Η ανθεκτικότητα των δικτύων και των υποδομών μας στην κλιματική αλλαγή, αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα, δήλωσε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

H θωράκιση των δικτύων ενέργειας, πανευρωπαϊκά, πρέπει να γίνει βασικό στοιχείο της Ατζέντας της Ένωσης, και ο Πρωθυπουργός θα αναδείξει την ανάγκη αυτή με ιδιαίτερη έμφαση, επεσήμανε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας στο «ITC 20236ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών».

«Η ασφάλεια στις ενεργειακές υποδομές, έχει τριπλή πλέον διάσταση: ασφάλεια εφοδιασμού, κυβερνοασφάλεια και ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση. Και μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να χαράξουμε πολιτικές και δράσεις, ώστε να κερδίσουμε τις επιμέρους μάχες, αλλά και τον «πόλεμο»: να διασφαλίσουμε για τη Χώρα ασφαλή και επαρκή τροφοδοσία με ενεργειακά προϊόντα», πρόσθεσε η υφυπουργός.

Αναφερόμενη στα μεγάλα ενεργειακά project που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις υλοποίησης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μια μοναδική ευκαιρία να καταστεί η ανατολική πύλη της Ευρώπης όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για την ενέργεια και τη μεταφορά δεδομένων. Μίλησε συγκεκριμένα για τον νέο «Οικονομικό διάδρομο Ινδίας -Μέσης Ανατολής – Ευρώπης» (IMEC) που προτείνει μία διαδρομή από την Ινδία στην Ευρώπη, μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας, της Ιορδανίας, του Ισραήλ και της Ελλάδας με στόχο να καταστεί η ανατολική πύλη της Ευρώπης όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για την ενέργεια και τη μεταφορά δεδομένων που αποτελούν μέρος αυτού του project.

Σημείωσε εξάλλου ότι το FSRU στην Αλεξανδρούπολη βρίσκεται εντός χρονοδιαγραμμάτων και θα λειτουργήσει περί το τέλος του έτους, ότι έχουμε πρόοδο και στα μεγάλα project των ενεργειακών διασυνδέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ ιδιαίτερη δυναμική στην Ευρώπη αποκτά και η προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση «Green Aegean Interconnector», που συνδέει την Ελλάδα με τη Γερμανία και θα μπορεί να μεταφέρει σε πρώτη φάση 3GW καθαρής ενέργειας.

«Το ίδιο ισχύει και για την αύξηση της δυναμικότητας του αγωγού TAP, αλλά και τους κάθετους αγωγούς φυσικού αερίου, που μας διασυνδέουν με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που επιτρέπουν την τροφοδοσία τους με μη ρωσικό αέριο. Ένα σύστημα δικτύων και υποδομών, ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που απλώνεται σε όλη την περιοχή και που κόμβος του, επίκεντρό του, είναι η Ελλάδα», κατέληξε η κ. Σδούκου.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΥΠΕΝ

Προηγούμενο άρθροΤον Απρίλιο του 2024 τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία
Επόμενο άρθροVolkswagen Επαγγελματικά Οχήματα στην Transport Show 2023