Η γαλλική εταιρεία TotalEnergies ανακοίνωσε ότι θα διακόψει κάθε αγορά ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία το αργότερο ως το τέλος του 2022.

Η TotalEnergies σε σχετική ανακοίνωση καταδικάζει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, σημειώνοντας πως αυτή έχει τραγικές επιπτώσεις τόσο για τον ουκρανικό λαό όσο και για την ειρήνη στην Ευρώπη.

Η TotalEnergies έχει τα τελευταία τριάντα χρόνια σημαντικές τοποθετήσεις στη Ρωσία, τόσο στον τομέα των πετρελαιοειδών όσο και των πετρελαιοπηγών. Είναι μεταξύ άλλων μέτοχος στην εταιρεία Novatek το 23,5% της οποίας ελέγχεται από τον προσκείμενο στον Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, Gennady Nikolayevich Timchenko. O κ. Timchenko ήταν μέλος του ΔΣ της Novatek από το οποίο παραιτήθηκε μόλις προχθές.

Όπως αναφέρει η ίδια η εταιρεία “Η TotalEnergies είναι μέτοχος μειοψηφίας σε ορισμένες μη κρατικές ρωσικές εταιρείες: Novatek (19,4%), Yamal LNG (20%), Arctic LNG 2 (10%) και TerNefteGaz (49%). Αυτές οι εταιρείες διοικούνται από το δικό τους προσωπικό με περιορισμένο αριθμό αποσπασμένων από την TotalEnergies. Η TotalEnergies είναι επίσης εταίρος κατά 20% στην κοινοπραξία Kharyaga που διαχειρίζεται η Zarubezhneft. Η εταιρεία πράγματι συνέβαλε στη φάση κατασκευής των έργων αυτών των εταιρειών, αλλά δεν έχει καμία δραστηριότητα ή λειτουργική ευθύνη σε αυτές τις εγκαταστάσεις”.

Η ανακοίνωση της εταιρείας, αναφέρει ακόμα μεταξύ άλλων τα εξής:

“Η TotalEnergies είναι μια ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία που πρέπει να συμβάλει στην ασφάλεια εφοδιασμού της ευρωπαϊκής ηπείρου, η οποία δεν διαθέτει ίδιους εγχώριους πόρους με άλλες δυτικές χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διατηρήσει τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε αυτό το στάδιο, η TotalEnergies συνεχίζει να προμηθεύει την Ευρώπη με υγροποιημένο φυσικό αέριο από το εργοστάσιο Yamal LNG, στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων που πρέπει να τηρήσει εφόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ρωσικό αέριο είναι απαραίτητο. Σε αντίθεση με το πετρέλαιο, είναι προφανές ότι οι δυνατότητες εφοδιασμού φυσικού αερίου της Ευρώπης, καθιστούν δύσκολη την αποχή από την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, χωρίς να επηρεαστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της ηπείρου.

Ωστόσο, δεδομένης της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία και της ύπαρξης εναλλακτικών πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης, η TotalEnergies αποφάσισε μονομερώς να μη συνάπτει ή ανανεώνει συμβάσεις για την αγορά ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, προκειμένου να σταματήσει όλες τις αγορές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου το συντομότερο δυνατό και το αργότερο μέχρι το τέλος του 2022”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και TotalEnergies 

Προηγούμενο άρθροΠέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ: Αύξηση κερδών το 2021
Επόμενο άρθροNissan – Enel: σύστημα αποθήκευσης μπαταριών Second Life