
Η Mercedes-Benz πλησιάζει την μαζική παραγωγή μπαταριών στερεάς κατάστασης, με τον επικεφαλής του τομέα ανάπτυξης, Μάρκους Σέφερ, να επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία αναμένει να φέρει την τεχνολογία στην αγορά «πριν το τέλος της δεκαετίας».
Μιλώντας σε εκδήλωση στην Κοπεγχάγη, ο Σέφερ έκανε την έως τώρα πιο ξεκάθαρη δήλωση εκ μέρους της ηγεσίας της αυτοκινητοβιομηχανίας για τον οδικό χάρτη ανάπτυξης των μπαταριών της.
Η τεχνολογία των στερεάς κατάστασης μπαταριών υπόσχεται έως και 25% μεγαλύτερη αυτονομία σε σχέση με τα σημερινά συστήματα ιόντων λιθίου και θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κόστους των μπαταριών με την πάροδο του χρόνου.
Η Mercedes αναπτύσσει την τεχνολογία αυτή σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Factorial. Οι προδιαγραφές των μπαταριών και τα συστήματα διαχείρισης σχεδιάζονται στο E-Campus της εταιρείας στη Στουτγάρδη-Ούντερτουρκχαϊμ και στο κέντρο Mercedes-AMG High Performance Powertrains στο Μπρίξγουορθ της Αγγλίας.
Η αυτοκινητοβιομηχανία δοκιμάζει από τον Φεβρουάριο ένα πρωτότυπο στερεάς κατάστασης μπαταρίας σε τροποποιημένη έκδοση του σεντάν EQS.
Τι κάνουν οι ανταγωνιστές της Mercedes σχετικά με τις στερεάς κατάστασης μπαταρίες;
Η BMW ξεκίνησε φέτος τη δοκιμή της δικής της στερεάς κατάστασης μπαταρίας από τον συνεργάτη Solid Power, χρησιμοποιώντας ένα πρωτότυπο i7. Η PowerCo της Volkswagen συνεργάζεται με την QuantumScape, αν και δεν έχουν δημοσιευτεί δεδομένα από δοκιμές σε όχημα.
Τι καθυστερεί την εξέλιξη των στερεάς κατάστασης μπαταριών;
Παρότι οι στερεάς κατάστασης μπαταρίες θεωρούνται κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση της απόδοσης και του κόστους των ηλεκτρικών οχημάτων, προσφέροντας υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, αυξημένη ασφάλεια και ταχύτερη φόρτιση, παραμένουν σημαντικά τεχνικά εμπόδια.
Ένα βασικό πρόβλημα είναι η διαχείριση της διαστολής και της συστολής των υλικών της μπαταρίας κατά τη διάρκεια των κύκλων φόρτισης και εκφόρτισης — παράγοντας που μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής και την αξιοπιστία της μπαταρίας.
Ιδιαίτερα, η χρήση πυριτιούχων ανόδων στις στερεάς κατάστασης κυψέλες προκαλεί σημαντικές μεταβολές στον όγκο, απαιτώντας προηγμένες τεχνολογικές λύσεις για να διασφαλιστεί η μακροχρόνια αντοχή.
Το κόστος αποτελεί επίσης βασική πρόκληση.
Οι στερεάς κατάστασης μπαταρίες είναι προς το παρόν σημαντικά ακριβότερες από τις συμβατικές κυψέλες ιόντων λιθίου με νικέλιο-κοβάλτιο-μαγγάνιο (NMC). Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, η Mercedes αναμένει πως θα διατεθούν ως premium επιλογές για αγοραστές που επιδιώκουν μεγαλύτερη αυτονομία.
Ο Σέφερ τονίζει ότι η χημεία των μπαταριών είναι το «κλειδί» για να μειωθεί το χάσμα τιμής μεταξύ ηλεκτρικών και συμβατικών οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης.
«Αυτό που χρειαζόμαστε ουσιαστικά είναι μια νέα χημεία», δήλωσε.
Πρόσθεσε ότι οι μικρές βελτιώσεις στις υπάρχουσες σχεδιάσεις φωσφορικού λιθίου-σιδήρου (LFP) δεν αρκούν για να επιτευχθεί πραγματική ισοτιμία κόστους με τα συμβατικά αυτοκίνητα.
Ο Σέφερ ανέφερε πως, ενώ η εταιρεία έχει σχεδόν εξαντλήσει τις δυνατότητες βελτίωσης στους ηλεκτροκινητήρες και τους ηλεκτρικούς άξονες, η καινοτομία στις μπαταρίες εξακολουθεί να έχει αδιάθετο δυναμικό.
Η Mercedes εξετάζει συνδυασμό χημειών μπαταριών
Ενώ οι στερεάς κατάστασης μπαταρίες αποτελούν το μακροπρόθεσμο όραμα, η Mercedes ετοιμάζει επίσης μια νέα γενιά ηλεκτρικών οχημάτων με επιλογές σε διαφορετικές χημείες μπαταριών.
Η τρίτης γενιάς CLA, η οποία θα βασίζεται στη νέα πλατφόρμα MMA, θα προσφέρεται τόσο με μπαταρίες ιόντων λιθίου όσο και με LFP. Η έκδοση ιόντων λιθίου ξεκινά από περίπου €56.000 και προσφέρει έως και 800 χιλιόμετρα αυτονομίας. Μια υβριδική βενζινοκίνητη έκδοση θα κυκλοφορήσει αργότερα εντός του έτους με αρχική τιμή €46.500.
Προβλέπεται και έκδοση CLA με μπαταρία LFP — η τιμολόγησή της δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί — αλλά, σύμφωνα με τον Σέφερ, θα είναι το πρώτο μοντέλο με αυτή τη χημεία που θα υποστηρίζει γρήγορη φόρτιση στα 800 βολτ.
Αυτό σημαίνει ρυθμούς φόρτισης έως και 200 κιλοβάτ, επιτρέποντας στους οδηγούς να ανακτήσουν περίπου 300 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις 10 λεπτά.
Η Mercedes αναφέρει έντονο αρχικό ενδιαφέρον για το νέο CLA.
Ο επικεφαλής παραγωγής, Γεργκ Μπούρτσερ, χαρακτήρισε τους αριθμούς των παραγγελιών «πολύ ενθαρρυντικούς» και επιβεβαίωσε ότι θα προστεθεί τρίτη βάρδια στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Ραστάτ της Γερμανίας, μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα.