Η σκανδιναβική εταιρεία καθαρής ενέργειας Fortum αντιμετώπισε με επιτυχία μια κρίσιμη πρόκληση στην ανακύκλωση των μπαταριών EV. Οι τεχνικές τους λύσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ποσοστά ανακύκλωσης μπαταριών σε ποσοστό άνω του 80%.

Επί του παρόντος υπάρχουν πολύ λίγες λειτουργικές και οικονομικά βιώσιμες τεχνολογίες για την ανακύκλωση των περισσότερων υλικών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η νέα καινοτόμος τεχνική της Fortum, ωστόσο, προβλέπεται να αυξήσει τα ποσοστά ανακύκλωσης μπαταριών σε ποσοστό άνω του 80%, ενώ το σημερινό επίπεδο φτάνει στο 50%.

Η τεχνική αποτελείται από μια διαδικασία ανακύκλωσης χαμηλής περιεκτικότητας διοξειδίου του άνθρακα, όπου τα πλαστικά, το αλουμίνιο και ο χαλκός διαχωρίζονται και κατευθύνονται στη δική τους διαδικασία ανακύκλωσης πριν ανακυκλωθούν οι άλλες πρώτες ύλες.

Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την ανάκτηση κοβαλτίου, λιθίου, μαγγανίου και νικελίου από τις μπαταρίες EV. Αν παραδοθούν πίσω στους κατασκευαστές μπαταριών, μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων μπαταριών.

Δεύτερη ζωή

Εκτός από την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης της μπαταρίας στο 80% και με τον φιλόδοξο στόχο της ανακύκλωσης σχεδόν όλων των στοιχείων της μπαταρίας στο μέλλον, η Fortum δοκιμάζει επίσης εφαρμογές δεύτερης ζωής για μπαταρίες. Μέχρι το τέλος της διάρκειας ζωής τους, οι μπαταρίες EV μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ως μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, καθυστερώντας έτσι την ανάγκη ανακύκλωσης και βελτιστοποιώντας ολόκληρη τη διάρκειά τους.

Η αύξηση των EVs αυξάνει τις τιμές

Η πρόκληση της ανακύκλωσης γίνεται εντονότερη όσο αυξάνονται τα ηλεκτρικά οχήματα. Επιπλέον, αν η πρόβλεψη 100 εκατομμυρίων νέων EVs μέχρι το 2030 γίνει πραγματικότητα, θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης νικελίου και μαγγανίου κατά 800% και αύξηση της ζήτησης κοβαλτίου κατά 150%.

Η ανακύκλωση αυτών των πρώτων υλών μπορεί να μειώσει την πίεση που τους ασκείται και, συνεπώς, την πίεση στις τιμές και στις χώρες εξόρυξης. Επιπλέον, η χρήση ανακυκλωμένων υλικών θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή μπαταριών έως και κατά 90%.

Στόχος της Fortum είναι να επαναφέρει τα ανακυκλωμένα υλικά στην κυκλοφορία, να επιλύσει το κενό βιωσιμότητας και να αντιμετωπίσει μία από τις κύριες περιβαλλοντικές και οικονομικές ανησυχίες γύρω από την άνοδο των EVs.

Προηγούμενο άρθροΗ Toyota σε δοκιμές πεδίου για τη διάγνωση του εδάφους
Επόμενο άρθροCARA: Κερδίζοντας μάχες για το ευρωπαϊκό remarketing