Η Tesla συνεχίζει να καινοτομεί παρουσιάζοντας αυτή τη φορά το πολυαναμενόμενο ρομποτικό ταξί της, το οποίο αντιπροσωπεύει το όραμα της εταιρείας για έναν παγκόσμιο στόλο αυτόνομων οχημάτων, που θα ενσωματώνουν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Το πλήρως αυτόνομο Cybercab, ένα διθέσιο κουπέ με αυτονομία επιπέδου 5, έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο πλαίσιο της εκδήλωσης “We Robot”. Ο CEO της εταιρείας, Elon Musk, αποκάλυψε ότι το αυτοκίνητο, θα τεθεί σε παραγωγή πριν το 2027, με τιμή κάτω των 30.000 δολαρίων. Το Cybercab δεν διαθέτει θύρα φόρτισης όπως θα ήταν αναμενόμενο, αλλά θα φορτίζεται πλήρως μέσω επαγωγικής φόρτισης. Επίσης, ως πλήρως αυτόνομο όχημα επιπέδου 5, δεν έχει πεντάλ ή τιμόνι.

Διαθέτει πόρτες τύπου “πεταλούδας”, προστατευτικά καλύμματα στους τροχούς και αμάξωμα που θυμίζει κάπως το πετρελαιοκίνητο υβριδικό Volkswagen XL1, που είχε κατασκευαστεί για να επιτύχει οικονομία-ρεκόρ. Το μπροστινό μέρος έχει σχεδίαση που παραπέμπει στο Model 3, αλλά περιλαμβάνει μία φωτεινή μπάρα που διατρέχει ολόκληρο το αυτοκίνητο, όπως στο Cybertruck.

Ο Musk εκτιμά ότι η τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης του Cybercab, η οποία θα είναι διαθέσιμη επίσης στα Model 3 και Model Y, θα είναι 10 έως 30 φορές πιο ασφαλής, σε σχέση με την οδήγηση από άνθρωπο, όταν επιτευχθεί η πλήρης ανάπτυξή της. Ωστόσο, περαιτέρω πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις επιδόσεις του οχήματος δεν αποκαλύφθηκαν.

Σημειώνεται, πως η Tesla έχει μεγάλο ιστορικό καθυστερήσεων σε χρονοδιαγράμματα παραγωγής, παρά τα φιλόδοξα σχέδια που συνήθως ανακοινώνει. Άλλωστε, ο ίδιος ο Musk δήλωσε ότι “τείνω να είμαι λίγο αισιόδοξος με τα χρονοδιαγράμματα”. Σημειώστε ότι η διαθέσιμη σήμερα τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης απέχει πολύ ακόμα από το επίπεδο 5, που απαιτείται για ένα πραγματικό αυτόνομο ταξί. Πάντως η Tesla υποστηρίζει ότι το μέλλον του Cybercab είναι πολλά υποσχόμενο καθώς το αυτοκίνητο θα μπορεί να «κερδίζει χρήματα» για τον ιδιοκτήτη του, ενώ αυτός ασχολείται με άλλες δραστηριότητες.

Προηγούμενο άρθροBMW Group: 10 εκατομμύρια ενημερώσεις λογισμικού
Επόμενο άρθροΝέο Bigster: Η Dacia ανεβάζει τον πήχυ