
Η Nissan είναι διατεθειμένη να μοιραστεί το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής της με την κινεζική εταίρο της στο κοινό επιχειρηματικό σχήμα, Dongfeng.
Και αυτό στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της δραστηριότητάς της, δήλωσε ο CEO Ιβάν Εσπινόσα. Η Nissan αναπτύσσει αυτοκίνητα μαζί με τη Dongfeng για να τα κατασκευάζει και να τα πωλεί στην Κίνα, αλλά και να τα εξάγει στις διεθνείς αγορές. Ο Εσπινόσα ανέφερε ότι η Nissan είναι πρόθυμη να βοηθήσει τη Dongfeng να παράγει τα μοντέλα της και εκτός Κίνας.
«Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε κάποια κοινή δραστηριότητα εκτός Κίνας, προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στα δικά μας παραγωγικά οικοσυστήματα», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο Future of the Car των Financial Times στις 15 Μαΐου. «Συνεργαζόμαστε μαζί τους εδώ και πάνω από 20 χρόνια, και όλα είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.
Κατασκευαστές από την Κίνα, όπως οι BYD, Chery και η MG της SAIC, ανοίγουν εργοστάσια στην Ευρώπη ή αναζητούν χώρους για μονάδες συναρμολόγησης, ώστε να αποφύγουν τους τελωνειακούς δασμούς. Όταν ρωτήθηκε αν το μοναδικό ευρωπαϊκό εργοστάσιο της Nissan στο Σάντερλαντ της Αγγλίας θα μπορούσε να είναι υποψήφιο για την κατασκευή οχημάτων της Dongfeng, ο Εσπινόσα απάντησε πως αυτό είναι θέμα της Dongfeng, αλλά επανέλαβε ότι η Nissan είναι «ανοιχτή στη συνεργασία».Επισήμανε ότι το Σάντερλαντ δεν συγκαταλέγεται στα επτά εργοστάσια που σχεδιάζεται να κλείσουν, όπως ανακοινώθηκε στις 13 Μαΐου, στο πλαίσιο ευρύτερης αναδιάρθρωσης. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σημαντικά οφέλη από την παραγωγή στο Σάντερλαντ σε σύγκριση με τις εισαγωγές από την Κίνα.
«Οι συνθήκες δεν είναι ισότιμες. Ως τοπικός κατασκευαστής στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν έχεις κανένα πλεονέκτημα», δήλωσε. «Πράγματα όπως το ενεργειακό κόστος δεν είναι ανταγωνιστικά σε σύγκριση με άλλες αγορές, και χρειαζόμαστε στήριξη από την κυβέρνηση για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Το εργοστάσιο του Σάντερλαντ παρήγαγε 325.000 αυτοκίνητα πέρυσι, αριθμός πολύ χαμηλότερος από τη δυναμικότητα των 500.000 οχημάτων ετησίως.
Η Nissan έχει επενδύσει 2 δισεκατομμύρια λίρες για την αναβάθμιση του εργοστασίου του Σάντερλαντ, ώστε να κατασκευάζει το νέο Nissan Leaf SUV που αναμένεται αργότερα φέτος, καθώς και άλλα ηλεκτρικά μοντέλα, όπως το νέο μικρό SUV που θα αντικαταστήσει το υπάρχον Juke.
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 12 Μαΐου ότι βοήθησε στην εξασφάλιση χρηματοδότησης 1 δισ. λιρών (1,33 δισ. δολαρίων) που θα επιτρέψει στην AESC, προμηθευτή μπαταριών της Nissan, να ολοκληρώσει την κατασκευή ενός gigafactory στο Σάντερλαντ.
Ο Εσπινόσα δήλωσε ότι η εταιρεία θα εξάγει το plug-in υβριδικό pickup Frontier Pro που αναπτύσσεται με την Dongfeng, σε παγκόσμιες αγορές, αντικαθιστώντας το Navara, χωρίς να ονοματίσει συγκεκριμένες χώρες. Το Navara κατασκευαζόταν στην Ισπανία έως το 2021, όταν η Nissan έκλεισε το εργοστάσιό της στη Βαρκελώνη.
Η Nissan έχει δηλώσει επίσης ότι σκοπεύει να φέρει κινεζικά προϊόντα στην Ευρώπη, χωρίς να διευκρινίσει ποια. Ένα πιθανό εξαγώγιμο μοντέλο είναι το ηλεκτρικό σεντάν N7 που κατασκευάζεται από την Dongfeng και τη Nissan στη Wuhan. «Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε προϊόντα στην Κίνα, γιατί η τεχνολογία, η ταχύτητα και η ανταγωνιστικότητα εκεί είναι πολύ καλές. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα προϊόντα και εκτός Κίνας», είπε ο Εσπινόσα.
Η Nissan στοχεύει να αξιοποιήσει τις συνεργασίες της –μεταξύ άλλων με τις Dongfeng, Renault και Mitsubishi– και να βελτιώσει τη χρήση του υπόλοιπου παγκόσμιου παραγωγικού της δικτύου, προκειμένου να επιστρέψει στην κερδοφορία.
Η εταιρεία εμφάνισε καθαρή ζημία 4,5 δισ. δολαρίων για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαρτίου, λόγω της αναδιάρθρωσης και της προβλεπόμενης απώλειας 19.000 θέσεων εργασίας.
«Η σταθερή μας κοστολογική δομή δεν μπορεί να καλυφθεί με τα τρέχοντα έσοδα», δήλωσε ο Εσπινόσα στην τηλεδιάσκεψη για τα αποτελέσματα της εταιρείας στις 13 Μαΐου. Κατηγόρησε το σχέδιο ανάπτυξης της Nissan υπό τον Κάρλος Γκοσν το 2015-2016, που προέβλεπε ετήσιες πωλήσεις περίπου 8 εκατ. οχημάτων παγκοσμίως για τις Nissan και Renault.
«Αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα ότι είμαστε πολύ μικρότεροι από αυτό», είπε. Η Nissan πούλησε 3,3 εκατομμύρια αυτοκίνητα στο οικονομικό έτος που έληξε στις 30 Μαρτίου, σημειώνοντας πτώση 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.