Οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων είναι απογοητευμένες από την εξαίρεσή τους από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων Αστικής Κινητικότητας (Expert Group on Urban Mobility – EGUM).

Η EGUM ιδρύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως φόρουμ των εμπλεκομένων στις μεταφορές σχετικά με την μείωση των εκπομπών στις ευρωπαϊκές πόλεις.

Η EURACTIV αναφέρει ότι η «Car Rental Coalition» (δηλαδή η Avis, η Europcar και η Hertz) απηύθυνε επιστολή στον Henrik Hololei, Γενικό Διευθυντή Κινητικότητας και Μεταφορών της ΕΕ, εκφράζοντας τη «βαθιά ανησυχία» της για τον «αυξανόμενο αποκλεισμό του τομέα ενοικίασης αυτοκινήτων» από επίσημες συζητήσεις για την πράσινη αστική κινητικότητα στην ΕΕ.

Θολά όρια

Ο Συνασπισμός λυπάται για την αντίληψη της ενοικίασης αυτοκινήτων ως «παραδοσιακής» και του διαμοιρασμού αυτοκινήτων ως «προοδευτικού» όσον αφορά στην καταπολέμηση των εκπομπών ρύπων, παρόλο που οι υπηρεσίες ενοικίασης οχημάτων μέσω εφαρμογών θολώνουν τα όρια μεταξύ των δύο προσφορών, σε βαθμό που θεωρούνται πλέον «παραλλαγές της ίδιας ουσιαστικά υπηρεσίας».

Στην πραγματικότητα, ο τομέας ενοικίασης αυτοκινήτων «αντιπροσωπεύει μια από τις πρώτες μορφές κινητικότητας ως υπηρεσίας και αναμένει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση από το πρότυπο «ιδιοκτησίας» στο πρότυπο «χρήσης» οχήματος, συμβάλλοντας στη μείωση της συμφόρησης και της ρύπανσης».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συγκροτεί τακτικά ομάδες εμπειρογνωμόνων προς επικαιροποίηση της νομοθεσίας. Παρόλο που η ιδιότητα μέλους δεν αμοίβεται και οι συμβουλές τους δεν είναι δεσμευτικές, αυτές οι ομάδες θεωρούνται υψηλής επιρροής.

Λίστα αναπληρωματικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως έλαβε 90 αιτήσεις για τις 25 διαθέσιμες θέσεις στο EGUM και ότι δεν επελέγησαν μεν εταιρείες ενοικίασης, αλλά μπήκαν στον εφεδρικό κατάλογο. Επίσης, η Επιτροπή μπορεί να προσκαλέσει εξωτερικούς εμπειρογνώμονες στο EGUM, εάν απαιτηθεί.

Στα μέλη του EGUM περιλαμβάνονται η Ένωση Ride-Hailing MOVE EU, η Ενωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων ACEA, η Ένωση Ηλεκτροκινητικότητας AVERE και η Ένωση Φορέων Δημόσιων Μεταφορών UITP. Οι εταιρείες ενοικίασης ισχυρίζονται, ωστόσο, ότι «η εμπειρία και η τεχνογνωσία μας σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλους αναγνωρισμένους ενδιαφερόμενους φορείς». Ζήτησαν συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή.

Προηγούμενο άρθροΕλλάδα: χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου μεταφορών
Επόμενο άρθροNissan Z: «Καλύτερο Sport Coupe» στις ΗΠΑ