Το AirCar, το σλοβακικό ιπτάμενο αυτοκίνητο, έλαβε από την Αρχή Μεταφορών της Μπρατισλάβα πιστοποιητικό αξιοπλοΐας. 

«Η πιστοποίηση του AirCar ανοίγει τον δρόμο για μαζική παραγωγή ιπτάμενων, αποτελεσματικών αυτοκινήτων», ανέφερε ο καθηγητής Stefan Klein, εφευρέτης, ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Klein Vision που σχεδίασε και κατασκεύασε αυτό το υβριδικό όχημα. «Πρόκειται για την επίσημη επιβεβαίωση της δυνατότητάς μας να μεταμορφώσουμε τα ταξίδια μέσων αποστάσεων», πρόσθεσε σε σχετική ανακοίνωση.

Από αριστερά Stefan Klein εφευρέτης του AirCar και ιδρυτής της Klein Vision, Anton Zajac συνιδρυτής και σύμβουλος και Eduard Klein CAD και IT assistance

Ο συνιδρυτής Anton Zajac δήλωσε: “Πριν από πενήντα χρόνια, το αυτοκίνητο ήταν η επιτομή της ελευθερίας. Το AirCar μας επιτρέπει να είμαστε ελεύθεροι ξανά”.

Ο René Molnár, διευθυντής της Αρχής Μεταφορών της Σλοβακίας, δήλωσε: ‘Η Αρχή Μεταφορών παρακολούθησε προσεκτικά όλα τα στάδια της μοναδικής ανάπτυξης AirCar από την έναρξή της το 2017. Η ασφάλεια των μεταφορών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας. Η AirCar συνδυάζει κορυφαίες καινοτομίες με μέτρα ασφαλείας σύμφωνα με τα πρότυπα της EASA. Ορίζει μια νέα κατηγορία σπορ αυτοκινήτου και αξιόπιστου αεροσκάφους. Η πιστοποίησή του ήταν μια προκλητική και συναρπαστική εργασία”.

Στην αεροπλοΐα, η ‘μέση απόσταση’ αντιστοιχεί σε πτήσεις μικρότερες των 2.000 χιλιομέτρων.

Το AirCar έκανε την πρώτη πτήση του σε αστικό περιβάλλον τον Ιούνιο του 2021. Διαθέτει 1.600άρη κινητήρα της BMW και μπορεί να απογειωθεί από έναν διάδρομο μήκους 300 μέτρων. Πετά με ταχύτητα 170 χιλιομέτρων την ώρα και έχει αυτονομία πτήσης 1.000 χιλιομέτρων. Το αυτοκίνητο μετατρέπεται αυτόματα σε αεροπλάνο, πατώντας ένα μόνο κουμπί. Η διαδικασία διαρκεί μόλις τρία λεπτά, σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Μετά την προσγείωση, μετατρέπεται πάλι σε σπορ αυτοκίνητο σε λιγότερο από τρία λεπτά.

Για να λάβει την πιστοποίηση, το όχημα έκανε 70 ώρες δοκιμαστικών πτήσεων και 200 απογειώσεις και προσγειώσεις.

Φωτογραφίες: Klein Vision

Προηγούμενο άρθροACEA: Η Anna Carmo e Silva πρόεδρος λεωφορείων και πούλμαν
Επόμενο άρθροΤην 1η Φεβρουαρίου 2022 το Global Fleet Managers Club