Από αριστερά, Dr Milan Nedeljković, Rt Hon Kemi Badenoch MP και Dr Markus Grüneisl

Το BMW Group ανακοίνωσε νέα επένδυση ύψους άνω των 600 εκατ. λιρών στα εργοστάσια της ΜΙΝΙ σε Οξφόρδη και Swindon.

«Με αυτή τη νέα επένδυση θα αναπτύξουμε το εργοστάσιο της Οξφόρδης για την παραγωγή της νέας γενιάς ηλεκτρικών ΜΙΝΙ και θα χαράξουμε το δρόμο για την κατασκευή αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο μέλλον», δήλωσε ο Milan Nedeljković, μέλος του ΔΣ της BMW AG, υπεύθυνος για την παραγωγή.

Το εργοστάσιο της Οξφόρδης ετοιμάζεται για την παραγωγή δύο νέων αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων MINI από το 2026, του 3θυρου MINI Cooper και του compact crossover MINI Aceman. Μέχρι το 2030 ο όγκος παραγωγής θα είναι αποκλειστικά ηλεκτρικός και το BMW Group θα έχει επενδύσει συνολικά πάνω από 3 δισ. λίρες για τα εργοστάσιά του στο Swindon, στο Hams Hall και στην Οξφόρδη από το 2000.

Το όλο project έχει την υποστήριξη της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και θα συμβάλει στη διασφάλιση θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο παραγωγής στην Οξφόρδη και στο τμήμα πρεσών αμαξωμάτων στο Swindon.

Η Βρετανίδα υπουργός Επιχειρηματικότητας & Εμπορίου, Kemi Badenoch, δήλωσε: «Η απόφαση αυτή αποτελεί μια μεγάλη ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και στο έργο της κυβέρνησης προκειμένου να παραμείνει ισχυρός ο παγκοσμίως κορυφαίος τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας μας. Είμαστε υπερήφανοι που μπορούμε να υποστηρίξουμε την επένδυση του BMW Group, η οποία θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας υψηλής ποιότητας, θα ενισχύσει τις αλυσίδες εφοδιασμού μας και θα δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας».

Η Οξφόρδη θα παραμείνει το σπίτι του MINI

Το εργοστάσιο της Οξφόρδης γιόρτασε φέτος την 110η επέτειό του. Εκεί κατασκευάζεται με επιτυχία το τρέχον MINI Electric από το 2019, το οποίο είναι πλήρως ενσωματωμένο στη γραμμή παραγωγής με τα συμβατικά μοντέλα με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICE).

Η Stefanie Wurst, επικεφαλής της μάρκας MINI, σχολιάζει: «Η MINI είχε πάντα επίγνωση της ιστορίας της – η Οξφόρδη είναι και παραμένει η καρδιά της μάρκας. Χαίρομαι που τα δύο νέα, αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα MINI – το MINI Cooper και το MINI Aceman – κατασκευάζονται επίσης στην Οξφόρδη, επιβεβαιώνοντας έτσι την πορεία μας προς ένα πλήρως ηλεκτρικό μέλλον. Η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για τα μηδενικών εκπομπών ρύπων οχήματά μας δείχνει το άνοιγμα της παγκόσμιας κοινότητας MINI στην ηλεκτροκίνηση, την οποία θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, επίσης χάρη στην Οξφόρδη».

Η MINI επιταχύνει την πορεία προς την πλήρη ηλεκτροκίνηση με νέα γκάμα μοντέλων και ενισχυμένο δίκτυο παραγωγής

Στο εργοστάσιο της MINI στην Οξφόρδη κατασκευάζονται επί του παρόντος το 3θυρο MINI, το 5θυρο MINI, το MINI Clubman καθώς και το MINI Electric. Από το 2024 το εργοστάσιο θα αρχίσει να παράγει την επόμενη γενιά του 3θυρου και 5θυρου MINI με κινητήρες εσωτερικής καύσης, καθώς και το νέο MINI Convertible. Το 2026, θα προστεθούν τα νέα, αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα – το 3θυρο MINI Cooper και το MINI Aceman.

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα η δυναμικότητα του εργοστασίου σε επίπεδο παραγωγής θα φθάσει περίπου τα 200.000 αυτοκίνητα ετησίως, ενώ στην ίδια γραμμή παραγωγής θα κατασκευάζονται αρχικά μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία. Από το 2030, το εργοστάσιο της Οξφόρδης θα παράγει αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα MINI.

Σε μερικές εβδομάδες θα ξεκινήσει η παραγωγή του νέου MINI Countryman στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία. Αυτό το μεγαλύτερο crossover μοντέλο της οικογένειας MINI, θα προσφέρεται τόσο με αμιγή ηλεκτροκίνηση όσο και με κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Η παραγωγή της επόμενης γενιάς των αμιγώς ηλεκτρικών MINI Cooper και MINI Aceman θα ξεκινήσει στην Κίνα. Το νέο εργοστάσιο παραγωγής στο Zhangjiagang της επαρχίας Jiangsu βασίζεται σε μια κοινοπραξία με την Great Wall Motor. Οι εξαγωγές θα αρχίσουν στις αρχές του 2024.

Προηγούμενο άρθροΒραβείο στο σύστημα τετρακίνησης του Nissan Ariya
Επόμενο άρθροHellenic Fast Charging Services, από nrg και HOCHTIEF