Stellantis Pro One - 12 νέα βαν

Η Stellantis Pro One παρουσίασε πλήρη σειρά από 12 νέα βαν προηγμένης συνδεσιμότητας καλύπτοντας όλες τις μάρκες της.

Η Stellantis Pro One, η νέα στρατηγική πρωτοβουλία της Stellantis, με έξι μάρκες υπό την ίδια στέγη στην κατηγορία επαγγελματικών οχημάτων, παρουσίασε 12 νέα μοντέλα εξοπλισμένα με συστήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων 2ης γενιάς και προηγμένη συνδεσιμότητα.

Με τις Citroën, Fiat, Opel, Peugeot, Ram και Vauxhall υπό την ίδια στέγη, η Stellantis Pro One προέβη στην πρώτη της σημαντική ανακοίνωση, με τα 12 νέα μοντέλα στην κατηγορία συμπαγών, μεσαίων και μεγάλων βαν, που αντιπροσωπεύουν τις μελλοντικές φιλοδοξίες της για περαιτέρω βελτίωση της κατηγορίας ηλεκτρικών βαν στην Ευρώπη και οχημάτων νέας ενέργειας αυτοματοποιημένης τεχνολογίας Επιπέδου 2 (L2).

Διεπαφή ανθρώπου-μηχανής και μηδενικές εκπομπές 2ης γενιάς

Ο Luca Marengo, Αντιπρόεδρος Προϊόντων της Stellantis Pro One, παρουσίασε τα νέα μοντέλα τριών κατηγοριών. Όλα τα νέα μοντέλα περιλαμβάνουν τρεις τεχνολογίες προσέγγισης 360 μοιρών με επίκεντρο τον πελάτη:

  1. Διεπαφή ανθρώπου-μηχανής
  2. Υποστήριξη οδηγού
  3. Δεύτερη γενιά μηδενικών εκπομπών

Κατηγορία compact βαν 2024

  • Citroën Berlingo, συμπεριλαμβανομένων των «Καθισμάτων Προηγμένης Άνεσης»
  • Fiat Doblo, συμπεριλαμβανομένου του «Magic cargo space»
  • Opel/Vauxhall Combo, συμπεριλαμβανομένων «προβολέων Matrix ευρείας νυκτερινής όρασης»
  • Peugeot Partner, συμπεριλαμβανομένου του «I-cockpit»

Η κατηγορία compact διαθέτει «Smartphone Station» και επιτρέπει την σύνδεση με ειδική εφαρμογή, που μετατρέπει το κινητό τηλέφωνο σε πίνακα ελέγχου και παρέχει την δυνατότητα παρέμβασης στο σύστημα διεύθυνσης του οχήματος. Με αυτόν τον τρόπο η εμπειρία online καθίσταται ευκολότερη και οικονομικότερη.

Περιλαμβάνονται επίσης τεχνολογίες όπως «Dynamic Surround Vision», που παρέχει οπίσθια και πλάγια ορατότητα από διαφορετικές κάμερες, «αντλία θερμότητας», που μεγιστοποιεί την ενέργεια σε χειμερινές συνθήκες και παρέχει αυτονομία έως και 320 χλμ, 50 χλμ περισσότερα από τα υπάρχοντα μοντέλα.

Τα compact βαν με ωφέλιμο φορτίο έως 1 τόνο είναι εκδόσεις BEV 2ης γενιάς με αυτονομία 330 χλμ ή με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE).

Βαν μεσαίου μεγέθους

  • Citroën Jumpy
  • Fiat Scudo
  • Opel/Vauxhall Vivaro
  • Peugeot Expert

Η διεπαφή ανθρώπου-μηχανής των βαν μεσαίου μεγέθους διαθέτει νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων 10 ιντσών, νέα σειρά infotainment ψηφιακής συνδεσιμότητας.

Τα βαν μεσαίου μεγέθους διατίθενται σε BEV, ICE και FCEV και θα παρουσιαστούν στα μέσα του 2024. Το μοντέλο FCEV θα παρέχει αυτονομία 400 χλμ και ανεφοδιασμό σε λιγότερο από 5 λεπτά. Δύο μοντέλα BEV θα διατίθενται με συστοιχίες μπαταριών 50 και 75 kW και αυτονομία 350 χλμ. Τα μοντέλα μεσαίου μεγέθους έχουν ωφέλιμο φορτίο έως 1,4 τόνους.

Μεγάλα βαν

  • • Citroën Jumper
  • • Fiat Ducato
  • • Opel/Vauxhall Movano
  • • Peugeot Boxer

Τα μεγάλα βαν διαθέτουν νέο, πλήρως διαμορφώσιμο ψηφιακό ταμπλό και πάγκο εργασίας. Τα μεγάλα βαν της Stellantis είναι τα πρώτα με υποβοηθούμενη οδήγηση Επιπέδου2, προσαρμοζόμενο cruise control, διατήρηση λωρίδας και υποβοήθηση κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Τα μοντέλα BEV διαθέτουν μπαταρία 110 kW με αυτονομία 420 χλμ, 140 χλμ περισσότερα από τα υπάρχοντα μοντέλα. Η ταχυφόρτιση 150 kW επιτρέπει φόρτιση 0% – 80% σε λιγότερο από μία ώρα.

Το πρώτο μεγάλο βαν FCEV θα κυκλοφορήσει το 2024 με αυτονομία έως 500 χλμ και χρόνο ανεφοδιασμού 5 λεπτών. Τα μοντέλα ICE ανανεώθηκαν και προσφέρουν 9% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου. Τα μεγάλα βαν έχουν ωφέλιμο φορτίο έως 2 τόνους.

Όλα τα μοντέλα βαν διαθέτουν 18 προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS). Ο κ. Marengo ανέφερε πως τα μεγάλα βαν 6 μέτρων διαθέτουν την ίδια χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου με τα ανταγωνιστικά μοντέλα των 6,5 μέτρων.

Πέντε βασικοί πυλώνες

Η Stellantis είναι πρώτη σε πωλήσεις επαγγελματικών βαν στην Ευρώπη και την Νότια Αμερική, δεύτερη στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, και τρίτη στις ΗΠΑ, με 1,6 εκατομμύρια μονάδες βαν και pick-up, δήλωσε ο Xavier Peugeot, Ανώτερος Αντιπρόεδρος Επαγγελματικών Οχημάτων.

Η Stellantis είναι έτοιμη για την «Καμπάνια Βαν 2024». Η στρατηγική της Stellantis Pro One υποστηρίζεται από πέντε βασικούς πυλώνες, καθένας εκ των οποίων αντιπροσωπεύει συγκεκριμένα νέα μοντέλα, διευκρίνισε ο κ. Peugeot:

  1. Στιβαρά προϊόντα: Για πρώτη φορά στον κλάδο προσφέρονται νέα μοντέλα και ολόκληρη γκάμα βαν συμπαγούς, μεσαίας και μεγάλης κατηγορίας.
  2. Μηδενικές εκπομπές: Η Stellantis είναι η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που προσφέρει σειρά αμιγώς ηλεκτρικών βαν από το 2021, κατέχοντας μερίδιο 43% στην κατηγορία των αμιγώς ηλεκτρικών βαν στην Ευρώπη και υπερβαίνοντας το 50% στη συμπαγή και μεσαία κατηγορία βαν BEV. Η καμπάνια της RAM θα περιλαμβάνει τέσσερα ηλεκτροκίνητα μοντέλα την επόμενη διετία, με στόχο την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στην αγορά των ΗΠΑ. Η Stellantis, πέραν των BEV. θα προσφέρει και βαν υδρογόνου. Κυκλοφόρησε ήδη ένα μεσαίο ηλεκτρικό βαν κυψελών καυσίμου (FCEV) και θα συνεχίσει με ένα μεγάλο το 2024. Η RAM θα λανσάρει επίσης τεχνολογία κυψελών καυσίμου σε λιγότερο από μια τριετία.
  3. Εμπειρία πελατών: Η Stellantis θα συνεχίσει να παρέχει εξατομικευμένες επαγγελματικές λύσεις στους πελάτες, συμπεριλαμβανομένων λύσεων φόρτισης, προσφορών Wallbox, φορτίσεων Free2Move και οικονομικών προσφορών, που θα υποστηρίζονται από 20.000 σημεία επαφής παγκοσμίως.
  1. Πλήρες οικοσύστημα ψηφιακής μετατροπής: Η μετατροπή και η εξατομίκευση αντιπροσωπεύουν έως και το 50% των πωλήσεων επαγγελματικών οχημάτων της Stellantis, ανέφερε ο κ. Peugeot και η μάρκα έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα: Πάνω από 400 συνεργασίες και ευρύ φάσμα προσφορών, απρόσκοπτο 100% ψηφιακό οικοσύστημα και ειδικές μετατροπές και καινοτόμα προϊόντα, που περιλαμβάνουν το ePTO (e-Power Take Off), με χρήση της μπαταρίας του οχήματος αντί νέας.
  2. Διευρυμένη προσφορά συνδεδεμένων υπηρεσιών: Μέχρι το τέλος του 2023, όλη η γκάμα επαγγελματικών οχημάτων της Stellantis θα είναι 100% συνδεδεμένη. Η πλήρης ενεργοποίηση στις ΗΠΑ θα γίνει στις αρχές του 2024. Η εταιρεία θα αναπτύξει πακέτα υπηρεσιών για την αδιάλειπτη αποτελεσματικότητα δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου ψηφιακής συντήρησης και του γεωπεριορισμού. Επίσης, η ασύρματη τεχνολογία θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών.

Η πορεία προς το 2030

Η Stellantis έχει πουλήσει 10 εκατομμύρια επαγγελματικά οχήματα παγκοσμίως, ανέφερε ο κ. Marengo. Η Stellantis Pro One θα εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τους στόχους της μάρκας για το 2030, επιτυγχάνοντας 100% πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων BEV στην Ευρώπη και 50% πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων και ελαφρών pick-up BEV στις ΗΠΑ. Η Stellantis Pro One θα υποστηρίξει επίσης τον στόχο πλήρους απανθρακοποίησης της Stellantis έως το 2038.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τις επερχόμενες τάσεις Συνδεσιμότητας, Κινητικότητας και Τεχνολογίας, μπορείτε να συμμετάσχετε στις αποκλειστικές συνεδρίες των Fleet Europe Europe Days 2023. Δείτε το πρόγραμμα εδώ! Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ!

Προηγούμενο άρθροVolvo Cars, θετικές επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο 2023
Επόμενο άρθροΤαξινομήσεις επαγγελματικών οχημάτων το 9μηνο 2023