της Λίνας Τσαγκαράκη

Η Amazon και η οργάνωση Global Optimism ανακοίνωσαν στις 19 Σεπτεμβρίου, πριν από τις παγκόσμιες διαμαρτυρίες της εβδομάδας 20-27 Σεπτεμβρίου για το κλίμα, την The Climate Pledge, μία δέσμευση για το κλίμα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας του Παρισιού 10 χρόνια νωρίτερα. Η Amazon δηλώνει ότι θα επιτύχει αυτό τον στόχο με βελτίωση των διαδικασιών, ανακύκλωση υλικών, επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση και πρωτοβουλίες ανανεώσιμης ενέργειας. Παράλληλα, ανακοίνωσε την παραγγελία 100.000 ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης από την start-up Rivian.

Η μείωση των εκπομπών αποτελεί έναν προκλητικό στόχο για την Amazon, η οποία παραδίδει 10 δισεκατομμύρια είδη ετησίως και έχει τεράστιο αποτύπωμα στον τομέα των μεταφορών. “Ξέρουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε και γνωρίζουμε πως πρέπει να το κάνουμε”, δήλωσε ο Jeff Bezos, ιδρυτής και CEO της Amazon.

Η Amazon είναι η πρώτη εταιρεία που υπογράφει αυτή τη δέσμευση, καλώντας και άλλους να υπογράψουν για μηδενικές εκπομπές άνθρακα στις επιχειρήσεις τους έως το 2040, μια δεκαετία πριν από το στόχο της συμφωνίας του Παρισιού το 2050.

Έτσι, η Amazon δεσμεύεται για ανανεώσιμη ενέργεια έως το 2024. Η επένδυση σε αιολική και ηλιακή ενέργεια θα φθάσει το 80% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλες τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες έως το 2024. Η εταιρεία αναμένει να φθάσει στο 40% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέχρι τα τέλη του 2019.

Επενδύει σε αιολική και ηλιακή ενέργεια για την επίτευξη ανανεώσιμης ενέργειας 100% σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέχρι το 2030. Παράλληλα, δηλώνει ότο το όραμά της είναι το 50% των αποστολών της Amazon να έχουν μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2030 και το 100% μέχρι το 2040.

Οι παγκόσμιες εταιρείες να επιτύχουν τον στόχο 10 χρόνια νωρίτερα

Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το μέγεθος και την κλίμακα μας για να κάνουμε τη διαφορά”, δήλωσε ο Jeff Bezos. “Εάν μια εταιρεία με τόσο μεγάλη φυσική υποδομή όπως η Amazon – που παραδίδει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια είδη ετησίως – μπορεί να ανταποκριθεί στη συμφωνία του Παρισιού 10 χρόνια νωρίτερα, τότε οποιαδήποτε εταιρεία μπορεί. Έχω μιλήσει με άλλους CEOs των παγκόσμιων εταιρειών και βρίσκω μεγάλο ενδιαφέρον για προσχώρησή τους σε αυτή τη δέσμευση. Οι μεγάλες εταιρείες που θα υπογράψουν τη δέσμευση για το κλίμα θα στείλουν ένα σημαντικό μήνυμα στην αγορά ότι είναι καιρός να επενδύσουν σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα χρειαστούν οι υπογράφοντες για να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους”.

Η μεγαλύτερη παραγγελία ηλεκτρικών βαν

Συμμετέχοντας στην δέσμευση για το κλίμα και συμφωνώντας σε ουδέτερες εκπομπές άνθρακα σε συντομότερο χρονικό ορίζοντα, οι υπογράφοντες θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην τόνωση των επενδύσεων, στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θα απαιτηθούν, για να βοηθήσουν τις εταιρείες να τηρήσουν αυτή τη δέσμευση. Η επένδυση που έχει ήδη ανακοινώσει η Amazon στην Rivian αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα, τόνισε ο κ. Bezos.

Η Rivian είναι παραγωγός ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς εκπομπές ρύπων με έδρα το Plymouth του Michigan και εργοστάσιο παραγωγής στο Normal του Illinois. Η επένδυση ύψους 440 εκατ. δολαρίων θα επιταχύνει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων που είναι κρίσιμα για τη μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές. Για να προωθήσει περαιτέρω αυτόν τον στόχο, η Amazon ανακοίνωσε την παραγγελία 100.000 ηλεκτρικών οχημάτων παράδοσης από την Rivian. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία ηλεκτρικών βαν, τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδουν πακέτα στους πελάτες το 2021. Η Amazon σχεδιάζει να διαθέτει 10.000 νέα ηλεκτρικά οχήματα από το 2022 και τα 100.000 οχήματα το 2030 – εξοικονομώντας 4 εκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως έως τότε.

Η Rivian είχε ανακοίνωσε στις 15 Φεβρουαρίου 2019 ότι άντλησε κεφάλαια 700 εκατ. δολαρίων, από επενδυτές με επικεφαλής την Amazon. Ας σημειωθεί ότι στους επενδυτές της εταιρείας συγκαταλέγεται και η Ford.

Φωτογραφία Jordan Stead

80% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2024 και 100% μέχρι το 2030

Πριν από δύο χρόνια, η Amazon έκανε μια μακροπρόθεσμη δέσμευση για 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις υποδομές της παγκοσμίως. Η Amazon δεσμεύεται τώρα να φθάσει στο 80% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2024 και στο 100% μέχρι το 2030, στην πορεία της προς μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2040. Οι μεγάλες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση του αποτυπώματος άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι στιγμής, η Amazon έχει ξεκινήσει 15 έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές που θα παράγουν πάνω από 1.300 MW ανανεώσιμης ισχύος και περισσότερα από 3.8 εκατομμύρια MWh καθαρής ενέργειας ετησίως – αρκετά για να τροφοδοτήσουν 368.000 σπίτια των ΗΠΑ.

Η Amazon έχει επίσης εγκαταστήσει περισσότερες από 50 ηλιακές στέγες σε κέντρα συλλογής και διαλογής σε όλο τον κόσμο, που παράγουν 98 MW ανανεώσιμης ισχύος και 130.000 MWh καθαρής ενέργειας ετησίως.

Φωτογραφία Jordan Stead

Επενδύσεις 100 εκατ. δολαρίων σε αναδάσωση

Ακόμα, η Amazon εγκαινιάζει το Ταμείο για το κλίμα Right Now, δεσμεύοντας 100 εκατομμύρια δολάρια για την αποκατάσταση και προστασία δασών, υγροτόπων και τυρφώνων σε όλο τον κόσμο σε συνεργασία με το The Nature Conservancy. Το Right Now Climate Fund θα βοηθήσει στην απομάκρυνση εκατομμυρίων τόνων άνθρακα από την ατμόσφαιρα καθ ‘όλη τη διάρκεια του έργου και θα δημιουργήσει οικονομικές ευκαιρίες για χιλιάδες ανθρώπους.

“Η επιστήμη είναι σαφής: τα υγιή δάση, τα λιβάδια και οι υγρότοποι είναι μερικά από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που έχουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής – αλλά πρέπει να δράσουμε τώρα με κλιμάκωση των φυσικών λύσεων για το κλίμα”, δήλωσε η Sally Jewell, interim CEO της οργάνωσης The Nature Conservancy. “Η Amazon αναγνωρίζεται ως καινοτόμος που οδηγεί σε πραγματική αλλαγή. Μια δέσμευση αυτού του μεγέθους είναι μια συναρπαστική ευκαιρία, με δυνατότητα να οδηγήσει σε μετασχηματισμό. Επικροτούμε την δέσμευση της Amazon για το κλίμα και την έντονη φιλοδοξία της να επιτύχει μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2040 και προσβλέπουμε στη συνεργασία μας με υψηλό αντίκτυπο”.

Ενημέρωση για τη βιωσιμότητα

Ως απάντηση στις αιτιάσεις της Greenpeace στις ΗΠΑ, η οποία εξέφρασε μεν την ικανοποίησή της για τη δέσμευση, αλλά εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η εταιρεία υστερεί σε διαφάνεια σε σχέση με τις Google, Apple και Facebook, όσον αφορά στα έργα της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε το λανσάρισμα μιας νέας ιστοσελίδας βιωσιμότητας που θα αναφέρει τις δεσμεύσεις, τις πρωτοβουλίες και τις επιδόσεις της. Ο ιστότοπος περιλαμβάνει πληροφορίες για το αποτύπωμα άνθρακα της Amazon και άλλες μετρήσεις βιωσιμότητας που ενημερώνουν για την πρόοδο της εταιρείας σε σχέση με τη δέσμευσή της για το κλίμα. Οι νέοι στόχοι, οι δεσμεύσεις, οι επενδύσεις και τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν, βασίζονται στη μακροπρόθεσμη δέσμευση της Amazon για βιωσιμότητα μέσω των υφιστάμενων καινοτόμων προγραμμάτων, συμπεριλαμβανομένου του οράματος Shipment Zero – Amazon για το σύνολο των αποστολών καθαρού μηδενικού άνθρακα, με 50% καθαρό μηδενικό άνθρακα μέχρι το 2030. Τις πρωτοβουλίες αειφόρου συσκευασίας όπως οι Frustration-Free Packaging και Ship in Own Container, οι οποίες έχουν μειώσει κατά 25% τα απόβλητα συσκευασιών από το 2015. Τα προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας · επενδύσεις στην κυκλική οικονομία με το Closed Loop Fund και πολλές άλλες πρωτοβουλίες της εταιρείας.

Συγχαρητήρια και επιφυλάξεις

Ο Jeff Bezos δήλωσε ενθουσιασμένος με την δέσμευση για το κλίμα. Και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Twitter στην Christiana Figueres -την πρώην Executive Secretary της των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC) 2010-2016- χωρίς την οποία, όπως δήλωσε, θα ήταν αδύνατο να συμβεί. Πλήθος τα συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της Amazon στα social media. Αλλά υπάρχουν και επιφυλάξεις: “Υπάρχει πολύ σκληρή δουλειά ακόμα μπροστά στην Amazon – και οι πραγματικοί ηγέτες για το κλίμα θα προκύψουν με βάση την ικανότητά τους να μετατρέψουν τη ρητορική σε πραγματικότητα. Ένα από τα πιο άμεσα πράγματα που μπορεί να κάνει ο κ. Bezos για τον πλανήτη είναι να χρησιμοποιήσει την επιρροή της Amazon στο Καπιτώλιο. Εάν η Amazon χρησιμοποιήσει την πολιτική της επιρροή για να υποστηρίξει την έξυπνη πολιτική για το κλίμα, οι νομοθέτες θα την ακούσουν, δήλωσε εμφατικά η Elizabeth Sturcken, Managing Director του Environmental Defense Fund.

Και οι εργαζόμενοι στην έδρα της Amazon στο Seattle ετοιμάζονται να ενταχθούν στην κλιματική απεργία την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ενώ πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 150 χώρες συμμετέχουν στις απεργίες ζητώντας έναν καθαρότερο πλανήτη για όλους.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ Hyundai Motorsport αποκάλυψε το Veloster N ETCR
Επόμενο άρθροEπιβολή προστίμου ύψους 870 εκατ. ευρώ στην Daimler AG