
Καθώς οι ηγέτες και οι φορείς του τομέα υδρογόνου συζητούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Υδρογόνου (29 Σεπτεμβρίου – 3 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες) ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα ξεχωρίζει: Το υδρογόνο είναι ο δρόμος της Ευρώπης προς την ανθεκτικότητα.
Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα γεωπολιτικό σημείο καμπής. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι εμπορικές τριβές με παγκόσμιους εταίρους και η έγκριση της νέας συμφωνίας δασμών με τις Ηνωμένες Πολιτείες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για ενεργειακή αυτονομία. Όπως τόνισε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στην Ομιλία για την Κατάσταση της Ένωσης 2025, η Ευρώπη πρέπει να βασιστεί περισσότερο σε ενέργεια που παράγεται και αξιοποιείται εντός της ΕΕ.
Το υδρογόνο δεν είναι απλώς εργαλείο για το κλίμα – είναι εργαλείο ανθεκτικότητας. Επιτρέπει στην Ευρώπη να αποθηκεύει ανανεώσιμη ενέργεια, να διασφαλίζει τη βιομηχανική της ανταγωνιστικότητα και να μειώνει την εξάρτηση από εξωτερικούς προμηθευτές. Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2025 θα αναδείξει τη σημασία μιας στρατηγικής ανθεκτικότητας βασισμένης στο υδρογόνο, για μια αυτόνομη Ευρώπη.
Τέσσερις στρατηγικοί πυλώνες
- Ρυθμιστική απλοποίηση και ασφάλεια επενδύσεων
«Η ανθεκτικότητα ξεκινά με την εμπιστοσύνη: οι επενδυτές χρειάζονται σαφείς, απλούς και σταθερούς κανόνες.» – Werner Ponikwar, CEO, thyssenkrupp nucera - Ηγετικές αγορές για τόνωση της ζήτησης
«Η ανθεκτικότητα απαιτεί αγορές: η Ευρώπη πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία και να δημιουργήσει ζήτηση σε βασικούς βιομηχανικούς τομείς.» – Sopna Sury, Πρόεδρος Hydrogen Europe & COO Hydrogen, RWE Generation - Κινητικότητα και υποδομές
«Η ανθεκτικότητα απαιτεί υποδομές: η Ευρώπη πρέπει τώρα να επεκτείνει τα πιλοτικά έργα σε όλη την αλυσίδα αξίας, από την παραγωγή υδρογόνου έως τη μεταφορά και τους σταθμούς ανεφοδιασμού.» – Karin Rådström, CEO, Daimler Truck - Στρατηγική ανθεκτικότητας και ενεργειακή κυριαρχία
«Η ανθεκτικότητα είναι κυριαρχία: η Ευρώπη πρέπει να παράγει, να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται μεγάλο μέρος των καυσίμων της, ενώ ταυτόχρονα να ενισχύει στρατηγικές συνεργασίες για διαφοροποίηση των ενεργειακών εισαγωγών.» – Jorgo Chatzimarkakis, CEO, Hydrogen Europe
Μαζί, αυτοί οι τέσσερις πυλώνες πρέπει να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για το Υδρογόνο με προτεραιότητα στην ανθεκτικότητα. Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2026 για να υιοθετηθεί. Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου συνιστά νέα στρατηγική έως το τέλος του 2025· αυτή θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο στις αρχές του 2026, με την Κύπρο και την Ιρλανδία να αξιοποιούν τις Προεδρίες τους για να διασφαλίσουν την υιοθέτησή της. Απαιτείται άμεση δράση αν θέλουμε μια βιώσιμη, ανθεκτική και απανθρακοποιημένη οικονομία.»