Η Volvo Cars έχει συνάψει συνεργασία με την Breathe Battery Technologies και γίνεται έτσι η πρώτη εταιρεία αυτοκινήτων που αποκτά πρόσβαση στην τελευταία έκδοση του κατοχυρωμένου λογισμικού φόρτισης με αλγόριθμο της Breathe, για χρήση στα αμιγώς ηλεκτρικά Volvo επόμενης γενιάς.

Ενσωματώνοντας το λογισμικό της Breathe στην πλατφόρμα διαχείρισης μπαταρίας που εξελίχθηκε εσωτερικά από τη Volvo Cars, για τη βελτίωση της απόδοσης της τεχνολογίας φόρτισης, η εταιρεία μπορεί να προσφέρει στους πελάτες της πιο σύντομους χρόνους φόρτισης και αναβαθμισμένη εμπειρία οδήγησης και φόρτισης.

Η Volvo Cars θα εφαρμόσει τη νέα τεχνολογία στα επόμενης γενιάς αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητά της, εκτιμώντας ότι θα μειώσει έως και 30%* τους χρόνους φόρτισης (από 10% έως 80%), διατηρώντας την ίδια ενεργειακή πυκνότητα και αυτονομία. Ακόμη καλύτερα: οι βελτιώσεις στον χρόνο φόρτισης θα διατηρούνται σε όλο τον κύκλο ζωής της μπαταρίας, χωρίς να επηρεάζουν την υγεία της.

Η συνεργασία με την Breathe είναι αποτέλεσμα συμφωνίας για την προμήθεια του κορυφαίου της προϊόντος, Breathe Charge και αποτελεί την πιο πρόσφατη επένδυση του επενδυτικού βραχίονα, Volvo Cars Tech Fund. Αντικατοπτρίζει τη φιλοδοξία της εταιρείας να είναι πρωτοπόρος στην εξέλιξη premium ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κατασκευαστής μόνο αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2030.

Η Breathe είναι μία νεοφυής επιχείρηση με έδρα το Λονδίνο, που αναπτύσσει λογισμικό διαχείρισης μπαταρίας, με στόχο να συνεισφέρει σε καλύτερη, ταχύτερη και πιο βιώσιμη ηλεκτροκίνηση.

«Η επένδυση και η εμπορική συνεργασία με την Breathe μάς βοηθά να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα που απασχολεί τους πελάτες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, και καθιστά τις επιδόσεις μας στη φόρτιση ακόμη πιο ανταγωνιστικές», δήλωσε η Ann-Sofie Ekberg, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Volvo Cars Tech Fund. «Οι πιο σύντομοι χρόνοι φόρτισης, εντός της ακτίνας όπου οι πελάτες συνήθως επιλέγουν την ταχυφόρτιση, συνιστούν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς συνεχίζουμε να ενισχύουμε την ηλεκτρική κινητικότητα κάνοντάς τη διαθέσιμη σε περισσότερους ανθρώπους».

Μπαταρίες με βάση το λογισμικό

Αντίθετα με την παραδοσιακή φόρτιση σε στάδια, η οποία βασίζεται σε προκαθορισμένους κανόνες, το λογισμικό της Breathe χρησιμοποιεί προσαρμοστική φόρτιση που ελέγχει δυναμικά την μπαταρία σε πραγματικό χρόνο, αποφέροντας σημαντικά μικρότερους χρόνους φόρτισης.

Με τη χρήση αλγορίθμων, το λογισμικό διαχειρίζεται τη διαδικασία φόρτισης σε συνάρτηση με την υγεία της μπαταρίας, προκειμένου να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία για τον οδηγό, αποφεύγοντας τον κίνδυνο της επιμετάλλωσης λιθίου που μπορεί να βλάψει την απόδοση και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η επένδυση στην Breathe συνάδει με τον στόχο της Volvo για πλήρως ηλεκτρικό μέλλον και με τις φιλοδοξίες της για επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και εξέλιξή της σε κυκλική επιχείρηση έως το 2040. Η τεχνολογία επιτυγχάνει μείωση χρόνων φόρτισης για τα αυτοκίνητα, χωρίς ανάγκη αλλαγής σχεδιασμού της συστοιχίας μπαταριών ή εξόρυξης περισσότερων υλικών και άρα, μικρότερο αντίκτυπο στο περιβάλλον.

Επίσης, δεδομένου ότι η τεχνολογία είναι πλήρως συμβατή με το hardware που χρησιμοποιείται στη νέα γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων της μάρκας, θα διευκολυνθεί η κλιμάκωση της χρήσης της, καθώς αναμένει πως οι πωλήσεις των ηλεκτρικών μοντέλων της θα αυξηθούν σημαντικά κατά τα επόμενα έτη.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με αυτή την επένδυση και τη συμφωνία προμήθειας με τη Volvo Cars, μέσω της οποίας θα υποστηρίξουμε το συναρπαστικό ταξίδι της προς την αποκλειστική ηλεκτροκίνηση», δήλωσε ο Δρ Ian Campbell, Διευθύνων Σύμβουλος της Breathe Battery Technologies. «Η ανάπτυξη της τεχνολογίας μας στην κλίμακα που απαιτείται για την πλατφόρμα ηλεκτρικών οχημάτων Volvo επόμενης γενιάς, ανοίγει δρόμους σε καινοτόμα σχέδια αυτοκινήτων και σε βελτιώσεις στην απόδοσή τους. Μοιραζόμαστε το απόλυτο πάθος για την ηλεκτρική κινητικότητα, και η πρακτική, ταχεία φόρτιση είναι μία από τις θεμελιώδεις προϋποθέσεις για το μέλλον προς το οποίο κατατείνουν οι προσπάθειές μας».

Το Volvo Cars Tech Fund ιδρύθηκε το 2018 για να επενδύει σε εταιρείες και τεχνολογικά πεδία που μετασχηματίζουν τον κλάδο της αυτοκίνησης, όπως η ηλεκτροκίνηση, η τεχνητή νοημοσύνη (AI), η αυτόνομη οδήγηση, η βιωσιμότητα και το ψηφιακό εμπόριο. Το Tech Fund πραγματοποιεί στρατηγικές επενδύσεις για να συμβάλει στην άνθηση νεοφυών επιχειρήσεων και στην από κοινού επιτάχυνση του μετασχηματισμού του κλάδου των παγκόσμιων μεταφορών.


* Διαφορετικές συστοιχίες μπαταριών έχουν διαφορετικούς χρόνους φόρτισης. Οι δοκιμές έδειξαν βελτιώσεις στον χρόνο φόρτισης από 15% έως 30%.

Προηγούμενο άρθροΤο νέο Audi A3 allstreet: Η off-road διάσταση
Επόμενο άρθροΤο πρότυπο Euro 7 εγκρίθηκε από το ΕΚ