
Ο επικεφαλής κινητήρων της BMW κάνει λόγο για ισορροπία μεταξύ ηλεκτροκίνησης και θερμικών κινητήρων στο αυστριακό κέντρο παραγωγής.
Το εργοστάσιο της BMW στο Στάγερ της Αυστρίας περνά μια σύνθετη φάση μετασχηματισμού, καθώς επεκτείνει την παραγωγή ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του ως παγκόσμιο κέντρο παραγωγής θερμικών κινητήρων, σύμφωνα με τον Klaus von Moltke, επικεφαλής παγκόσμιας παραγωγής συστημάτων κίνησης της BMW.
Σε συνέντευξή του σε διεθνές μέσο, ο von Moltke —που είναι επίσης επικεφαλής του εργοστασίου στο Στάγερ— μίλησε για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη κινητήρων diesel και βενζίνης, την ενίσχυση της παραγωγής της νέας ηλεκτρικής αρχιτεκτονικής Neue Klasse, καθώς και το πώς η διατμηματική εκπαίδευση και η ψηφιοποίηση βοηθούν να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των λειτουργιών στο μέλλον.
Η BMW θέτει το εργοστάσιο του Στάγερ ως δίπολο ισχύος, τόσο για τους θερμικούς όσο και για τους ηλεκτρικούς κινητήρες, εξασφαλίζοντας ένα ευέλικτο και μελλοντικά ανθεκτικό μοντέλο εφοδιασμού για την παγκόσμια γκάμα οχημάτων της.
Με 4.900 εργαζομένους και πωλήσεις 4,4 δισεκατομμυρίων ευρώ το περασμένο έτος, το εργοστάσιο του Στάγερ συγκαταλέγεται στα 10 μεγαλύτερα βιομηχανικά σημεία της Αυστρίας και αποτελεί τον πυρήνα της παγκόσμιας στρατηγικής της BMW για την εξισορρόπηση της παράδοσης με το μέλλον της αυτοκίνησης.
«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το εργοστάσιο του Στάγερ», δήλωσε ο von Moltke.
Το 2022, η BMW όρισε το εργοστάσιο ως παγκόσμιο κέντρο ανάπτυξης και παραγωγής για την επερχόμενη πλατφόρμα Neue Klasse. Η μετάβαση ωστόσο δεν ήταν εύκολη:
«Κατά τη φάση προετοιμασίας υπήρχε σίγουρα αναστάτωση», παραδέχτηκε ο von Moltke.
Το εργοστάσιο εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τους θερμικούς κινητήρες, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες για τη βιωσιμότητα των θέσεων εργασίας. Η απόφαση της BMW να αναδείξει το Στάγερ σε κέντρο για ηλεκτρικά συστήματα κίνησης άλλαξε το τοπίο:
«Αυτό μας δίνει ασφάλεια για το μέλλον, πέρα από το 2030», σημείωσε.
Στρατηγικό πλεονέκτημα: Ανάπτυξη και παραγωγή στον ίδιο χώρο
«Έχουμε και ανάπτυξη και παραγωγή στο ίδιο σημείο», εξήγησε. «Αυτό είναι στρατηγικό πλεονέκτημα γιατί μπορούμε να βιομηχανοποιούμε καλές ιδέες σε ελάχιστο χρόνο».
Ωστόσο, η BMW δεν εγκαταλείπει τους θερμικούς κινητήρες:
«Ο θερμικός κινητήρας είναι το θεμέλιό μας και χρηματοδοτεί και το μέλλον», τόνισε ο von Moltke.
Το εργοστάσιο παρήγαγε περίπου 1,2 εκατ. θερμικούς κινητήρες πέρυσι για παγκόσμιες αγορές, και συνεχίζει να επενδύει στη βελτίωση αυτών των κινητήρων — συμπεριλαμβανομένης της συμβατότητας με καύσιμα όπως το HVO100 για diesel και της συμμόρφωσης με τα πρότυπα εκπομπών Euro 7.
«Συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε την τεχνολογία», είπε. «Εστιάζουμε στη μέγιστη τεχνολογική ευελιξία. Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις τεχνολογίες και προσφέρουμε όλες τις επιλογές χωρίς να δημιουργούμε υπερβάλλουσα παραγωγική ικανότητα».
Ευελιξία στην παραγωγή – Εκπαίδευση προσωπικού
Για να υποστηρίξει αυτό το διπλό μοντέλο, η BMW εφαρμόζει ευέλικτη παραγωγή και διατμηματικά εκπαιδευμένο προσωπικό.
«Στόχος μας είναι όλοι οι εργαζόμενοι να μπορούν να δουλέψουν σε όλες τις τεχνολογίες», είπε ο von Moltke. «Έχουμε εξαιρετικά ευέλικτα συστήματα παραγωγής που εξυπηρετούν και τους δύο κόσμους».
Η μετάβαση στην παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων έχει επίσης εισάγει νέα τεχνικά εξαρτήματα, όπως ο μετατροπέας (inverter), ο οποίος κατασκευάζεται πλέον υπό συνθήκες καθαρού δωματίου (cleanroom).
«Μέχρι τώρα προμηθευόμασταν το εξάρτημα αυτό εξωτερικά. Το βλέπουμε ως διακριτικό στοιχείο ανταγωνιστικότητας και ως πεδίο εξέλιξης για την αποδοτικότητα και την απόδοση των ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης».
Εξοικονόμηση ενέργειας και βάρους στη νέα γενιά EV
Σύμφωνα με τον von Moltke, η σύγκριση μεταξύ της τρέχουσας 5ης γενιάς και της επερχόμενης 6ης γενιάς ηλεκτρικών συστημάτων δείχνει ήδη σαφή πρόοδο:
«Έχουμε μειώσει τις ενεργειακές απώλειες κατά 40% και μειώσαμε σημαντικά το βάρος, επιτυγχάνοντας αύξηση 30% στην αυτονομία».
Η μετάβαση, όμως, δεν έχει ολοκληρωθεί. Η ψηφιοποίηση της παραγωγής είναι κρίσιμη, ιδίως λόγω του υψηλού κόστους της τοποθεσίας.
«Η ψηφιοποίηση είναι καταλυτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα του εργοστασίου στο μέλλον».
Παρά την εντύπωση ότι η παραγωγή ηλεκτρικών συστημάτων είναι απλούστερη, η πραγματικότητα είναι διαφορετική:
«Σε επίπεδο περιεχομένου και βάθους εργασίας, βρισκόμαστε στο ίδιο επίπεδο με τους θερμικούς κινητήρες», δήλωσε ο von Moltke, τονίζοντας τη βαθιά ενσωμάτωση εξαρτημάτων όπως ο στάτης, ο ρότορας και το κιβώτιο μετάδοσης.
Η στρατηγική αυτή καθορίζει και τον σχεδιασμό προσωπικού:
«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε το σημερινό επίπεδο απασχόλησης μέχρι το 2030 — περίπου 4.900 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 700 στην ανάπτυξη».
Από πλευράς παραγωγικής δυναμικότητας, η BMW αναμένει να συνεχίσει την παραγωγή 1,2 εκατ. θερμικών κινητήρων ετησίως, ενώ η παραγωγική ικανότητα για ηλεκτρικές μονάδες θα αυξηθεί στις 600.000 μονάδες σε δύο γραμμές.
«Ο λόγος μεταξύ θερμικών και ηλεκτρικών θα εξελίσσεται ανάλογα με τη ζήτηση».
Η Neue Klasse προχωρά – Έναρξη παραγωγής iX3 το φθινόπωρο
Μετά την απόφαση του Σεπτεμβρίου 2022, το εργοστάσιο στο Στάγερ κινήθηκε γρήγορα:
«Μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, είχαμε εγκαταστήσει τον εξοπλισμό και παραδώσαμε τα πρώτα εξαρτήματα προ-παραγωγής στο εργοστάσιο Neue Klasse στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας».
Η μαζική παραγωγή του πρώτου μοντέλου της σειράς, του iX3, θα ξεκινήσει το φθινόπωρο στο νέο εργοστάσιο της BMW στην Ουγγαρία, ενώ θα ξεκινήσει και προ-παραγωγή για δεύτερη γραμμή.
Το Στάγερ θα εξυπηρετεί όλες τις παγκόσμιες αγορές εκτός Κίνας, όπου η BMW έχει ξεχωριστή, τοπική παραγωγή κινητήρων.
«Αυτό έχει λιγότερο να κάνει με δασμούς και περισσότερο με την εγγύτητα στην αγορά και το δίκτυο προμηθευτών».
Σε ερώτηση για πιθανή επέκταση της παραγωγής παγκοσμίως, ο von Moltke απάντησε:
«Αξιολογούμε διαρκώς όλα τα σενάρια παραγωγής. Αν η ενίσχυση το απαιτήσει, έχουμε προβλέψει και αυτό το ενδεχόμενο».
Για την καταληκτική προθεσμία της Ε.Ε. το 2035 για το τέλος των θερμικών κινητήρων, απέφυγε να κάνει προβλέψεις:
«Η δουλειά μας είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια και να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε».
Ένα ακόμα πρόκληση είναι οι πιθανές ελλείψεις πρώτων υλών για ηλεκτροκινητήρες. Παρότι το νέο σύστημα SSM δεν βασίζεται σε σπάνιες γαίες, ο von Moltke αναγνώρισε την ανησυχία λόγω πρόσφατων κινεζικών ρυθμίσεων στις εξαγωγές.
Ωστόσο: «Η ενίσχυση της παραγωγής μας δεν διατρέχει κίνδυνο. Έχουμε κάνει τις επενδύσεις, οι υποδομές είναι έτοιμες, είμαστε ευέλικτα τοποθετημένοι και η ομάδα μας μπορεί να εξασφαλίσει σταθερή τροφοδοσία».