Από το πρότυπο, στην πραγματικότητα: το νέο Grandland δίνει ζωή στις καινοτομίες που παρουσίασε η μάρκα με το Opel Experimental.

Το Opel Experimental, το πρωτότυπο αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Έκθεση IAA Mobility πέρυσι, δίνει μια γεύση από το μέλλον της Μάρκας. Το Opel Experimental είναι κάτι περισσότερο από μια σχεδιαστική δήλωση. Δίνει μια προοπτική για τα επερχόμενα μοντέλα της Opel, με Bold & Pure σχεδίαση, βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου στο εσωτερικό, τεχνολογίες τελευταίας γενιάς και αμιγώς ηλεκτρική κίνηση. Το νέο Opel Grandland είναι το πρώτο μοντέλο παραγωγής που φέρει πολλά στοιχεία από το Opel Experimental. Αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Opel κάνουν πραγματικότητα τα πρωτοποριακά αυτοκινητιστικά όνειρα και υπηρετεί το σύνθημα “Forever forward since 1899”, που σηματοδοτεί τα 125 χρόνια της Opel στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Opel Experimental: τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του δείχνουν το μέλλον της Μάρκας

Με το πρωτοποριακό Opel Experimental, οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Opel έδωσαν μία πρώτη γεύση από το όραμα της μάρκας για το μέλλον. Το μέλλον αυτό μπορεί να αποδοθεί με τρία χαρακτηριστικά:

  • Detox: Το Opel Experimental διαθέτει ένα τολμηρό και λιτό design και εστιάζει στα απολύτως απαραίτητα.
  • Modern German: Εντυπωσιάζει με τις αναλογίες του, τις έξυπνες λύσεις, την εξαιρετική αξιοποίηση του χώρου στο εσωτερικό και την τελευταίας γενιάς τεχνολογία φωτισμού, συμπεριλαμβανομένου του φωτιζόμενου εμβλήματος Opel Blitz.
  • Greenovation: Είναι αμιγώς ηλεκτρικό, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα.

Αυτοί οι τρεις πυλώνες – Detox, Modern German και Greenovation – δίνουν σε κάθε μοντέλο με το έμβλημα του ‘Κεραυνού’ την ταυτότητα και τη φιλοσοφία της Opel. Το νέο Opel Grandland, το πιο σύγχρονο μοντέλο παραγωγής που αποτελεί γνήσιο εκφραστή αυτής της φιλοσοφίας, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε στην έδρα της Opel, το Rüsselheim, ενώ η παραγωγή του θα γίνεται στο εργοστάσιο του Eisenach στη Γερμανία.

Το Opel Grandland: Η κινητικότητα του μέλλοντος, σήμερα

Το νέο Grandland ενσαρκώνει τους τρεις πυλώνες της Opel – Greenovation, Detox και Modern German. Η εντυπωσιακά τολμηρή και καθαρή σχεδίασή του γίνεται αμέσως αντιληπτή, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το νέο μοντέλο εκπέμπει καθαρή αυτοπεποίθηση. Η αιχμηρή σχεδίαση της μάσκας της Opel συμβάλλει σημαντικά σε αυτό. Το νέο 3D Vizor ενσωματώνει το Opel Blitzφωτιζόμενο για πρώτη φορά, καθώς και την καινοτόμο τεχνολογία “Edge Light”. Ταυτόχρονα, το νέο Grandland υιοθετεί τη σχεδίαση ‘Compass’ της Opel: η κάθετη πτυχή και το Vizor συγκλίνουν με το “εξηλεκτρισμένο” έμβλημα του ‘Κεραυνού’ στο κέντρο.

Το νέο, φωτιζόμενο έμβλημα συνοδεύεται από μία ακόμα καινοτομία στον τομέα του φωτισμού. Το κορυφαίο στην κατηγορία σύστημα IntelliLux Pixel Matrix HD Light διαθέτει περισσότερα από 50.000 μεμονωμένα στοιχεία και επιτρέπει την κατανομή φωτός υψηλής ευκρίνειας. Τα νέα κινούμενα σχέδια καλωσορίσματος/αποχαιρετισμού, τα οποία προβάλλονται ως γραφικά μπροστά από το όχημα, δίνουν ήδη μια πρώτη εντύπωση για τις δυνατότητες του συστήματος στο μέλλον.

Στο πίσω μέρος, την πρώτη της εμφάνιση σε μοντέλο παραγωγής κάνει η χαρακτηριστική υπογραφή φωτισμού ‘Compass’, που περιλαμβάνει το φωτιζόμενο έμβλημα ‘OPEL’. Επιπλέον, στα πλαίσια της στρατηγικής Greenovation της Opel για την εξοικονόμηση των πόρων που σχετίζονται με το αυτοκίνητο, η ονομασία του μοντέλου Grandland δεν εμφανίζεται πλέον με χρωμιωμένα γράμματα, αλλά είναι εντυπωμένη στο κέντρο της πίσω πόρτας.

Εστιάζει στα απολύτως απαραίτητα: βιώσιμο και χωρίς εκπομπές ρύπων

Το εσωτερικό του νέου Opel Grandland είναι επίσης σχεδιασμένο για να είναι τολμηρό, λιτό και αποδοτικό. Οι οριζόντιες γραμμές, όπως αυτές που ξεκινούν από τον πίνακα οργάνων μέχρι τις πόρτες, ενισχύουν την αίσθηση ευρυχωρίας, ενώ η κεντρική οθόνη 16’’, η οποία είναι ελαφρώς προσανατολισμένη στον οδηγό και η ψηλά τοποθετημένη κεντρική κονσόλα, δημιουργούν μια σπορ αίσθηση. Πίσω από το τιμόνι, ένας πλήρως ψηφιακός πίνακας οργάνων παρέχει τις σημαντικότερες πληροφορίες και, σε συνδυασμό με την οθόνη Intelli-HUD head-up display, επιτρέπει στον οδηγό να επικεντρωθεί στην απόλαυση της οδήγησης, χωρίς να χρειάζεται να πάρει τα μάτια του από τον δρόμο. Ο οδηγός έχει επίσης τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει χειροκίνητα ή αυτόματα τη λειτουργία Pure Mode. Η λειτουργία αυτή μειώνει το περιεχόμενο στην οθόνη πληροφόρησης οδηγού, τη head-up display και την κεντρική οθόνη, εξασφαλίζοντας ακόμα λιγότερη απόσπαση της προσοχής και προσφέροντας μια ‘Detox’ εμπειρία. Επιπλέον, ακολουθώντας τη στρατηγική προσέγγιση του “Greenovation”, όλα τα υφάσματα και τα καλύμματα στο εσωτερικό είναι κατασκευασμένα από 100% ανακυκλωμένα υλικά.

Το νέο Grandland συνεχίζει τη στρατηγική ηλεκτροκίνησης της Opel. Είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της Opel που επωφελείται από την πλατφόρμα του Ομίλου Stellantis STLA Medium, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα. Χάρη στη νέα αρχιτεκτονική, τη νέα επίπεδη τοποθέτηση της μπαταρίας, χωρητικότητας έως 98 kWh, τον ηλεκτροκινητήρα νέας γενιάς και άλλα χαρακτηριστικά εξοικονόμησης ενέργειας, όπως η αντλία θερμότητας, το νέο Opel Grandland Electric μπορεί να διανύσει έως και περίπου 700 χλμ αμιγώς ηλεκτρικά, χωρίς εκπομπές ρύπων (WLTP1). Όταν το SUV χρειαστεί επαναφόρτιση, χρειάζονται μόλις 26 λεπτά περίπου σε δημόσιο σταθμό ταχείας φόρτισης, για την επαναφόρτιση της μπαταρίας στο 80% της χωρητικότητάς της. Έτσι, το νέο Grandland Electric προσφέρει ένα νέο επίπεδο ηλεκτρικής κινητικότητας και κάνει πραγματικότητα το όραμα του Opel Experimental, όσον αφορά την εξοικονόμηση πόρων χωρίς συμβιβασμούς.

[1] Οι προκαταρκτικές τιμές αυτονομίας υπολογίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία WLTP (R (EC) No. 715/2007, R (EU) No. 2017/1151). Η πραγματική αυτονομία μπορεί να ποικίλλει σε καθημερινές συνθήκες και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το ατομικό στυλ οδήγησης, τα χαρακτηριστικά της διαδρομής, η εξωτερική θερμοκρασία, η χρήση συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού και η θερμική προετοιμασία (preconditioning).

Προηγούμενο άρθροBMW Σειρά 7 με αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2 και 3
Επόμενο άρθροSuzuki: Προσφέρει “Drive ‘N Smile Summer Edition”