Πλήγμα στην παραγωγή η έλλειψη ανταλλακτικών από την Ουκρανία
Παραγωγή στο εργοστάσιο της Porsche στο Zuffenhausen

Πλήγμα στην παραγωγή αυτοκινήτων επιφέρει η έλλειψη ανταλλακτικών από την Ουκρανία, με όλο και περισσότερους κατασκευαστές να ανακοινώνουν προσωρινή διακοπή σε ευρωπαϊκά εργοστάσια.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες BMW, Volkswagen και Porsche αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία κάποιων εργοστασίων τους εντός Γερμανίας λόγω έλλειψης εξαρτημάτων που προμηθεύονται από τη χώρα αυτή.

Ο πόλεμος έχει ήδη δημιουργήσει προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα συστήματα καλωδίωσης από τον προμηθευτή Leoni, τα οποία παρήγαγε με 7.000 εργαζόμενους σε δύο εργοστάσια στη δυτική Ουκρανία. Αν και υπάρχουν και άλλες πηγές για τέτοια εξαρτήματα, τα κενά δεν μπορούν να καλυφθούν αρκετά γρήγορα.

Η Volkswagen είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Λειψία και τη Δρέσδη. Σε επιστολή προς το εργατικό δυναμικό, ο Διευθυντής Αγορών Murat Aksel, ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού, Gunnar Kilian, και η Πρόεδρος του Συμβουλίου Εργασίας, Daniela Cavallo, προειδοποίησαν για περαιτέρω διακοπές παραγωγής, όπως σημειώνει το γερμανικό περιοδικό Manager. Θα υπάρξουν περιορισμοί στο κεντρικό εργοστάσιο του Wolfsburg από την επόμενη εβδομάδα. Στο Ανόβερο και στο Salzgitter, επίσης, οι γραμμές παραγωγής πιθανότατα θα σταματούν κατά διαστήματα. Η κατάσταση στο Emden είναι ακόμα ασαφής.

Η θυγατρική Skoda ανέφερε επίσης κρίσιμη έλλειψη ανταλλακτικών και περιορίζει την παραγωγή στην Τσεχία.

Η επίσης θυγατρική Porsche, ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή της στο εργοστάσιο της Λειψίας, σε πρώτη φάση έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, λόγω προβλημάτων στην παράδοση εξαρτημάτων από την Ουκρανία. Στη συγκεκριμένη μονάδα, όπου κατασκευάζονται τα μοντέλα Macan και Panamera, οι 2.500 εργαζόμενοι θα τεθούν σε καθεστώς εργασίας περιορισμένου χρόνου, ενώ δεν αποκλείεται ανάλογες αποφάσεις να ληφθούν και σε άλλα σημεία παραγωγής της εταιρείας. Στο εργαστάσιο Zuffenhausen στη Στουτγάρδη, όπου κατασκευάζονται η Taycan και η 911, η παραγωγή θα συνεχιστεί προς το παρόν. «Τις επόμενες εβδομάδες θα αξιολογούμε διαρκώς την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος και τόνισε ότι «βιώσιμη λύση μπορεί να δοθεί μόνο στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά σε όλες τις δραστηριότητες επιτόπου κορυφαία προτεραιότητα είναι η ασφάλεια των ανθρώπων».

Η BMW ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή της παραγωγής στο εργοστάσιο του Dingolfing, στη Βαυαρία, η οποία θα επηρεάσει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ προανήγγειλε καθυστερήσεις και διακοπές στη λειτουργία και άλλων μονάδων σε όλη την Ευρώπη, διευκρινίζοντας ότι μελετώνται ακόμη οι λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά το πού, πότε και για πόσο καιρό θα υπάρξουν προβλήματα.

Η παραγωγή κινητήρων στο Steyr της Αυστρίας και οι γραμμές παραγωγής της θυγατρικής MINI στην Οξφόρδη του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται επίσης να σταματήσουν. Θα πρέπει επίσης να γίνουν προσαρμογές στα εργοστάσια στη Λειψία και στο Regensburg.

Η βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία προμηθεύεται συστήματα καλωδιώσεων από τη δυτική Ουκρανία και σε αυτή τη φάση βρίσκεται «σε εντατικές συνομιλίες» με τους εταίρους της για την προοπτική της συνεργασίας τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ

Φωτογραφία: Porsche

Προηγούμενο άρθροΗ Toyota για τις δραστηριότητές της σε Ρωσία και Ουκρανία
Επόμενο άρθροΤο SMERemediumCap στην ESA Security Solutions