IAA Mobility

Η IAA Mobility διοργανώνεται στο Μόναχο για δεύτερη φορά. Είναι η μεγαλύτερη και πολύ σημαντική έκθεση αυτοκινήτου και κινητικότητας στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη, προσφέροντας σε κατασκευαστές, προμηθευτές, εταιρείες τεχνολογίας, παρόχους υπηρεσιών και νεοφυείς επιχειρήσεις ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και τις υπηρεσίες τους σε ένα ευρύ διεθνές κοινό B2B και B2C.

Η έκθεση γινόταν για πολλά χρόνια στη Φρανκφούρτη πριν μεταφερθεί στο Μόναχο το 2021. Η Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου IAA Mobility 2023 στο Μόναχο θα είναι ανοικτή για τους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου και θα υποδεχθεί τους επισκέπτες από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου.

Το IAA Summit

Στο IAA Summit, στο Εκθεσιακό Κέντρο του Μονάχου, περισσότεροι από 500 ομιλητές από τους κλάδους της κινητικότητας και της τεχνολογίας θα παρουσιάσουν τα οράματά τους μελλοντικής κινητικότητας. Η AWS, ο αδαμάντινος χορηγός του Συνεδρίου, θα προβεί σε τρεις κύριες ομιλίες και συζητήσεις πάνελ, επισημαίνοντας πώς η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική μάθηση και τα δεδομένα φέρνουν επανάσταση στον κλάδο, στην εμπειρία των οδηγών και στο μέλλον των μεταφορών, με την συμμετοχή των υψηλόβαθμων στελεχών της Wendy Bauer (GM Automotive), Kathrin Renz (VP Industries) και Bill Vass (VP Engineering).

Η Accenture, πλατινένιος χορηγός του κεντρικού συνεδρίου θα υποστηρίξει την IAA Mobility με την εμπειρογνωμοσύνη στους τομείς της τεχνολογίας, της αυτοκίνησης και της κινητικότητας με τρεις συνεδρίες (“Επιτάχυνση του μέλλοντος της κινητικότητας”, “Επανεφεύρεση του τρόπου διακίνησης ανθρώπων και αγαθών βάσει δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης” και “Πώς συνδυάζεται επιχειρηματικός αντίκτυπος και εμπειρία πελατών”).

Η PWC Γερμανίας, σε συνεργασία με τη Microsoft, παρουσιάζουν το Smart Mobility Space, μια αίθουσα που θα φιλοξενήσει εκτενές πρόγραμμα με 25 θεματικά πάνελ για μελλοντικά θέματα κινητικότητας – από το υδρογόνο μέχρι την κυκλική οικονομία και την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη.

Γνωστά διεθνή κέντρα κινητικότητας, όπως το MIT Mobility Initiative, το World Economic Forum, το Πανεπιστήμιο του St. Gallen, το EIT Urban Mobility και το Bable, παρέχουν μελλοντικές προοπτικές και εμπειρογνωμοσύνη από πρώτο χέρι σε ειδικές ενότητες. Το Konzepthaus και το Car Design News πραγματεύονται το θέμα των Έξυπνων Πόλεων και του Σχεδιασμού Αυτοκινήτων σε δύο ενότητες και σχεδιαστικές εκθέσεις.

Το φετινό Παγκόσμιο Συνέδριο Οχημάτων Νέας Ενέργειας θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Messe München. Το συνέδριο θα επικεντρωθεί σε στρατηγικές και δρόμους ανάπτυξης με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι οι στόχοι και οι στρατηγικές της αυτοκινητοβιομηχανίας, με γνώμονα το όραμα της ουδετερότητας άνθρακα, και τρόπους επιτάχυνσης της ευρείας εμπορευματοποίησης νέων ενεργειακών οχημάτων.

Δείτε εδώ το πρόγραμμα των συνεδρίων.

Οι εκθέτες

AUDI

Η Audi θα παρουσιάσει την νέα φιλοσοφία οθόνης στο Q6 E-tron, το οποίο θα εκτεθεί υπό παραλλαγή. Το Q6 E-tron είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο νέας γενιάς της μάρκας. Η Audi θα δείξει επίσης πώς η πλατφόρμα PPE του Q6 E-tron, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Porsche, θα παρέχει τις τεχνικές προδιαγραφές των μελλοντικών προϊόντων e-mobility της μάρκας.

BMW

Το Vision Neue Klasse της BMW δείχνει την υπό παραγωγή σχεδιαστική μελέτη του αμιγώς ηλεκτρικού σεντάν Σειράς 3 που αναμένεται το 2025. Έπεται του φιλικού προς το περιβάλλον BMW i Vision Circular και του BMW i Vision Dee βάσει λογισμικού, που παρουσιάστηκαν πέρυσι, ως δείγμα ανάπτυξης τεχνογνωσίας στους τομείς της κυκλικής οικονομίας και της ψηφιοποίησης. Η BMW θα παρουσιάσει επίσης τις plug-in υβριδικές εκδόσεις της νέας Σειράς 5 και της έκδοσης της αμιγώς ηλεκτρικής ναυαρχίδας της, i7 Protection, με αλεξίσφαιρα τζάμια, στιβαρότερο πλαίσιο και αμάξωμα που προστατεύει από εκρηκτικά. Με ενδιαφέρον αναμένονται επίσης οι παγκόσμιες πρεμιέρες του νέου αμιγώς ηλεκτρικού MINI Cooper, του νέου αμιγώς ηλεκτρικού MINI Countryman και του BMW CE 02 eParkourer. Περισσότερα εδώ.

BYD

Η BYD, που κοινοποίησε βίντεο στις 9 Αυγούστου καλώντας τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας να «καταρρίψουν τους παλιούς θρύλους», συνεχίζει τη διείσδυσή της στις ευρωπαϊκές αγορές μέσω της έκθεσης. Η εταιρεία θα πρωτοπαρουσιάσει στην Ευρώπη την premium ηλεκτρική μάρκα Denza, σε κοινοπραξία με τη Mercedes-Benz και τα νέα EV της BYD που πρόκειται λανσάρει. Φέτος η BYD θα λανσάρει στις ευρωπαϊκές αγορές της το μεσαίο ηλεκτρικό σεντάν Seal και το μεσαίο SUV Seal U, αυξάνοντας τους τύπους των αυτοκινήτων που πουλάει στην περιοχή στους έξι. Περισσότερα εδώ.

CUPRA

Το Tavascan, το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό SUV της Cupra που διαθέτει τις βάσεις MEB του Audi Q4 E-tron και του Volkswagen ID.4, θα παρουσιαστεί επισήμως. Η μάρκα του Volkswagen Group θα παρουσιάσει επίσης το Formentor VZ5 BAT, περιορισμένη έκδοση μαύρου χρώματος, 385 ίππων, του συμπαγούς crossover Formentor.

DONGFENG

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία είναι έτοιμη να πουλήσει οχήματα στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του επιβατικού βαν M6.

FORD

Η Ford θα έχει υπαίθριο περίπτερο στην Königsplatz του Μονάχου, με τα τελευταία της ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπαταρίας. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής της Ford Model e στην Ευρώπη, Martin Sander, είναι ο οικοδεσπότης σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Μόναχο που μεταδίδεται ζωντανά τη Δευτέρα, 4 Σεπτεμβρίου 2023, στις 14:00 CET, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ford στην έκθεση IAA Mobility. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο κρίσιμο θέμα της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. Περισσότερα εδώ.

HIPHI

Η startup EV πολυτελείας θα παρουσιάσει το Z GT sedan και το X SUV και το sedan Y με ανυψούμενες πίσω πόρτες θα εκτίθενται στο νέο της χώρο λιανικής, το HiPhi Hub, στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Περισσότερα εδώ.

LEAPMOTOR

Η κινεζική startup βρίσκεται σε συνομιλίες με το Volkswagen Group για παροχή τεχνολογίας EV στην μάρκα Jetta της VW στην Κίνα. Η μάρκα λανσάρισε το minicar T03 στην Ευρώπη. Το επόμενο μοντέλο για την Ευρώπη είναι το C11 SUV.

MERCEDESBENZ

Η Mercedes-Benz προχωρά σε ακριβότερα μοντέλα. Στο Μόναχο θα παρουσιάσει ένα πρότυπο αυτοκίνητο «βασικής πολυτέλειας», ως πρόδρομο της επόμενης CLA, που σχεδιάστηκε στην καινούργια πλατφόρμα αρθρωτής αρχιτεκτονικής (MMA) της μάρκας. Θα έχει αυτονομία μεγαλύτερη από 750 χλμ και κατανάλωση περίπου 12 kWh/100 χλμ. Η E-Class Παντός Εδάφους, έκδοση εκτός δρόμου της E-Class, θα κάνει επίσης το ντεμπούτο της, μαζί με τις αναβαθμισμένες εκδόσεις των ηλεκτρικών SUV EQA και EQB.

MG

Η MG, η οποία πούλησε περίπου 100.000 αυτοκίνητα στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο, θα παρουσιάσει το πλήρως ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο Cyberster, το MG4 Electric XPOWER, μια έκδοση υψηλών επιδόσεων του συμπαγούς EV, καθώς και το MG Marvel R, μια τετρακίνητη έκδοση υψηλών επιδόσεων του ηλεκτρικού SUV.

OPEL

Η Opel παρουσιάζει τρεις παγκόσμιες πρεμιέρες στην IAA Mobility 2023: Opel Experimental, νέο Corsa Electric και νέο Astra Sports Tourer Electric. Η μάρκα της Stellantis, ανακοίνωσε πως το αμιγώς ηλεκτρικό πρότυπό της Experimental δίνει «σαφή εικόνα» της μελλοντικού σχεδιαστικού και τεχνολογικού προσανατολισμού της. Η έκδοση παραγωγής ίσως αναβιώσει το όνομα Manta της μάρκας, του Opel σπορ κουπέ που κατασκευάστηκε από το 1970 έως το 1988. Περισσότερα εδώ.

POLESTAR

Η μάρκα EV υψηλών επιδόσεων θα παρουσιάσει το μεσαίου μεγέθους sedan Polestar 2 και το μεγάλο SUV Polestar 3 στο κέντρο του Μονάχου.

RENAULT

Η Renault θα παρουσιάσει το νέο αμιγώς ηλεκτρικό συμπαγές SUV Scenic E-Tech electric, στις 4 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Την επόμενη μέρα, στο περίπτερο της Renault θα φιλοξενηθεί το All-new Grand Kangoo. H εταιρεία θα παρουσιάσει και το μοντέλο Megane E-Tech που κυκλοφόρησε πέρυσι, καθώς και τα Rafale, Espace και Austral. Περισσότερα εδώ.

SERES

Η Seres, μάρκα EV της Huawei, διαθέτει δύο μοντέλα στην Ευρώπη, το μεσαίο κουπέ SUV Seres 5 (γνωστό ως Aito M5 στην Κίνα) και το μικρότερο crossover Seres 3.

SMART

Η πρώην μάρκα της Mercedes-Benz αποτελεί πλέον κοινοπραξία 50-50 με την Geely. Στην έκθεση του Μονάχου, η Smart θα παρουσιάσει πανευρωπαϊκά το #3 συμπαγές SUV.

TESLA

Η εταιρεία θα παρουσιάσει την ανανεωμένη έκδοση του Tesla Model 3 σε υπαίθριο περίπτερο της Königsplatz. Η συμμετοχή της στην έκθεση του Μονάχου αποφασίστηκε αφότου ο CEO, Elon Musk, δήλωσε τον Μάιο πως η εταιρεία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί παραδοσιακούς τρόπους προβολής.

VOLKSWAGEN

Το Passat 9ης γενιάς της Volkswagen κάνει το ντεμπούτο του. Το μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητο θα διατίθεται μόνον ως station wagon, καθώς οι πελάτες μεταστρέφονται πλέον σε SUV και crossover. Το όχημα είναι μακρύτερο, με μεγαλύτερο χώρο φόρτωσης. Το νέο Passat σχεδιάστηκε παράλληλα με το επόμενο Skoda Superb και θα κατασκευάζεται στο ίδιο εργοστάσιο του Ομίλου, στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

XPENG

Η τεχνολογική συνεργασία EV της Xpeng με την Volkswagen στην Κίνα ενίσχυσε αμέσως την παρουσία της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη και άρχισαν οι παραδόσεις του μεσαίου σεντάν P7. Θα παρουσιαστούν το P7 και το μεσαίο SUV G9.

Μπορείτε να δείτε εδώ συνολικά τους εκθέτες και τα προϊόντα που παρουσιάζονται.

Φωτογραφία: IAA Mobility

Προηγούμενο άρθροΜάρκες και μοντέλα σε Ευρώπη και Ελλάδα τον Ιούλιο 2023
Επόμενο άρθροΗ Toyota Motor Europe εγκαινίασε το Toyota Open Labs