10 βήματα για μείωση των λογαριασμών καυσίμων στόλου

Καθώς οι τιμές του ντίζελ εκτινάσσονται λόγω της σύρραξης στην Ουκρανία, το Fleet Europe προτείνει 10 βήματα για μείωση των λογαριασμών καυσίμων στόλου.

Οι fleet managers μπορούν να επιλέξουν μεταξύ βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εργαλείων για να περιορίσουν τις δαπάνες καυσίμων.

  1. Ελαχιστοποιείστε τις περιττές μετακινήσεις

Οι οδηγοί πρέπει να αναλογιστούν εάν η επαγγελματική τους μετακίνηση είναι όντως απαραίτητη ή εάν αντ΄αυτής μπορούν να επικοινωνήσουν με πελάτες και προμηθευτές μέσω βιντεοδιάσκεψης. Λιγότερες μετακινήσεις και διαδρομές επιφέρουν άμεση εξοικονόμηση.

  1. Ενθαρρύνετε φθηνότερες αγορές καυσίμων

Η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ μπορεί να ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το πρατήριο καυσίμων και την τοποθεσία του. Σε χώρες που τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν πρατήρια, αυτά τείνουν να είναι φθηνότερα από τα πρατήρια των πετρελαϊκών εταιρειών, ενώ τα πρατήρια των πόλεων είναι φθηνότερα από των αυτοκινητοδρόμων. Περιγράψετε στους οδηγούς τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών και παροτρύνετέ τους να ανεφοδιάζονται στα φθηνότερα πρατήρια.

  1. Καταστήστε τα οχήματα πιο οικονομικά

Απλά βήματα, όπως ο έλεγχος της σωστής πίεσης ελαστικών, η αφαίρεση περιττών φορτίων και σχαρών οροφής όταν δεν χρειάζονται, μπορούν να επιφέρουν άμεση εξοικονόμηση καυσίμων. Προτρέψτε τους οδηγούς να προβούν σε αυτές τις ενέργειες.

  1. Βελτιώστε την οδηγική συμπεριφορά

Ο πλέον καθοριστικός παράγοντας εξοικονόμησης καυσίμου είναι ο οδηγός του οχήματος. Η απότομη επιτάχυνση και η υπερβολική ταχύτητα καταναλώνουν πολύ περισσότερο καύσιμο από έναν πιο ήπιο (και ασφαλέστερο) τρόπο οδήγησης. Τα συστήματα τηλεματικής παρέχουν λεπτομερή στοιχεία τρόπου οδήγησης και επιτρέπουν στους υπεύθυνους στόλου να ελέγχουν τους χειρότερους οδηγούς, αλλά ακόμα και αν δεν διατίθεται τηλεμετρία, αξίζει να υπενθυμίζουμε στους οδηγούς πως η οδηγική τους συμπεριφορά έχει άμεσες επιπτώσεις στο κόστος.

  1. Ελέγξτε τις κάρτες καυσίμων

Οι εργαζόμενοι αλλάζουν καθήκοντα, θέσεις εργασίας και ακόμα και εργοδότη, επομένως βεβαιωθείτε ότι δεν συνεχίζετε να πληρώνετε τα καύσιμα ενός οδηγού που δεν ανήκει πλέον στο στόλο ή την εταιρεία σας.

  1. Αναλύστε τα δεδομένα της κάρτας καυσίμων

Οι περισσότεροι εργοδότες καλύπτουν μόνον επαγγελματικές μετακινήσεις, επομένως ελέγξτε τα στοιχεία διαχείρισης του παρόχου των καρτών καυσίμων σας για τυχόν παρεκκλίσεις. Μήπως ο οδηγός βενζινοκίνητου αυτοκινήτου προμηθεύεται ντίζελ; Μήπως προμηθεύεται περισσότερο ντίζελ για ένα γέμισμα από όση η χωρητικότητα της δεξαμενής του; Είναι λογικές οι αξιώσεις χιλιομετρικής αποζημίωσης δαπανών, ειδικά όταν η διανυθείσα απόσταση κάθε επαγγελματικής μετακίνησης υποδηλώνει ότι ο οδηγός την στρογγυλοποιεί; Ίσως να μη φαίνεται πολύ, αλλά αν συμβαίνει με εκατοντάδες οχήματα, συσσωρεύεται.

  1. Σταματήστε τη λειτουργία κινητήρων σε ακινησία

Αποτελεί κυρίως πρόβλημα των στόλων φορτηγών παρά αυτοκινήτων ή βαν, αλλά οι οδηγοί που αφήνουν τον κινητήρα σε λειτουργία, ενώ το όχημα είναι σταθμευμένο, σπαταλούν απλώς καύσιμα. Ο κινητήρας πρέπει να σβήνει όταν το όχημα είναι σε στάση, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απενεργοποίηση του συστήματος θέρμανσης.

  1. Υιοθετήστε τη νέα τεχνολογία

Συστήματα όπως το Lightfoot καταγράφουν τη συμπεριφορά οδηγού σε πραγματικό χρόνο και παρέχουν άμεση ανατροφοδότηση στους οδηγούς με ενδείξεις πράσινων, κίτρινων και κόκκινων φώτων. Αυτή η άμεση αντίδραση παροτρύνει τους οδηγούς σε πιο λογική οδική συμπεριφορά, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου.

  1. Μετατρέψτε την απόδοση καυσίμου σε παιχνίδι ανταγωνισμού

Κανείς δεν θέλει να είναι ο χειρότερος οδηγός ενός στόλου, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε δεδομένα καυσίμων (και πληροφορίες τηλεματικής, εάν διατίθενται) για να δημιουργήσετε πίνακα κατηγοριοποίησης οδηγών για την εξοικονόμηση καυσίμου. Αυτή η μετατροπή σε παιχνίδι ανταγωνισμού οδήγησης μπορεί να προτρέψει τους οδηγούς σε βελτίωση των επιδόσεών τους προκειμένου να κερδίσουν τους συναδέλφους τους.

  1. Ηλεκτροκίνηση του στόλου σας

Η τιμή της βενζίνης και του ντίζελ ανεβαίνει ούτως ή άλλως, καθώς εντείνονται οι ελλείψεις και οι αρχές επιβάλλουν υψηλότερους φόρους καυσίμου για να αποθαρρύνουν τα οχήματα εσωτερικής καύσης. Το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας ανά χιλιόμετρο είναι σημαντικά χαμηλότερο από την τιμή της βενζίνης ή του ντίζελ, επομένως η μακροπρόθεσμη αντίδραση στις υψηλές τιμές των καυσίμων είναι η ηλεκτροκίνηση του στόλου.

Προηγούμενο άρθροΕιδικές εκδόσεις Giulia και Stelvio ESTREMA
Επόμενο άρθροΑνάλυση της T&E για τη μείωση της φορολογίας καυσίμων