Ένα ακόμα βήμα προς το Έξυπνο Εργοστάσιο: Από κοινού με την σουηδική πάροχο κινητής τηλεφωνίας Ericsson, η Porsche ξεκίνησε ερευνητικό δίκτυο 5G στο εργοστάσιό της στη Λειψία.

Πρόκειται για το πρώτο ερευνητικό δίκτυο 5G σε περιβάλλον παραγωγής Porsche. Το δίκτυο αυτό επιτρέπει την ασφαλή μετάδοση σημάτων σε πραγματικό χρόνο. Το ανεξάρτητο ερευνητικό δίκτυο 5G χρησιμοποιεί ιδιωτικό φάσμα συχνοτήτων, αλλά βασίζεται στην ίδια τεχνολογία των εμπορικών δικτύων.

Albrecht Reimold, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Παραγωγής και Logistics της Porsche AG

«Καθώς μεταβαίνουμε σε εργοστάσια του μέλλοντος, η παραγωγή της Porsche υφίσταται πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό. Στην πορεία, καθοδηγούμαστε από το όραμά μας: έξυπνο, απέριττο και πράσινο. Η τεχνολογία 5G είναι από τα βασικά στοιχεία του Έξυπνου Εργοστασίου μας», δήλωσε ο Albrecht Reimold, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Παραγωγής και Logistics της Porsche AG. Το δίκτυο 5G χρησιμοποιείται ήδη στο Κέντρο Ανάπτυξης της Porsche, στο Weissach. Εδώ, η εστίαση αφορά στην ανάπτυξη λειτουργιών ανταλλαγής δεδομένων ασφαλείας μεταξύ οχημάτων.

Η δικτύωση, η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός διαμορφώνουν, όχι μόνον τα οχήματα, αλλά και τις μελλοντικές παραγωγικές διαδικασίες. Το ερευνητικό δίκτυο 5G της Λειψίας καθιστά εφικτές τις δοκιμές ποικιλίας συστημάτων παραγωγής, που θα ωφελούντο από τη μετάβαση στην ασύρματη επικοινωνία και την κινητικότητα που επωφελείται από αυτήν, κατά τρόπο ακίνδυνο και ευέλικτο. Η εφαρμογή του δικτύου γίνεται πιλοτικά στο συνεργείο φανοποιείας. «Αυτές οι δοκιμές 5G είναι σημαντικές για τις μελλοντικές πρακτικές παραγωγής του εργοστασίου της Λειψίας. Ο χώρος του συνεργείου φανοποιείας της Macan μας δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να δοκιμάσουμε διάφορες διαδικασίες παραγωγής», σημείωσε ο Gerd Rupp, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Porsche Leipzig GmbH.

Το ερευνητικό δίκτυο 5G επιτρέπει ασφαλή μετάδοση δεδομένων μεταξύ ανθρώπου, μηχανής και οχήματος σε πραγματικό χρόνο. Η Åsa Tamsons, Επικεφαλής Επιχειρηματικών Τεχνολογιών και Νέων Δραστηριοτήτων της Ericsson, ανέφερε: «Η Ericsson είναι υπερήφανη για την συνεργασία της με κορυφαίες εταιρείες, όπως η Porsche, στα έξυπνα εργοστάσιά τους και τους παρέχει τα κορυφαία παγκοσμίως προϊόντα μας 5G και ιδιωτικού δικτύου. Η συνδεσιμότητα 5G προσφέρει το επόμενο βήμα ψηφιακού μετασχηματισμού κατασκευών, καθιστώντας τις πιο αποτελεσματικές και αποδοτικές. Τα ιδιωτικά δίκτυα της Ericsson ενισχύουν την παραγωγικότητα, την ασφάλεια και την ευελιξία των διαφόρων κλάδων, κατασκευών, μεταποίησης, εξόρυξης, υπεράκτιων δραστηριοτήτων και άλλων».

Οι ειδικοί στρέφουν ήδη την προσοχή τους στην πρώτη συγκεκριμένη περίπτωση χρήσης. Το πιλοτικό έργο τεχνολογίας του φανοποιείου της Macan επεξεργάζεται την ασύρματη μετάδοση ρομποτικών σημάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, τα ρομποτικά συστήματα επεξεργασίας ελέγχονται μέσω 5G και όχι μέσω καλωδίων. Η εμπειρία της Porsche θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές ιδέες αυτοματισμού.

Προηγούμενο άρθροΕγκρίθηκε η εξαγορά της Europcar από τη Volkswagen
Επόμενο άρθροΟ πρώτος ευρωπαϊκός σταθμός εναλλαγής μπαταριών Nio