
Η συνεχής αναβάθμιση των προτύπων ασφαλείας του οργανισμού Euro NCAP αντανακλάται στα τελευταία αποτελέσματα δοκιμών. Η εξαντλητική διαδικασία αποκάλυψε αδυναμίες σε οικογενειακά αυτοκίνητα που διαφορετικά θα έμεναν κρυφές μέχρι να συμβεί κάποιο ατύχημα.
Τα νέα μοντέλα TIGGO 7 και TIGGO 8 από τον κινέζο κατασκευαστή CHERY είναι μεσαίου μεγέθους SUV με καλό εξοπλισμό και ανταγωνιστική τιμή, που λανσάρονται σε αγορές σε όλη την Ευρώπη, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των δοκιμών της Euro NCAP στο μοντέλο TIGGO 7 — των οποίων τα αποτελέσματα ισχύουν και για το τρίστηλο TIGGO 8 — εντοπίστηκε πρόβλημα στον πλευρικό αερόσακο τύπου «κουρτίνα», ο οποίος εκτείνεται κατά μήκος των παραθύρων και έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους επιβάτες από χτυπήματα στο κεφάλι ή την κοιλιά σε πλευρικές συγκρούσεις.
Διαπιστώθηκε ότι ο πλευρικός αερόσακος του TIGGO 7 δεν ενεργοποιήθηκε σωστά, περιορίζοντας την ικανότητά του να προστατεύσει το κεφάλι ενός παιδιού στο πίσω κάθισμα. Η αιτία του προβλήματος εντοπίστηκε και η CHERY είχε την ευκαιρία να διορθώσει την εγκατάσταση του κρίσιμου αυτού εξαρτήματος. Ωστόσο, και μετά τη διόρθωση, οι ειδικοί της Euro NCAP επανέλαβαν τη δοκιμή και διαπίστωσαν πως ο αερόσακος εξακολουθούσε να μη λειτουργεί σωστά, αυτή τη φορά αποκολλούμενος από τη ράγα οροφής.
Αυτές οι δύο διαδοχικές αποτυχίες προκάλεσαν ανησυχία για την αξιοπιστία του συστήματος, με αποτέλεσμα η Euro NCAP να ζητήσει από τη CHERY να επανεξετάσει τον σχεδιασμό του.
Έτσι, τα μοντέλα TIGGO 7 και TIGGO 8 έχασαν βαθμούς στη συνολική τους αξιολόγηση, στερήθηκαν την πεντάστερη διάκριση και περιορίστηκαν σε τέσσερα αστέρια.
Την ίδια στιγμή, καθώς η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων επεκτείνεται, το νέο INSTER της Hyundai προσελκύει το ενδιαφέρον όσων αναζητούν ένα μικρό, κομψό και προσιτό ηλεκτρικό όχημα. Κατά τις δοκιμές, όμως, οι ειδικοί της Euro NCAP εντόπισαν ένα πρόβλημα με την πόρτα του οδηγού.
Στη δοκιμή πλευρικής σύγκρουσης με εμπόδιο, η πόρτα του οδηγού διαπιστώθηκε πως είχε ξεκλειδώσει μετά τη σύγκρουση, κάτι που θα μπορούσε να την αφήσει να ανοίξει και να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών. Το INSTER κατάφερε μια αξιόλογη βαθμολογία τεσσάρων αστέρων, αλλά με περιθώριο βελτίωσης. Ένα αυτοκίνητο που επέστρεψε για επανεκτίμηση στον πρόσφατο γύρο δοκιμών ήταν το Ford Tourneo Courier, ένα πολυμορφικό όχημα (MPV) για οικογένειες που χρειάζονται πρακτικότητα.
Το όχημα είχε δοκιμαστεί αρχικά το 2024 και τότε, στη δοκιμή μετωπικής σύγκρουσης πλήρους εύρους, η προστασία του πίσω επιβάτη κρίθηκε ανεπαρκής λόγω επιβραδύνσεων που καταγράφηκαν στο ανδρείκελο, με αποτέλεσμα να μη βαθμολογηθεί στη συγκεκριμένη δοκιμή και να περιοριστεί σε τρία αστέρια. Έκτοτε, η Ford βελτίωσε το σύστημα συγκράτησης των πίσω επιβατών και το μοντέλο αναβαθμίστηκε σε τέσσερα αστέρια.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών αυτών δείχνουν πόσο δύσκολο είναι ακόμη και σήμερα για τους κατασκευαστές να πετύχουν πεντάστερη αξιολόγηση. Και υπογραμμίζουν πόσο απαραίτητος είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός όπως η Euro NCAP για να μπορούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές να συγκρίνουν με ασφάλεια τα νέα οχήματα.
Παρόλα αυτά, πέντε νέα μοντέλα κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πρόκληση και να αποσπάσουν πέντε αστέρια στην αξιολόγηση:
- το Polestar 4, ένα ηλεκτρικό coupe-SUV,
- το Lynk & Co 02, ένα crossover SUV,
- το OMODA 9, SUV μεσαίας κατηγορίας,
- το ZEEKR 7X, μικρό SUV,
- και το MG P9 EV, ένα ηλεκτρικό pick-up φορτηγό.
Όλα τα παραπάνω μοντέλα απέδωσαν καλά στις δοκιμές, αλλά όσον αφορά την προστασία των επιβατών σε περίπτωση σύγκρουσης, το Polestar 4 εντυπωσίασε περισσότερο, με σκορ προστασίας ενηλίκων επιβατών 92%.
Ακολούθησαν τα MG P9 και ZEEKR 7X με 91%, και τα Lynk & Co 02 και OMODA 9 με 90%.
Όσον αφορά, όμως, την αποφυγή ατυχημάτων μέσω ηλεκτρονικών βοηθημάτων οδήγησης, το καλύτερα εξοπλισμένο μοντέλο ήταν το Lynk & Co 02, το οποίο συγκέντρωσε σκορ 89%, ξεπερνώντας τα MG P9 και ZEEKR 7X, που σημείωσαν 83%.