Η Stellantis N.V. ανακοίνωσε ένα ολοκληρωμένο πλάνο για την Επιχειρηματική Μονάδα Κυκλικής Οικονομίας της που θα επιτύχει περισσότερα από 2 δισ. ευρώ έσοδα έως το 2030 και θα οδηγήσει τον δυναμικό στόχο της εταιρείας για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2038.

Ως μία από τις επτά αναπτυσσόμενες επιχειρηματικές μονάδες που ανακοινώθηκαν στο στρατηγικό πλάνο Dare Forward 2030, επεκτείνει δυναμικά την Επιχειρηματική Μονάδα Κυκλικής Οικονομίας, με ολοκληρωμένη προσέγγιση 360 μοιρών που βασίζεται στη στρατηγική των 4R – Reman, Repair, Reuse και Recycle – για να ανταποκριθεί στην ηθική ευθύνη της εταιρείας για το μέλλον, προσφέροντας επιχειρηματική αξία στην Stellantis.

“Η Stellantis βρίσκεται στον αγώνα δρόμου για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης και κερδοφόρας επιχείρησης βασισμένης στις αρχές της κυκλικής οικονομίας στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε,” δήλωσε η Alison Jones, Stellantis Senior Vice President, στην Επιχειρηματική Μονάδα Κυκλικής Οικονομίας. “Έχουμε έμπειρους συναδέλφους και έμπιστους συνεργάτες που λειτουργούν τις τρέχουσες δραστηριότητές μας. Με τη νοοτροπία 4R, τώρα κλιμακώνουμε με μία έντονη δραστηριότητα, κτίζοντας τις δυνατότητες, τις ομάδες και τις εγκαταστάσεις μας, δημιουργώντας παράλληλα ένα έξυπνο, ολοκληρωμένο οικοσύστημα για την καλύτερη διαχείριση της έλλειψης υλικών και την πορεία μας προς την κλιματική ουδετερότητα”.

Κύριοι στόχοι της Επιχειρηματικής Μονάδας Κυκλικής Οικονομίας είναι η παράταση της ζωής των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών, η διασφάλιση της διάρκειάς τους όσο το δυνατόν περισσότερο και η επιστροφή υλικών και αυτοκινήτων που έχουν φτάσει στο τέλος του κύκλου ζωής τους στον κύκλο κατασκευής νέων αυτοκινήτων και προϊόντων. Αυτή η μεθοδολογία συμπληρώνει τις αρχές του ‘Σχεδιασμού για την Κυκλική Οικονομία,’ οι οποίες αποτελούν τον πυρήνα του νέου Citroën ‘oli’ [all-ë], ενός εννοιολογικού οικογενειακού αυτοκινήτου πολλαπλών δραστηριοτήτων, το οποίο χρησιμοποιεί ελαφριά και ανακυκλωμένα υλικά, βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής, προσιτή τιμή, ανθεκτικότητα για εκτεταμένη διάρκεια ζωής και υπεύθυνη ανακύκλωση στο τέλος του κύκλου ζωής του.

Στρατηγική 4R Κυκλικής Οικονομίας:

Η Stellantis έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη δομή 360 μοιρών που βασίζεται στη στρατηγική των 4R: Reman, Repair, Reuse και Recycle. Είναι ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση και την προστασία των πόρων του πλανήτη.

  • Reman (Ανακατασκευή): Τα χρησιμοποιημένα, φθαρμένα ή ελαττωματικά εξαρτήματα αποσυναρμολογούνται προσεκτικά, καθαρίζονται και ανακατασκευάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές OEM. Σχεδόν 12.000 εξαρτήματα που καλύπτουν 40 σειρές προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, είναι διαθέσιμα.
  • Repair (Επισκευή): Τα φθαρμένα εξαρτήματα επισκευάζονται και επανατοποθετούνται στα αυτοκίνητα των πελατών. Σε 21 εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, κέντρα ηλεκτρονικών επισκευών λειτουργούν στον τομέα των μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
  • Reuse (Επανάχρηση): Περίπου 4,5 εκατομμύρια ανταλλακτικά διαφόρων μαρκών σε στοκ, που εξακολουθούν να είναι σε καλή κατάσταση, ανακτώνται από αυτοκίνητα στο τέλος του κύκλου ζωής τους και πωλούνται σε 155 χώρες μέσω της πλατφόρμας e-commerce B-Parts.
  • Recycle (Ανακύκλωση): Τα υπολείμματα παραγωγής και τα αυτοκίνητα στο τέλος του κύκλου ζωής τους επανατροφοδοτούνται στη διαδικασία κατασκευής. Σε μόλις έξι μήνες, η επιχειρηματική μονάδα έχει συλλέξει 1 εκατομμύριο ανακυκλωμένα εξαρτήματα.

Οι περιφερειακοί κόμβοι συμπληρώνονται από τοπικούς βρόχους

Το σχέδιο της Επιχειρηματικής Μονάδας Κυκλικής Οικονομίας της Stellantis απαιτεί επιθετική αύξηση του όγκου και επέκταση σε νέες χώρες, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνεχή καινοτομία και την επανεκπαίδευση σε νέες τεχνολογίες.

Τον Σεπτέμβριο, η Stellantis ανακοίνωσε ότι ο κορυφαίος της Κόμβος Κυκλικής Οικονομίας θα δημιουργηθεί το 2023 στο συγκρότημα Mirafiori στην Ιταλία. Η αποκλειστική λειτουργία θα επιτρέψει την επέκταση των τρεχουσών δραστηριοτήτων της Stellantis και θα υποστηρίξει το επιχειρηματικό της μοντέλο ‘cradle-to-cradle’ στην Ευρώπη. Ο κόμβος θα φιλοξενεί δραστηριότητες ανακατασκευής αυτοκινήτων, αποσυναρμολόγησης αυτοκινήτων και ανακατασκευής ανταλλακτικών, με πρόβλεψη το πεδίο εφαρμογής να επεκταθεί περαιτέρω παγκοσμίως. Η φιλοδοξία της επιχειρηματικής μονάδας είναι επίσης συμπληρωματική με την εξαγορά το 2016 της Aramis, ευρωπαϊκής ηγετικής εταιρείας στην ηλεκτρονική αγορά και πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων διαφόρων μαρκών, που θα έχει (μέχρι το τέλος του έτους) επτά κέντρα ανακατασκευής, στρατηγικά τοποθετημένα στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη. Εκτός από τους κόμβους κυκλικής οικονομίας, η επιχειρηματική μονάδα θα χρησιμοποιεί ‘τοπικούς βρόγχους,’ για να διατηρεί προϊόντα και υλικά εντός των χωρών, επιταχύνοντας τις παραδόσεις στους πελάτες. Στη Βραζιλία, βασικά ανταλλακτικά, μίζες και γεννήτριες από αυτοκίνητα των μαρκών της Stellantis, ανακατασκευάζονται, διανέμονται και πωλούνται σε 1.000 τοπικούς διανομείς − υποστηρίζοντας τη φιλοσοφία της Κυκλικής Οικονομίας και την κλιματική ουδετερότητα.

Αυτή η λειτουργία βασίζεται στις δεξιότητες που διαθέτει ήδη η Εταιρεία και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου Επιχειρηματικής Μονάδας Κυκλικής Οικονομίας της Stellantis, καθώς ωθεί τον τετραπλασιασμό των εσόδων παρατεταμένης διάρκειας ζωής ανταλλακτικών και υπηρεσιών και αυξάνει τα έσοδα από την ανακύκλωση κατά 10 φορές μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το 2021.

Το SUSTAINera

Με την επέκταση των δραστηριοτήτων κυκλικής οικονομίας, η επιχειρηματική μονάδα λανσάρει επίσης τη νέα της ετικέτα SUSTAINera για ανταλλακτικά και αξεσουάρ, προσφέροντας μία εξοικονόμηση έως και 80% στα υλικά και 50% στην ενέργεια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα νέα ανταλλακτικά. Οι τιμές καθορίζονται με τη διεξαγωγή μίας ανάλυσης κύκλου ζωής του αντίστοιχου best-seller σε κάθε οικογένεια προϊόντων σύμφωνα με μια μεθοδολογία εγκεκριμένη από τη Sphera, μια ανεξάρτητη εταιρεία.

“Η ετικέτα SUSTAINera αντιπροσωπεύει την υπόσχεσή μας να παρέχουμε στους πελάτες μας βιώσιμα, διαφανή και οικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες για όλες τις μάρκες αυτοκινήτων, χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον μέσω της μείωσης των απορριμμάτων και της λιγότερης χρήσης των πόρων του πλανήτη μας,” ανέφερε η κ. Jones.

Επιλεγμένη ανάμεσα από εκατοντάδες προτάσεις των εργαζομένων της Stellantis, η SUSTAINera ενσωματώνει επίσης την βασική αξία της εταιρείας για ένα καλύτερο μέλλον μέσω μιας υπεύθυνης επιχείρησης που εισέρχεται σε μια νέα εποχή βιωσιμότητας.

 

Προηγούμενο άρθροΟι ταξινομήσεις τον Σεπτέμβριο 2022 στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροHyundai: οχήματα που καθορίζονται από λογισμικό