Λόγοι εκδήλωσης φωτιάς σε αυτοκίνητο εν κινήσει

Οι υψηλές θερμοκρασίες και η ελλιπής συντήρηση αποτελούν τους βασικότερους λόγους που αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλωθεί φωτιά σε αυτοκίνητο εν κινήσει.

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν μεγάλες ποσότητες πλαστικού, που μπορούν να υπερθερμανθούν, να λιώσουν και τελικά να προκαλέσουν φωτιά.

Τα παλαιότερα αυτοκίνητα από την άλλη, μπορεί να μην είναι σωστά συντηρημένα. Έτσι, μια μικρή διαρροή λαδιού ή εύφλεκτου υγρού μπορεί να προκαλέσει φωτιά, εάν υπάρξει πολύ μεγάλη θερμοκρασία. Επίσης, η ελαττωματική ηλεκτρική καλωδίωση, μπορεί να δημιουργήσει κάποιο βραχυκύκλωμα ή σπινθήρα προκαλώντας φωτιά.

Για να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω είναι ζωτικής σημασίας η σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων της. Ο ετήσιος έλεγχος του αυτοκινήτου είναι αναγκαίος, καθώς ο μηχανικός μπορεί να εντοπίσει τυχόν βλάβη και να την διορθώσει σε αρχικό στάδιο. Παράλληλα, μπορεί να διακρίνει και τα σημεία του αυτοκινήτου που χρίζουν επισκευής, όπως και τα φθαρμένα ανταλλακτικά, ώστε να αντικατασταθούν. Κατά τη διάρκεια του σέρβις, είναι σημαντική η χρήση γνήσιων ή πιστοποιημένων ανταλλακτικών, που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Πολλές φορές ακόμη και η χαμηλή στάθμη λαδιού μπορεί να αποτελέσει αιτία υπερθέρμανσης του κινητήρα, καθώς δεν υπάρχει επαρκής λίπανση. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να προκληθεί από τη μειωμένη ποσότητα ψυκτικών υγρών που ανεβάζουν τη θερμοκρασία του κινητήρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Όταν τα αυτοκίνητα είναι μποτιλιαρισμένα αναπτύσσουν μεγάλες θερμοκρασίες. Σε κινητήρα που υπερθερμαίνεται μπορεί να αναφλεγούν εύφλεκτα υγρά (π.χ. λάδι ή ψυκτικό υγρό) αν υπάρξει διαρροή προς τα καυτά εξαρτήματα του. Άλλωστε, περίπου το 50% της μηχανής αποτελείται από πλαστικό. Δυσλειτουργία στο σύστημα πέδησης (κολλημένο φρένο) προκαλεί υπερβολική τριβή και αρκετή θερμότητα στις δισκόπλακες ή στα ταμπούρα, που μπορεί να αποτελέσει αφορμή για φωτιά. Τέλος το σύστημα εξάτμισης πρέπει, επίσης, να λειτουργεί κανονικά, βοηθώντας την σωστή λειτουργία του κινητήρα.

Σε περίπτωση ύπαρξης καπνού, μυρωδιάς καμένου υλικού ή άλλων ύποπτων ενδείξεων, ο οδηγός πρέπει να σταματήσει το αυτοκίνητο σε ασφαλές σημείο το συντομότερο και να ελέγξει την πηγή του προβλήματος ή αν αυτό δεν είναι δυνατό να καλέσει βοήθεια.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθρο802 Peugeot 208 Rally πούλησε η Peugeot Sport
Επόμενο άρθροΧρ. Σταϊκούρας: σχέδιο για βιώσιμες και έξυπνες μεταφορές