Το εργοστάσιο του BMW Group στην Λειψία είναι το πρώτο εργοστάσιο αυτοκινήτων στον κόσμο που εφαρμόζει πιλοτικά μία νέα τεχνολογία καυστήρα, η οποία επιτρέπει στα στεγνωτήρια χρωμάτων να λειτουργούν με πράσινο υδρογόνο.

Η νέα τεχνολογία ανοίγει το δρόμο για τη μείωση των εκπομπών CO2 από την εντατική χρήση του φυσικού αερίου, που αποτελεί ένα ορυκτό καύσιμο. Ο Milan Nedeljković, μέλος Δ.Σ. της BMW AG: «Αυτό είναι ένα τεχνολογικό ορόσημο στην τεχνολογία βαφής. Υπογραμμίζει την ικανότητά μας στις καινοτομίες και την αποφασιστικότητά μας ως προς το να καταστήσουμε την παραγωγή ακόμα πιο βιώσιμη».

Στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία, ο κ. Nedeljković και η Διευθύντρια του Εργοστασίου, Petra Peterhänsel, παρουσίασαν μαζί τον πρώτο καυστήρα ευέλικτου καυσίμου συμβατού με υδρογόνο για τους στεγνωτήρες χρωμάτων. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ότι μπορεί να λειτουργεί με υδρογόνο (H2), μεθάνιο (CH4) ή ένα μίγμα των δύο. Μπορεί επίσης να εναλλάσσεται μεταξύ των καυσίμων ενώ λειτουργεί. Σε πρώτο στάδιο θα χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά, ενώ μια πλήρης γραμμή στεγνώματος του βαφείου θα μετατραπεί, με στόχο την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας, ήδη από του χρόνου. Μέσα στα επόμενα χρόνια, θα μετατραπούν σταδιακά και τα υπόλοιπα συστήματα καυστήρων, μέχρις ότου η νέα τεχνολογία εφαρμοστεί και στα 68 σε σύνολο, που βρίσκονται στο βαφείο της Λειψίας.

Τα καινοτόμα συστήματα καυστήρων ευέλικτου καυσίμου, αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με την εταιρεία Saacke που εδρεύει στη Βρέμη, με το Fraunhofer Institute IFF στο Magdeburg να υποστηρίζει την ασφαλή ενσωμάτωση της τεχνολογίας.

Η μετάβαση σε καυστήρες ευέλικτου καυσίμου, θέτει τα θεμέλια για την τροφοδοσία του Εργοστασίου του BMW Group στη Λειψία, με ενέργεια απαλλαγμένη από εκπομπές CO2.

Η βιωσιμότητα ως βασικό στοιχείο του BMW iFACTORY

Η μείωση των εκπομπών CO2 είναι ένας από τους κεντρικούς στόχους του BMW iFACTORY σύμφωνα με τις αρχές της προσέγγισης Lean – Green – Digital (Λιτό – Πράσινο – Ψηφιακό). Και ενώ η βιωσιμότητα, η βέλτιστη χρήση των πόρων και η κυκλικότητα βρίσκονται στο επίκεντρο της προσέγγισης Green, η στρατηγική του σκέλους Lean, στοχεύει στην αποδοτική, ακριβή και εξαιρετικά ευέλικτη παραγωγή. Το σκέλος Digital χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ψηφιοποίηση στην επιστήμη δεδομένων, την τεχνητή νοημοσύνη και την εικονικοποίηση.

Για να γίνει ακόμα πιο βιώσιμο, το BMW Group επεξεργάζεται συγκεκριμένες λύσεις για κάθε εργοστάσιο, με σκοπό τη μείωση των εκπομπών CO2. Στόχος είναι η μείωση των εκπομπών CO2 από την παραγωγή κατά 80% έως το έτος 2030, συγκριτικά με το 2019 – όχι μόνο με τη χρήση υδρογόνου αλλά και με ενέργεια από μια σειρά άλλων ανανεώσιμων πηγών που προς το παρόν είναι υπό εξέταση, όπως η γεωθερμική και τα φωτοβολταϊκά. Οι διάφορες λύσεις θα αναπτυχθούν με τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα σε κάθε εργοστάσιο.

Σχέδια για σύνδεση με αγωγό υδρογόνου

Για να λειτουργήσουν πλήρως τα νέα συστήματα καυστήρα με υδρογόνο, θα χρειαστεί ένας αγωγός προκειμένου να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα επαρκούς ποσότητας πράσινου υδρογόνου ανά πάσα στιγμή. Το εργοστάσιο της Λειψίας σκοπεύει να αξιοποιήσει την κάθε ευκαιρία που προσφέρει η αναδυόμενη βιομηχανία υδρογόνου της περιοχής. Σχέδια είναι σε εξέλιξη για τη σύνδεση του εργοστασίου με το πρώτο δίκτυο καθαρού υδρογόνου, μέχρι τα μέσα του 2024. Ένας αγωγός μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων, θα το συνδέσει με έναν αγωγό μεγάλων αποστάσεων νότια των εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια, το εργοστάσιο θα συνδεθεί, μαζί με τους εταίρους του στην περιοχή, με ένα περιφερειακό δίκτυο υδρογόνου που συνδέεται με την εθνική και Ευρωπαϊκή υποδομή υδρογόνου.

Το υδρογόνο στο εργοστάσιο και στα logistics μεταφορών

Το υδρογόνο είναι εδώ και πολύ καιρό βασικό καύσιμο στα logistics του εργοστασίου. Ο πρώτος κλειστός σταθμός ανεφοδιασμού υδρογόνου στη Γερμανία εγκαταστάθηκε στους χώρους του εργοστασίου το 2013, για να τροφοδοτεί περονοφόρα ανυψωτικά και συρμούς τρένων στην εσωτερική εφοδιαστική αλυσίδα (intralogistics). Σήμερα, σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα, το εργοστάσιο της Λειψίας έχει το μεγαλύτερο στόλο στη Γερμανία, με πάνω από 130 περονοφόρα ανυψωτικά που κινούνται με κυψέλες καυσίμου. Υπάρχουν επίσης πέντε σταθμοί υδρογόνου intralogistics στις εγκαταστάσεις. Ο τελευταίος, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε λειτουργία, προσφέρει πλήρως αυτοματοποιημένο ανεφοδιασμό.

Το BMW Group συνεργάζεται επίσης με εταίρους του στη δοκιμή υδρογονοκίνητων λύσεων για την υποστήριξη της απεξάρτησης του τομέα logistics μεταφορών από τον άνθρακα, και εκτός εργοστασίου. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στα ερευνητικά projects H2HAUL και HyCET. Το υδρογόνο είναι ένα υποσχόμενο καύσιμο για τα logistics μεταφορών επειδή επιτρέπει γρήγορο ανεφοδιασμό, υψηλά ωφέλιμα φορτία και ευέλικτη χρηστικότητα. Επίσης προσφέρει εκτεταμένη αυτονομία. Το πράσινο υδρογόνο – που παράγεται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές – μελλοντικά θα ανοίξει το δρόμο για logistics μεγάλων αποστάσεων, με χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα.

Το project με την ονομασία H 2 HAUL σε Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία και Ελβετία ασχολείται με την ανάπτυξη και πιλοτική χρήση 16 φορτηγών, που τροφοδοτούνται με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Ακόμα ασχολείται και με την εγκατάσταση νέων σταθμών ανεφοδιασμού υψηλής χωρητικότητας για αξιόπιστες προμήθειες καυσίμου. Έχοντας λανσαριστεί το 2019, το H2HAUL θα συνεχιστεί για πέντε χρόνια, με τη Γερμανία να συνεισφέρει δοκιμάζοντας δύο φορτηγά κυψελών καυσίμου, για μεταφορές μεταξύ του Εργοστασίου της Λειψίας και της Νυρεμβέργης.

Στο project με την ονομασία HyCET, το BMW Group ηγείται ενός προσωρινού συνεταιρισμού για την προώθηση δοκιμών και της ανάπτυξης φορτηγών με κινητήρες εσωτερικής καύσης υδρογόνου, στα logistics μεταφορών. Με τη χρηματοδότηση του project ύψους 11,3 εκατ. ευρώ να έχει εγκριθεί από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Ψηφιακών Υποθέσεων & Μεταφορών φέτος τον Σεπτέμβριο, το HyCET στοχεύει να καταδείξει τις δυνατότητες των φορτηγών που διαθέτουν κινητήρα εσωτερικής καύσης υδρογόνου, στα logistics μεταφορών, και να εγκαθιδρύσει δύο σταθμούς ανεφοδιασμού υδρογόνου για δημόσια χρήση.

Εργοστάσιο Λειψίας – Προσανατολισμένο εξ αρχής στη βιωσιμότητα 

«Η βιωσιμότητα ανέκαθεν αποτελούσε συστατικό του DNA του εργοστασίου της Λειψίας», δήλωσε η διευθύντρια του εργοστασίου, κυρία Peterhänsel. «Οι αποδοτικές και βιώσιμες μέθοδοι ήταν ήδη πολύ σημαντικές για εμάς όταν σχεδιάζαμε την εγκατάσταση, και ένα άμεσα ορατό αποτέλεσμα αυτού είναι οι τέσσερις ανεμογεννήτριες που παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια στο εργοστάσιο». Εγκαταστάθηκαν το 2013, και παρέχουν ισχύ 10 MW (παράγοντας ενέργεια περίπου 26 GWh/χρόνο). Το 2017 ακολούθησε ένα ακόμα ορόσημο, όταν άνοιξε το Battery Farm που περιλαμβάνει μέχρι και 700 μπαταρίες υψηλής τάσης δεύτερης ζωής από την BMW i3. Οι μπαταρίες χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση ενέργειας, όπως αυτή που παράγεται από τις ανεμογεννήτριες. Με την αποθήκευση της ενέργειας στις εγκαταστάσεις, η τοπική διαχείριση ενέργειας μπορεί να βελτιστοποιηθεί, και το ηλεκτρικό δίκτυο να διατηρείται σταθερό.

 

Προηγούμενο άρθροNissan – Renault, μια πολυκύμαντη σχέση
Επόμενο άρθροΗ JATO Dynamics λανσάρει το Car Mapper