Το επερχόμενο, αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX90, που θα αποκαλυφθεί στις 9 Νοεμβρίου, θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Volvo με προεγκατάσταση για δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης.

Διαθέσιμη αρχικά σε επιλεγμένες αγορές, η λειτουργία έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει να κάνετε τη χρήση ενέργειας πιο φθηνή, αποτελεσματική και βιώσιμη. Σε συνδυασμό με τις δυνατότητες έξυπνης φόρτισης που έρχονται στην εφαρμογή Volvo Cars για smartphone, το Volvo EX90 θα σας επιτρέπει να φορτίζετε το αυτοκίνητό σας όταν η ζήτηση από το δίκτυο και οι τιμές είναι χαμηλά – συνήθως αυτό συμβαίνει όταν το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στο μίγμα ενέργειας είναι αυξημένο – και να αποθηκεύετε αυτή την ενέργεια για να τη χρησιμοποιήσετε αργότερα.

Μόλις γίνει διαθέσιμη, η δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης στο Volvo EX90 θα μπορούσε να σας επιτρέπει να παρέχετε ενέργεια στο σπίτι σας, καθώς και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

«Με το Volvo EX90 μπορείτε να δώσετε ενέργεια στη ζωή σας», δήλωσε ο επικεφαλής του Electrification Ecosystem, Olivier Loedel. «Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την μπαταρία του με πολλούς τρόπους, από τη φόρτιση του ηλεκτρικού σας ποδηλάτου όταν βρίσκεστε έξω έως την τροφοδοσία μίας συσκευής για μαγείρεμα στο κάμπινγκ. Η λειτουργία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την παροχή ενέργειας στο σπίτι σας κατά τη διάρκεια ισχύος του ημερήσιου τιμολογίου ενέργειας το οποίο είναι πιο ακριβό».

Εκτός από τη δυνατότητα φόρτισης οικιακών ή άλλων συσκευών, το αυτοκίνητό σας θα έχει τελικά την ικανότητα να προσφέρει ένα χέρι βοηθείας, παρέχοντας ένα ποσοστό από τη φόρτισή του σε άλλα συμβατά Volvo. Από την άλλη πλευρά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ξεμείνετε από ενέργεια, αφού μπορείτε επίσης να λάβετε βοήθεια από άλλα αυτοκίνητα Volvo.

Όπου διατεθεί, ολόκληρη η διαδικασία φόρτισης θα είναι αυτόματη και διαχειρίσιμη στο σύνολο της από τη λειτουργία έξυπνης φόρτισης στην εφαρμογή Volvo Cars. Ο σχετικός αλγόριθμος διασφαλίζει επίσης ότι η φόρτιση και η αποφόρτιση της μπαταρίας θα υπόκειται σε συγκεκριμένους περιορισμούς, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος φθοράς της μπαταρίας, που μπορεί να αποφευχθεί.

Υποστήριξη του δικτύου παροχής ηλεκτρικής ενέργειας

Ανάλογα με τους κανόνες που ισχύουν σε κάθε αγορά ενέργειας, η δυνατότητα αμφίδρομης φόρτισης θα μπορούσε επίσης να επιτρέψει στους πελάτες να υποστηρίζουν το δίκτυο με διαφορετικούς τρόπους. Αυτοί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αποθήκευση περισσότερης ενέργειας στη διάρκεια των ωρών που υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και την πώλησή της πίσω στο δίκτυο, κατά τις ώρες αιχμής που η ζήτηση είναι αυξημένη. Εάν περισσότερα αυτοκίνητα έχουν αυτή τη λειτουργία στο μέλλον, το δίκτυο θα μπορούσε να εξισορροπείται πιο συχνά. Αυτό θα αύξανε τη συνολική βιωσιμότητα του δικτύου, μειώνοντας την πιθανή σπατάλη ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά τις ώρες που η παραγωγή υπερβαίνει την ζήτηση.

Φανταστείτε το εξής σενάριο: Επιστρέφετε σπίτι από τη δουλειά με μεγάλο περίσσευμα ενέργειας στην μπαταρία, η οποία νωρίτερα είχε φορτιστεί με πιο φθηνή και καθαρή ηλεκτρική ενέργεια. Στη διάρκεια του απογεύματος, το αυτοκίνητό σας μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο, παρέχοντας ενέργεια την ώρα που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερες. Καθώς σε γενικές γραμμές η ενέργεια είναι φθηνότερη όταν κλιματικά ουδέτερες πήγες συνεισφέρουν περισσότερο στην παροχή της, αυτή η μεταφορά ενέργειας μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από το λογαριασμό του ηλεκτρικού σας προσφέροντας συγχρόνως πιο καθαρή ενέργεια στο δίκτυο.

Πιστεύουμε σε ένα μέλλον όπου οι πελάτες μας θα μπορούν να υποστηρίξουν το δίκτυο χρησιμοποιώντας αυτή την τεχνολογία, που παρέχει πιο οικονομική και βιώσιμη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας στην καθημερινή ζωή», τόνισε ο Olivier Loedel.

 

Προηγούμενο άρθροMaserati: η νέα GranTurismo ανοίγει νέο κεφάλαιο
Επόμενο άρθροΤο νέο super SUV, Lamborghini Urus S