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να διασφαλίσει μόνο ότι είμαστε εξίσου καλά εξοπλισμένοι με άλλες περιοχές, αλλά και ότι θα ανταγωνιζόμαστε επί ίσοις όροις. Ο ανταγωνισμός είναι υγιής και αληθινός ανταγωνισμός σημαίνει επίσης ανοιχτές παγκόσμιες αγορές και κανόνες ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου», δήλωσε ο κ. de Meo.

Βασικό στοιχείο του οδικού χάρτη της ACEA είναι να καταστήσει την Ευρώπη κόμβο παραγωγής πράσινων και έξυπνων οχημάτων. «Πρέπει να συνεργαστούμε με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις παραγωγής ποικιλίας μοντέλων μηδενικών εκπομπών, συμπεριλαμβανομένων μικρών, προσιτών ηλεκτρικών οχημάτων που είναι κερδοφόρο να παράγονται στην Ευρώπη», εξήγησε ο de Meo.

«Έτσι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πολλές προκλήσεις με τον ίδιο τρόπο, ειδικά όταν πρόκειται για την αστική κινητικότητα. Χρειάζεται επίσης να προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε την ζήτηση μέσω επαρκών, κατάλληλων κινήτρων, σε όλα τα επίπεδα, από την ΕΕ έως τις τοπικές αρχές».

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ACEA επανεξέλεξε τον κ. de Meo ως Πρόεδρο για δεύτερη χρονιά. Ο Πρόεδρος της ACEA εκλέγεται για ένα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά, από τους CEO των εταιρειών-μελών.

Προηγούμενο άρθροMercedes-Benz – BMW: Κοινό δίκτυο φόρτισης
Επόμενο άρθροΣυμφωνία Ελλάδας – Masdar: Ο Πόρος «GR-Eco Ιsland»