Η Airbus και το Renault Group υπέγραψαν συμφωνία έρευνας και ανάπτυξης που στοχεύει στην ενίσχυση της ενσωμάτωσης και των συνεργειών για την επιτάχυνση του οδικού χάρτη προς την ηλεκτροκίνηση και των δύο εταιρειών, βελτιώνοντας την αντίστοιχη γκάμα προϊόντων τους.

Αυτή η συνεργασία θα βοηθήσει την Airbus να εξελίξει τις τεχνολογίες που σχετίζονται με μελλοντικά υβριδικά-ηλεκτρικά αεροσκάφη και αναλύθηκε στο Airbus Summit στις 30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου.

Ως μέρος αυτής της συνεργασίας, οι ομάδες μηχανικών της Airbus και του Renault Group θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για ώριμες τεχνολογίες που σχετίζονται με την αποθήκευση ενέργειας, η οποία παραμένει ένα από τα κύρια εμπόδια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων μεγάλης αυτονομίας. Η συμφωνία συνεργασίας θα καλύπτει κυρίως θέματα που σχετίζονται με τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης ενέργειας και τη βελτίωση του βάρους της μπαταρίας, και θα αναζητήσει τους καλύτερους τρόπους για μετάβαση από την τρέχουσα χημεία κυψελών (ιόντων λιθίου) σε όλα τα σχέδια ξηρού τύπου που θα μπορούσαν να διπλασιάσουν την ενεργειακή πυκνότητα των μπαταριών μέχρι το 2030.

Με τη συνεργασία θα μελετηθεί επίσης ο πλήρης κύκλος ζωής των μελλοντικών μπαταριών, από την παραγωγή έως την ικανότητα ανακύκλωσης, προκειμένου να προετοιμαστεί η εκβιομηχάνιση αυτών των μελλοντικών σχεδίων μπαταριών, ενώ θα αξιολογηθεί το αποτύπωμα άνθρακα σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους.

«Για πρώτη φορά, δύο ευρωπαϊκές ηγετικές εταιρείες από διαφορετικούς κλάδους, μοιράζονται γνώσεις μηχανικής για να διαμορφώσουν το μέλλον των υβριδικών-ηλεκτρικών αεροσκαφών. Η αεροπορία είναι ένας εξαιρετικά απαιτητικός τομέας τόσο από άποψη ασφάλειας όσο και κατανάλωσης ενέργειας, όπως και η αυτοκινητοβιομηχανία. Στο Renault Group, η 10ετής εμπειρία μας στην αλυσίδα αξίας των ηλεκτρικών οχημάτων μάς προσφέρει ισχυρή πληροφόρηση πεδίου και τεχνογνωσίας στην απόδοση των συστημάτων διαχείρισης μπαταριών. Καθοδηγούμενες από την ίδια φιλοδοξία να καινοτομήσουν και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα, οι ομάδες μηχανικών μας ανταλλάσσουν την πληροφόρηση αυτή με της Airbus για να προκύψουν διασταυρούμενες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν τόσο τη λειτουργία υβριδικών αεροσκαφών όσο και την ανάπτυξη των οχημάτων του αύριο», δήλωσε ο Gilles Le Borgne, EVP Engineering του Renault Group.

«Αυτή η διακλαδική συνεργασία με το Renault Group θα μας βοηθήσει να εξελίξουμε την επόμενη γενιά μπαταριών ως μέρος του οδικού χάρτη ηλεκτροκίνησης της Airbus», δήλωσε η Sabine Klauke, Chief Technical Officer της Airbus. «Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 είναι μια μοναδική πρόκληση που απαιτεί συνεργασία σε όλους τους τομείς, ξεκινώντας από σήμερα. Συνδυάζοντας την εμπειρία του Renault Group στα ηλεκτρικά οχήματα με το δικό μας ιστορικό σε επιδείξεις ηλεκτρικών πτήσεων θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των ανατρεπτικών τεχνολογιών που απαιτούνται για μελλοντικές αρχιτεκτονικές υβριδικών αεροσκαφών κατά τη δεκαετία του 2030 και μετά. Θα ενθαρρύνει επίσης την εμφάνιση κοινών τεχνικών και ρυθμιστικών προτύπων για την υποστήριξη των λύσεων καθαρής κινητικότητας που απαιτούνται για την επίτευξη των κλιματικών μας στόχων».

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τεχνολογικές τάσεις. Η συνεργασία της Airbus και του Renault Group για την ηλεκτροκίνηση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του τοπίου των μεταφορών, συμβάλλοντας με επιτυχία στη φιλοδοξία μηδενικών εκπομπών έως το 2050, τόσο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας όσο και στον τομέα των αερομεταφορών.

Προηγούμενο άρθροΗ ανάλυση της JATO Dynamics για τον Οκτώβριο 2022
Επόμενο άρθροΤο BMW Group επενδύει στην Jetti Resources