Τα βιοκαύσιμα δύο φορές πιο ακριβά από το ντίζελ

Τα βιοκαύσιμα προσθέτουν 17 δισ. ευρώ ετησίως στον λογαριασμό καυσίμων της Ευρώπης, επισημαίνει η Transport & Environment (T&E).

Τα τελευταία χρόνια, τα βιοκαύσιμα στην Ευρώπη είναι σταθερά πιο ακριβά από τα ορυκτά καύσιμα. Με τις τρέχουσες αυξήσεις τιμών πολλών πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για βιοκαύσιμα, όπως φυτικά έλαια, δημητριακά, χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και ζωικά λίπη, η διαφορά τιμής σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, παρά την επίσης κατακόρυφη αύξησή τους, μεγαλώνει διαρκώς.

Αναλόγως της πρώτης ύλης, η ενέργεια που αποδίδει το βιοντίζελ κοστίζει σήμερα 70%-130% περισσότερο από του ορυκτού ντίζελ.

Βάσει των τιμών Μαΐου 2022, η υποχρεωτική ανάμειξη βιοκαυσίμων κοστίζει στους ευρωπαίους πολίτες 17 δισ. ευρώ περισσότερα ετησίως.

Τα περισσότερα βιοκαύσιμα είναι χειρότερα για το κλίμα και την βιοποικιλότητα και συμβάλλουν σε υψηλότερες τιμές τροφίμων. Όπως επισημαίνει στην ανάλυση των τιμών χονδρικής η T&E, επιβαρύνουν επίσης με περιττό οικονομικό κόστος τους ευρωπαίους πολίτες. Τα δισεκατομμύρια που σπαταλούνται σε βιοκαύσιμα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ώθηση της μετάβασης στην πραγματική βιωσιμότητα των μεταφορών, καταλήγει η T&E.

Προηγούμενο άρθροΗ Sunlight εξαγόρασε το 51% της A. Müller GmbH
Επόμενο άρθροLeasePlan – Draeger: Συνεργασία για τροχαία