Ο Jim Rowan, πρόεδρος και CEO της Volvo Cars, ανακοίνωσε πως η μάρκα προχωρά σε μια νέα εποχή για την ασφαλή οδήγηση των αυτοκινήτων της, που θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο Volvo EX90, την αμιγώς ηλεκτρική ναυαρχίδα των SUV που πρόκειται να αποκαλυφθεί στις 9 Νοεμβρίου:

“Σε όλους μας αρέσει να πιστεύουμε ότι είμαστε καλοί οδηγοί, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι ακόμη και οι καλύτεροι κάνουν λάθη. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι αφηρημένοι, αγχωμένοι, νυσταγμένοι ή σε άλλη κατάσταση που επηρεάζει την οδήγηση. Και όταν δεν είναι στα καλύτερά τους, μπορεί να χρειάζονται βοήθεια.

Για να φτάσουμε στο όραμά μας για ένα μέλλον με μηδενικές συγκρούσεις, πρέπει να εξετάσουμε όλους τους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβεί μια σύγκρουση. Παραδοσιακά, έχουμε επικεντρωθεί στο να κατανοήσουν καλύτερα τα αυτοκίνητά μας τι συμβαίνει γύρω τους για να βοηθήσουμε στην προστασία των ανθρώπων μέσα σε αυτά.

Αλλά για να ανοίξουμε νέους δρόμους στον τρόπο προστασίας των ανθρώπων, πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο – πρέπει να βελτιώσουμε την κατανόηση του αυτοκινήτου για την κατάσταση του οδηγού.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο παρουσιάζουμε το σύστημα κατανόησης οδηγού ως στάνταρ στο EX90, το οποίο θα αποκαλυφθεί στις 9 Νοεμβρίου 2022. Αυτό το σύστημα ανίχνευσης σε πραγματικό χρόνο καθοδηγείται από μια απλή ιδέα: εάν ένα αυτοκίνητο Volvo μπορεί να καταλάβει πότε ο οδηγός δεν βρίσκεται σε κατάσταση που είναι η βέλτιστη για οδήγηση, το αυτοκίνητο μπορεί να φροντίσει να λάβει μέτρα για να βοηθήσει στην αποφυγή ατυχημάτων”.

Κατανοώντας την ανθρώπινη εμπειρία

Το νέο Volvo EX90 είναι ένα αυτοκίνητο που σχεδιάστηκε για να κατανοεί τόσο τον οδηγό όσο και τον χώρο που τον περιβάλλει, ώστε να βοηθά να παραμείνουν ασφαλείς ο ίδιος, οι επιβάτες και οι άλλοι χρήστες του δρόμου. Επιπλέον, μπορεί να γίνεται πιο έξυπνο και πιο ασφαλές με την πάροδο του χρόνου, καθώς μαθαίνει από τα νέα δεδομένα και δέχεται αναβαθμίσεις.

Η τελευταία τεχνολογία ασφαλείας που έχει αναπτύξει η Volvo βασίζεται στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, όπως προκύπτει παγίως από δεκαετίες έρευνας στην ασφάλεια, δικής της και άλλων.

Το Volvo EX90 έρχεται με μία αόρατη ασπίδα ασφαλείας που περιλαμβάνει την πιο πρόσφατη τεχνολογία στους αισθητήρες, η οποία επιτρέπει στο αυτοκίνητο να καταλαβαίνει αυτό που νιώθει ο οδηγός και τον κόσμο γύρω του.

Προηγμένοι αισθητήρες

Προηγμένοι αισθητήρες, όπως κάμερες, ραντάρ και LiDAR, που υποστηρίζονται από πλατφόρμα κεντρικού υπολογιστή και λογισμικό, συνεργάζονται και δημιουργούν σε πραγματικό χρόνο μία άποψη 360 μοιρών για τον κόσμο.

Οι αισθητήρες δεν κουράζονται ούτε αποσπάται η προσοχή τους. Σχεδιάστηκαν για να ανταποκρίνονται και να αντιδρούν όταν ο οδηγός καθυστερεί έστω και για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Το LiDAR αισθάνεται τον δρόμο μπροστά, ημέρα ή νύχτα και σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Μπορεί να δει μικρά αντικείμενα εκατοντάδες μέτρα μακριά, δημιουργώντας περισσότερο χρόνο για πληροφόρηση, δράση και αποφυγή.

Και καθώς τα αυτοκίνητά μας βγαίνουν στους δρόμους και μαθαίνουμε από τα δεδομένα που παράγουν, η έρευνα της Volvo υποδεικνύει ότι το λογισμικό και οι αισθητήρες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση έως και 20% των ατυχημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

Με τον ίδιο τρόπο, εκτιμάται ότι μπορεί να βελτιωθί συνολικά η αποφυγή σύγκρουσης έως και 9%, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει εκατομμύρια ατυχήματα λιγότερα με την πάροδο του χρόνου. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο βήμα για την ασφάλεια και για την ανθρωπότητα.

Το σύστημα κατανόησης οδηγού

Το σύστημα θα κάνει το ντεμπούτο του στο EX90 και θα συμπληρώσει ένα υπερσύγχρονο σύνολο εξωτερικών αισθητήρων.

“Η έρευνά μας δείχνει ότι παρατηρώντας απλώς πού κοιτάζει ο οδηγός και πόσο συχνά και για πόσο καιρό είναι κλειστά τα μάτια του, μπορούμε να πούμε πολλά για την κατάστασή του”, δήλωσε η Emma Tivesten, Senior Technical Expert, Volvo Cars Safety Center.

“Βασίζοντας τους υπολογισμούς του στα ευρήματα της έρευνάς μας, το σύστημα ανίχνευσης επιτρέπει στα αυτοκίνητά μας να προσδιορίσουν εάν η ικανότητα του οδηγού είναι μειωμένη, ίσως λόγω υπνηλίας, απόσπασης προσοχής ή άλλων αιτιών απροσεξίας και να προσφέρει επιπλέον βοήθεια με τρόπο που αρμόζει καλύτερα στην κατάσταση”.

Ειδικοί αισθητήρες και κάμερες, τροφοδοτούμενοι από τους αλγορίθμους εξελιγμένους από τη Volvo, μπορούν να αναγνωρίζουν και να μετρούν το επίπεδο συγκέντρωσης του βλέμματος. Η τεχνολογία επιτρέπει στο EX90 να βλέπει πότε είστε αφηρημένος, κουρασμένος ή με άλλο τρόπο απρόσεκτος, περισσότερο από όσο ήταν δυνατόν σε ένα αυτοκίνητο Volvo μέχρι σήμερα.

Θα σας προειδοποιεί, αρχικά μέσω απαλής δόνησης και στη συνέχεια πιο επίμονα εφόσον χρειάζεται. Σε περίπτωση που συμβεί το αδιανόητο, και αποκοιμηθείτε ή αρρωστήσετε ενώ οδηγείτε, το EX90 είναι σχεδιασμένο να σταματά με ασφάλεια και να καλεί σε βοήθεια.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο στον τομέα της εξωτερικής ανίχνευσης τις τελευταίες δεκαετίες, χάρη στην αφοσίωσή μας στα συστήματα πρόληψης ατυχημάτων», δήλωσε ο Thomas Broberg, Επικεφαλής του Volvo Cars Safety Center. «Η εσωτερική ανίχνευση είναι ένα από τα επόμενα όρια ασφαλείας για εμάς. Θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε, να εξελίσσουμε και να αναπτύσσουμε νέες λειτουργίες βήμα προς βήμα για να συμβάλουμε στη βελτίωση της ασφάλειας καθώς οι γνώσεις μας αυξάνονται και ωριμάζουν».

“Η ασφάλεια που παρέχεται στον βασικό εξοπλισμό του EX90 θα είναι αυξημένη σε σχέση με κάθε προηγούμενο αυτοκίνητο Volvo”, επισημαίνει η ανακοίνωση της εταιρείας. “Θα συνεχίσουμε να καινοτομούμε μέχρι τα αυτοκίνητα να μην εμπλέκονται πλέον σε σύγκρουση, μέχρι να απαλλαγούμε 100% από τον άνθρακα ως εταιρεία. Όλα αυτά, για να προστατέψουμε περισσότερες ζωές, όπως προβλέπεται από τον σκοπό μας. Το EX90 είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τη Volvo Cars, που οδηγεί προς το μέλλον την κληρονομιά μας στην ασφάλεια, την ποιότητα και την καινοτομία”.

Προηγούμενο άρθροΗ κατασκευή των Alfa Romeo Giulia και Stelvio
Επόμενο άρθροΗ ηλεκτρική γκάμα LCV της Renault στο Ανόβερο