
Η Renault μπορεί να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο κινεζικό ανταγωνισμό συνδυάζοντας καλό σχεδιασμό, προϊόντα με συναισθηματική απήχηση, καλύτερη εμπειρία πελάτη και υψηλή ποιότητα, δήλωσε ο CEO Φρανσουά Προβόστ.
«Οι Κινέζοι ανταγωνιστές μας είναι εξαιρετικά αποδοτικοί στο κόστος και στις τεχνολογίες, αλλά πρόθεσή μας είναι να καλύψουμε τη διαφορά και να έχουμε την ίδια ανταγωνιστικότητα», είπε ο Προβόστ κατά την παρουσίαση του νέου Clio στις 8 Σεπτεμβρίου.
Η πρεμιέρα του Clio αποτέλεσε την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Προβόστ αφότου διαδέχθηκε τον Λούκα ντε Μέο, ο οποίος αποχώρησε από τη Renault στα μέσα Ιουλίου για να αναλάβει τη διοίκηση της Kering, ιδιοκτήτριας της Gucci.
Η έκτη γενιά του Clio διαθέτει τολμηρή νέα εμφάνιση — μετά την εξελικτική μετάβαση από την τέταρτη στην πέμπτη γενιά — που απομακρύνεται από τη σχεδιαστική γλώσσα των τρεχόντων προϊόντων της Renault. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η αλλαγή θα διαφοροποιήσει καλύτερα το κορυφαίο σε πωλήσεις μοντέλο της από τον ανταγωνισμό.
Το νέο Clio χρησιμοποιεί το ίδιο σύστημα πολυμέσων OpenR Link με ενσωματωμένη τη Google, όπως και τα μεγαλύτερα μοντέλα, μια δυνατότητα που προσφέρει «μοναδική εμπειρία πελάτη», ανέφερε ο Προβόστ.
Οι Κινέζοι κατασκευαστές αρχίζουν να αμφισβητούν την κυριαρχία των ευρωπαϊκών εταιρειών στις μικρότερες κατηγορίες. Το μικρό hatchback MG3, που κυκλοφόρησε πέρυσι, είναι πλέον το τρίτο σε πωλήσεις υβριδικό της κατηγορίας του, μετά το Toyota Yaris και το τρέχον Clio, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Dataforce.
Ως μαζικός κατασκευαστής, η Renault είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στον χαμηλότερου κόστους ανταγωνισμό από κινεζικές μάρκες όπως η BYD και η MG. Οι κινεζικές μάρκες είχαν μερίδιο αγοράς 5,3% τον Ιούλιο, ελαφρώς χαμηλότερο από το ιστορικό 5,5% του Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dataforce.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μόναχο, ο Προβόστ υποσχέθηκε να συνεχίσει το έργο του ντε Μέο, ο οποίος βοήθησε τη Renault Group να περάσει από ζημιές-ρεκόρ το 2020 σε κέρδη-ρεκόρ το 2024.
«Η δουλειά μου είναι να συνεχίσω τη στρατηγική Renaulution [το σχέδιο αναστροφής του ντε Μέο], να χαράξω ένα ισχυρό σχέδιο, αλλά να είμαι πιο ευέλικτος και προσαρμοστικός απέναντι στην αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Προβόστ στο ίδιο γεγονός.
Ο Προβόστ θα παρουσιάσει ένα νέο στρατηγικό σχέδιο, που αναμένεται να ονομαστεί Futurama, στο πρώτο εξάμηνο του 2026.
Η Renault κατέγραψε καθαρές ζημιές 11,2 δισ. ευρώ (12,8 δισ. δολάρια) στο πρώτο εξάμηνο, μετά την απομείωση της αξίας της συμμετοχής της στη δοκιμαζόμενη Nissan, γεγονός που υπογραμμίζει την πρόκληση που έχει μπροστά του ο Προβόστ, μετά την περίοδο σταθερών αποτελεσμάτων υπό τον ντε Μέο, μέχρι που μια ήπια προειδοποίηση κερδοφορίας στα μέσα Ιουλίου προκάλεσε τη μεγαλύτερη πτώση της μετοχής από την αρχή της πανδημίας COVID-19.
Ο Προβόστ επιβεβαίωσε την επιθυμία του ντε Μέο για λιγότερο επαχθείς κανονισμούς στην ευρωπαϊκή αγορά-πυρήνα της Renault, λέγοντας ότι αυτοί οδηγούν σε υπερβολική αύξηση τιμών για πολλούς αγοραστές αυτοκινήτων.
«Έχουμε ένα τσουνάμι κανονισμών», είπε ο Προβόστ. Μια ξεχωριστή ρύθμιση της ΕΕ για τα μικρά αυτοκίνητα θα μείωνε τις τιμές και θα ενίσχυε τις στάσιμες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, πρόσθεσε. «Βάσει αυτού, σίγουρα, ο συνολικός όγκος της αγοράς θα αυξανόταν», τόνισε.
Ο πρόεδρος της Stellantis, Τζον Έλκαν, και ο επικεφαλής Ευρώπης της Stellantis, Ζαν-Φιλίπ Ιμπαράτο, έχουν επίσης ζητήσει νέους κανόνες για την ενθάρρυνση φθηνότερων μικρών αυτοκινήτων, πιθανώς στα πρότυπα των kei cars της Ιαπωνίας.
Ο Προβόστ δήλωσε ότι η ενίσχυση των πωλήσεων μικρών αυτοκινήτων θα βοηθούσε στην ανανέωση του γηρασμένου — και πιο ρυπογόνου — στόλου οχημάτων στην Ευρώπη και επομένως στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. «Θα είναι μια τεράστια αλλαγή», είπε. «Αν αντικαταστήσεις ένα Clio 15 ετών με το νέο Clio, έχεις 95% λιγότερες εκπομπές».
Η έκτη γενιά του Clio διατίθεται με το νέο υβριδικό σύστημα μετάδοσης της Renault, βασισμένο σε κινητήρα 1,8 λίτρων τεσσάρων κυλίνδρων, που παρουσιάστηκε φέτος για πρώτη φορά στο Dacia Bigster. Η ισχύς αυξάνεται στους 160 ίππους από 145, ενώ οι εκπομπές μειώνονται στα 89 γραμμάρια CO₂ ανά χλμ από 95, φτάνοντας στα επίπεδα του Toyota Yaris με 87 γρ./χλμ.
Έως τον Ιούλιο, το Clio ήταν το δεύτερο αυτοκίνητο σε πωλήσεις στην Ευρώπη μετά το Dacia Sandero, με 137.969 ταξινομήσεις, σημειώνοντας αύξηση 6,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dataforce.