Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον CEO της Volkswagen, Herbert Diess, στην Αστυπάλαια

Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του CEO της Volkswagen Herbert Diess, τέθηκαν σε λειτουργία η υπηρεσία ridesharing «AstyBus» και carsharing «AstyGO» στην Αστυπάλαια.

Και οι δύο υπηρεσίες κινητικότητας λειτουργούν αποκλειστικά με αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και διασφαλίζουν σημαντικά βελτιωμένη κινητικότητα στο νησί σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημα δημοσίων συγκοινωνιών. Είναι το επόμενο βήμα στη μεταμόρφωση της Αστυπάλαιας: Μέχρι το 2026, το νησί πρόκειται να στραφεί σε έξυπνη, βιώσιμη κινητικότητα και να εκσυγχρονίσει πλήρως το ενεργειακό του σύστημα, Το κοινό έργο του Volkswagen Group και της Ελληνικής Δημοκρατίας λειτουργεί ως πιλοτικό, για ταχεία απανθρακοποίηση στην Ευρώπη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα βήματα που έχουν γίνει, από τον περασμένο Ιούνιο μέχρι σήμερα, σε κάθε έναν από τους 4 πυλώνες του έργου, δηλαδή α) ηλεκτροκίνηση οχημάτων, β) έξυπνη κινητικότητα, γ) φόρτιση και ενέργεια και δ) αυτόνομη οδήγηση.

Ευέλικτη και πράσινη μετακίνηση

Στον πυλώνα της έξυπνης κινητικότητας, ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία των δύο κεντρικών υπηρεσιών που αποβλέπουν στην καθιέρωση των εύκολων, ευέλικτων και πράσινων μετακινήσεων για κατοίκους και επισκέπτες, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Το πρόγραμμα AstyBus είναι μία νέα υπηρεσία συγκοινωνίας κατά παραγγελία, που θα λειτουργεί στόλο ηλεκτρικών μίνι-βαν, με την υποστήριξη της Alpha Bank και της Sky Express. Το όχημα που θα χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτό είναι το νέο ηλεκτρικό μίνι-βαν της VW, το ID.Buzz.

Μέσω του δεύτερου προγράμματος, του AstyGo, οι μόνιμοι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορούν να ενοικιάσουν 18 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα τα οποία θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς, διάσπαρτους ανά το νησί.

Οι ενδιαφερόμενοι χρήστες θα μπορούν να κάνουν εύκολα κρατήσεις για εξυπηρέτηση από το AstyBus και το AstyGo μέσω κοινής εφαρμογής, της AstyMove. Οι δύο υπηρεσίες προγραμματίζεται να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εγκαινιάστηκε και το προσωρινό κέντρο ελέγχου και στάθμευσης οχημάτων, το οποίο μελλοντικά θα μεταφερθεί σε μόνιμες εγκαταστάσεις.

Ασθενοφόρο εντάχθηκε στον ηλεκτρικό στόλο

Η εισαγωγή του ηλεκτρικού στόλου για τις συγκοινωνίες και την ενοικίαση μέσων μετακίνησης συνοδεύεται από τον ξεχωριστό πυλώνα της σταδιακής αντικατάστασης των αυτοκινήτων εσωτερικής καύσης με ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι σταθερά ενεργό το πρόγραμμα E-astypalea, το οποίο αφορά την παροχή επιδοτήσεων για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, την απόσυρση παλαιών ΙΧ και την απόκτηση ιδιωτικών φορτιστών. Η στροφή προς την e-κίνηση δεν αφορά μόνο ιδιώτες αλλά καλύπτει δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες. Με χορηγία της VW έχουν ήδη παραδοθεί συνολικά επτά οχήματα στον δήμο, στην αστυνομία, στο λιμενικό και στην πολιτική αεροπορία, ενώ ανήμερα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο νησί παραδόθηκε από τη γερμανική εταιρεία κι ένα ηλεκτρικό ασθενοφόρο στο τοπικό κέντρο υγείας.

Ένας ακόμα πυλώνας του project αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2025 και αφορά την ανάπτυξη συστημάτων αυτόνομης οδήγησης.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ανέφερε τα σημεία-ορόσημο στην εξέλιξη του έργου της μεταμόρφωσης της Αστυπάλαιας στο πρώτο «Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» της Μεσογείου. Ακόμα, εξέφρασε βαθιά ικανοποίηση για τη μέχρι σήμερα πορεία του φιλόδοξου αυτού έργου και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για τον επαγγελματισμό και τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλουν για την επιτυχία του.

Το εμβληματικό έργο τοποθετεί την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων, παγκοσμίως, τόσο στην καινοτομία όσο και στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης ενώ παρουσιάστηκε ως πρότυπο, στη Διάσκεψη Κορυφής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στη Γλασκώβη (COP26), τον Νοέμβριο 2021.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι βασικοί υποστηρικτές και μεγάλοι χορηγοί του έργου, πέραν του CEO του Volkswagen Group, υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου, καθώς επίσης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Kosmocar, Στίβεν Σύρτης. Τέλος, συμμετείχαν και εκπρόσωποι – χορηγοί της εκδήλωσης, από τον ΔΕΔΔΗΕ, την Enterprise Greece, καθώς και ο επικεφαλής της αεροπορικής εταιρίας Sky Express, Γιάννης Γρύλλος.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που αποτελούν κεντρικό πυλώνα για τον πράσινο μετασχηματισμό της Αστυπάλαιας και άλλων ελληνικών νησιών, αποτελούν στρατηγικό πλεονέκτημα με πολλαπλά οφέλη για τη χώρα και το περιβάλλον. «Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η πιο φτηνή μορφή ενέργειας την οποία μπορούμε να παράγουμε σήμερα. Και σε μια εποχή που όλοι είμαστε θύματα ενός πολέμου, μιας εισβολής σε ευρωπαϊκό έδαφος, η οποία οδήγησε σε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, αντιλαμβανόμαστε ότι η πράσινη μετάβαση δεν γίνεται μόνο για να μειώσουμε τις εκπομπές μας και να αποτρέψουμε το καταστροφικό φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γίνεται και για λόγους ενεργειακής ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Ο αέρας που φυσάει σήμερα, ο ήλιος που έχουμε είναι δικός μας. Κανείς δεν μπορεί να μας τον πάρει. Και όσο η τεχνολογία προχωράει τόσο η ενέργεια που θα παράγεται από τον ήλιο και από τον άνεμο θα γίνεται ολοένα και φθηνότερη. Θα είναι ήλιος ή άνεμος, θα είναι και τα δύο», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι η στροφή στην κυκλική οικονομία και την πράσινη κινητικότητα θα προσδώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα ελληνικά νησιά στο πεδίο του τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο CEO του Volkswagen Group Dr Herbert Diess, τόνισε: «Η συζήτηση για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει αποκτήσει νέα δυναμική στην Ευρώπη. To Volkswagen Group αποτελεί μοχλό αλλαγής, που οδηγεί τη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη. Εδώ στην Αστυπάλαια, εισάγουμε νέες υπηρεσίες κίνησης/κινητικότητας ως το επόμενο βήμα προς το μέλλον των μεταφορών. Είναι συναρπαστικό να βλέπουμε το έργο να προχωρά και τους ανθρώπους να είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Αυτό αποδεικνύει ότι η γρήγορη μετάβαση προς την πράσινη κινητικότητα και την πράσινη ενέργεια είναι εφικτή, όταν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις συνεργάζονται και συμπορεύονται».

Ο Υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, τόνισε ότι το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας δεν είναι η μοναδική περίπτωση όπου η Ελλάδα κρατά τα σκήπτρα της καινοτομίας στα συστήματα Μεταφορών. Αναφέρθηκε σχετικά στο πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης στα Τρίκαλα που είχε συντονίσει το 2014, επισημαίνοντας ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα, επιτρέπει στη χώρα μας να φιλοξενήσει ανάλογα και ακόμη πιο προηγμένα προγράμματα αυτόνομης οδήγησης. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε επίσης ότι το πρόγραμμα της Αστυπάλαιας είναι μέρος μιας ενιαίας στρατηγικής εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών Μεταφορών της Ελλάδας και φέρνει στο προσκήνιο περιοχές της πατρίδας μας που έχουν αστείρευτες δυνατότητες προόδου.

Προηγούμενο άρθροΝέα γκάμα Jeep Wrangler 4xe: Sahara και Rubicon
Επόμενο άρθροBMW Group: Υπερσύγχρονο εργοστάσιο στο Debrecen