Stellantis: πρώτη στην Ευρώπη το Α' τρίμηνο

Καθαρά κέρδη 13,4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Stellantis για το 2021, το πρώτο έτος λειτουργίας της εταιρείας που προήλθε από τη συγχώνευση των ομίλων PSA και FCA, με σχεδόν διπλάσια προσαρμοσμένα λειτουργικά έσοδα -18,0 δισ. ευρώ- σε σχέση με τα αποτελέσματα των δύο εταιρειών το 2020, με περιθώριο 11,8% και όλους τους τομείς κερδοφόρους.

Ως νέα εταιρεία που ιδρύθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2021, η Stellantis N.V. δημοσίευσε αποτελέσματα ρεκόρ για το 2021, επιταχύνοντας την υλοποίηση συνεργειών από τη συγχώνευση και κτίζοντας σταθερές εμπορικές επιδόσεις, με γνώμονα τη σαφή εστίαση στην ταχύτητα εκτέλεσης από την πρώτη μέρα. Η Stellantis αποκάλυψε φιλόδοξα σχέδια ηλεκτροκίνησης και λογισμικού εντός του έτους, με προγραμματισμένες επενδύσεις άνω των 30 δισ. ευρώ έως το 2025 και ισχυρές συνεργασίες που στην τεχνολογία μπαταριών, τα υλικά μπαταριών και την ανάπτυξη λογισμικού.

«Τα σημερινά αποτελέσματα ρεκόρ αποδεικνύουν ότι η Stellantis βρίσκεται σε ισχυρή θέση για να προσφέρει ισχυρές επιδόσεις, ακόμη και στο πιο αβέβαιο περιβάλλον της αγοράς. Ευχαριστώ θερμά όλους τους εργαζόμενους της Stellantis σε όλες τις περιοχές, τις μάρκες και τις λειτουργίες μας για τη συμβολή τους στην οικοδόμηση της νέας μας εταιρείας που τροφοδοτείται από την ποικιλομορφία της. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω επίσης τη διοικητική ομάδα για τις αδιάκοπες προσπάθειές της καθώς αντιμετωπίσαμε και ξεπεράσαμε έντονους αντίθετους ανέμους. Μαζί, επικεντρωνόμαστε στην εκτέλεση των σχεδίων μας καθώς αγωνιζόμαστε να καταστούμε μια εταιρεία τεχνολογίας βιώσιμης κινητικότητας», δήλωσε ο CEO, Carlos Tavares.

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Stellantis παρουσίασε περισσότερα από 10 νέα μοντέλα, συμπεριλαμβανομένων των Citroën C4, Fiat Pulse, DS 4, Jeep Grand Cherokee, Wagoneer, Maserati MC20, Opel Mokka, Opel Rocks-e και Peugeot 308. Η εταιρεία επιτάχυνε τα οχήματά της με χαμηλές εκπομπές ρύπων (LEV) εμπορική δυναμική που αξιοποιεί το χαρτοφυλάκιο 34 μοντέλων LEV στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των μεσαίων φορτηγών κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Οι παγκόσμιες πωλήσεις LEV έφτασαν τις 388.000 μονάδες, αυξημένες κατά 160% από έτος σε έτος, με την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών βαν μπαταρίας στην ΕΕ30. Η Stellantis επιβεβαίωσε την ισχυρή της θέση στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικών οχημάτων με ηγετική θέση τόσο στις αγορές της ΕΕ30 όσο και στις αγορές της Νότιας Αμερικής και πέτυχε τις υψηλότερες πωλήσεις pickup παγκοσμίως με περίπου 1 εκατομμύριο πωλήσεις οχημάτων.

Στη Βόρεια Αμερική, το Jeep Wrangler 4xe ήταν το plug-in υβριδικό ηλεκτρικό όχημα με τις μεγαλύτερες λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για το 2021.

Στη Νότια Αμερική, η Stellantis ήταν ο ηγέτης της αγοράς το 2021 με μερίδιο 22,9% και ήταν επίσης ηγέτης στα επαγγελματικά οχήματα με μερίδιο αγοράς 30,9%.

Στην ευρύτερη Ευρώπη, η Stellantis ήταν ο ηγέτης στην αγορά της ΕΕ30 στα επαγγελματικά οχήματα με μερίδιο αγοράς 33,7% για το 2021. Το Peugeot 208 ήταν το νούμερο ένα όχημα σε πωλήσεις στην ΕΕ30 και το Peugeot 2008 ήταν το πρώτο στην κατηγορία EU30 B-SUV για το 2021 .

Στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, οι ενοποιημένες αποστολές αυξήθηκαν κατά 6%, ενώ το μερίδιο αγοράς αυξήθηκε στις περισσότερες μεγάλες αγορές από έτος σε έτος.

Στην Ινδία και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, η εταιρεία ετοιμάζεται να λανσάρει το καινούργιο Citroën C3, που αναπτύχθηκε και παράγεται στην Ινδία.

Στην Κίνα, η Dongfeng Peugeot Citroën Automobile Co. Ltd (DPCA), υπερδιπλασίασε τον ετήσιο όγκο πωλήσεών της το 2020 με 100.000 πωλήσεις και η Stellantis έγινε ο τέταρτος μεγαλύτερος διανομέας ανταλλακτικών Independent After Market (IAM) στην Κίνα με αύξηση πωλήσεων περίπου 30% από έτος σε έτος.

Το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της Maserati αυξήθηκε στο 2,4%, με το μερίδιο αγοράς της Βόρειας Αμερικής και της Κίνας να είναι 2,9% και 2,7%, αντίστοιχα, για το 2021.

Η Stellantis έκανε επίσης σημαντικά βήματα για την ενίσχυση των παγκόσμιων χρηματοδοτικών της δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ με τη δημιουργία της Stellantis Financial Services US Corp., καθώς και στην Ευρώπη με ενισχυμένες χρηματοδοτικές συνεργασίες με την BNP Paribas Personal Finance, την Crédit Agricole Consumer Finance και την Santander Consumer Finance.

Προηγούμενο άρθροΕΕ: Νομοθετική πράξη για τα δεδομένα
Επόμενο άρθροΑντίδραση του ΣΕΕΑΕ για φοροδιαφυγή στα μεταχειρισμένα