Martin Hartmann, CEO της Triathlon Holding GmbH (αριστερά), Λάμπρος Μπίσαλας, CEO του Sunlight Group Energy Storage Systems

Η Sunlight Group εξαγοράζει το 51% της γερμανικής Triathlon Holding GmbH. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν τις αυτόνομες εμπορικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας παράλληλα συνέργειες.

Η Sunlight Group Energy Storage Systems, μέλος του Ομίλου Olympia συνεχίζει το σχέδιο επέκτασής της μέσω της εξαγοράς του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Triathlon Holding GmbH. Από αυτή τη συμφωνία, αναδύεται ένας πραγματικός παγκόσμιος ηγέτης, μετασχηματίζοντας το τοπίο του τομέα της κινητικότητας εκτός δρόμου στις μπαταρίες για βιομηχανικά οχήματα που εξυπηρετούν τον πολύ σημαντικό κλάδο της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας – intralogistics – (περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά, ρομποτικά συστήματα και αυτοματοποιημένα οχήματα καθοδήγησης – AGV) και στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας για εφαρμογές ανανεώσιμων πηγών. Ο συνδυασμένος οργανισμός πρόκειται να επιδιώξει ηγετικό ρόλο, κυρίως στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, συμβάλλοντας σημαντικά στην απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα και την ενεργειακή ασφάλεια, βασιζόμενη σε δυνατότητες κλιμάκωσης παραγωγής και καινοτομίας, τόσο σε μπαταρίες μολύβδου-οξέος όσο και σε μπαταρίες ιόντων λιθίου.

«Η συμφωνία αυτή συνιστά mega-deal που επαναπροσδιορίζει και αλλάζει πλήρως το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου και δημιουργεί ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και επέκτασης – πάντα με έμφαση στις ανάγκες των πελατών» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η συμφωνία εξαγοράς υπογράφηκε στις 5 Δεκεμβρίου 2022 στο Μόναχο από τους CEO των δύο εταιρειών, Λάμπρο Μπίσαλα, της Sunlight Group και  Martin Hartmann, της Triathlon Holding GmbH. Σε συνέχεια και της τυπικής έγκρισης της συναλλαγής από τις αρμόδιες επιτροπές ανταγωνισμού, θα ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη Sunlight Group του 51% του μετοχικού κεφαλαίου της Triathlon Holding GmbH. Η εταιρεία Geraer Batterie Dienst GmbH, μέχρι πρότινος βασικός μέτοχος της Triathlon, θα διατηρήσει το 49% της εταιρείας, και ο κ. Hartmann θα παραμείνει στη θέση του CEO, ενώ η Sunlight θα εκπροσωπείται κατά πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο της Triathlon. Οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν την αυτόνομη επιχειρηματική λειτουργία τους και ταυτόχρονα θα αναζητήσουν συνέργειες σε υφιστάμενους αλλά και νέους τομείς δραστηριότητας, για να μεγιστοποιήσουν τις προσπάθειές τους να εξυπηρετήσουν την παγκόσμια αγορά.

Οι Sunlight και Triathlon δραστηριοποιούνται επίσης στην ανάπτυξη και παραγωγή συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Τα συστήματα μπαταριών, δηλαδή, τα οποία χρησιμοποιούνται για να αποθηκεύουν την ενέργεια που παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές για τη σταθεροποίηση των δικτύων διανομής, αλλά και για αποθήκευση ενέργειας στις κατοικίες (homestorage).

Ο συνδυασμός των δύο εταιρειών σημαίνει επέκταση της παραγωγικής ικανότητας, προσφορά πλουσιότερου χαρτοφυλακίου προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και ευρύτερη γεωγραφική εμβέλεια. Ανοίγει επίσης το δρόμο για αυξημένες παγκόσμιες πωλήσεις, μειωμένο λειτουργικό κόστος μέσω της συνεργασίας σε διάφορες δραστηριότητες και ευκαιρίες ανάπτυξης σε νέες αγορές. Οι πελάτες των δύο οργανισμών θα επωφεληθούν επίσης σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη συμφωνία χάρη στη βελτιστοποιημένη απόδοση, τα καλά τοποθετημένα δίκτυα διανομής και την ευρύτερη κάλυψη υπηρεσιών μετά την πώληση, την ικανότητα παραγωγής και την ικανότητα καινοτομίας. Το τελευταίο αντικατοπτρίζει την εστίαση και την αφοσίωση των δύο εταιρειών στην Έρευνα & Ανάπτυξη, όπου θα πρέπει να αναμένονται εντυπωσιακά αποτελέσματα κλίμακας με περισσότερους από 200 ειδικούς, μηχανικούς και άλλους επιστήμονες που απασχολούνται στις Sunlight και Triathlon.

Ο κύκλος εργασιών των Sunlight Group και Triathlon ξεπερνά συνδυαστικά το 1 δισ. ευρώ και αναμένεται να τριπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια μέσα από στοχευμένες προσπάθειες. Θα αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι περισσότερες από 35 εγκαταστάσεις (παραγωγικές μονάδες και αποθηκευτικοί χώροι, κέντρα Έρευνας & Ανάπτυξης, γραφεία πωλήσεων και εξυπηρέτησης) που η Sunlight Group θα λειτουργεί πλέον σε 12 χώρες ανά τον κόσμο, απασχολώντας συνολικά 3.050 εργαζόμενους.

Προηγούμενο άρθροSakura: Ιαπωνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς
Επόμενο άρθροŠkoda ENYAQ RS iV: Δυναμικό, αποδοτικό, βιώσιμο