Η Lotus Eletre είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό υπερ-SUV στον κόσμο, τολμηρό, πρωτοποριακό και εξωτικό, με θρυλικό σπορ DNA για την επόμενη γενιά πελατών της μάρκας.

Ο συνεχιζόμενος μετασχηματισμός της Lotus σε πραγματικά παγκόσμια μάρκα αυτοκινήτων επιδόσεων βρίσκεται στο πλέον κρίσιμο σημείο.

Η νέα και αμιγώς ηλεκτρική Lotus Eletre είναι ένα εντυπωσιακό και προοδευτικό υπερ-SUV, το πρώτο μιας νέας γενιάς αμιγώς ηλεκτρικών SUV. Διαθέτει τις θεμελιώδεις αρχές και το DNA της Lotus, με πάνω από 70 χρόνια σχεδίασης και μηχανικής σπορ αυτοκινήτων και τα εξελίσσει υπό τη μορφή ενός ελκυστικού νέου εμβληματικού αυτοκινήτου για την επόμενη γενιά πελατών της Lotus.

Η φημισμένη τεχνογνωσία της εταιρείας στους τομείς της οδήγησης και του χειρισμού, του συστήματος διεύθυνσης και της βελτιστοποιημένης αεροδυναμικής εξελίχθηκε σχολαστικά και με σεβασμό. Η Eletre έχει την καρδιά και την ψυχή του πλέον πρόσφατου σπορ αυτοκινήτου Lotus – της Emira – και την επαναστατική αεροδυναμική του αμιγώς ηλεκτρικού υπεραυτοκίνητου Evija, και τα μεταλλάσσει σε υπερ-SUV.

Γνωστή μέχρι πρότινος μόνον με την κωδική της ονομασία, Type 132, η Eletre συνιστά παγκόσμιο προϊόν, λαμπερή παρουσία βιώσιμης κινητικότητας για διεθνείς πελάτες. Ενσωματώνει συναίσθημα, ευφυΐα και κύρος, επεκτείνει την εμβέλεια της μάρκας, του εμβλήματος και της δέσμευσης προς τους οδηγούς σε νέο κοινό. Αποτελεί το πρώτο πεντάθυρο και πλέον συνδεδεμένο αυτοκίνητο παραγωγής της Lotus.

Μια τολμηρή νέα διάσταση στο χαρτοφυλάκιο αυτοκινήτων επιδόσεων της μάρκας, η Eletre προσφέρει σημαντικό αριθμό πρωτιών για τη Lotus – το πρώτο πεντάθυρο αυτοκίνητο παραγωγής, το πρώτο μοντέλο εκτός των τμημάτων σπορ αυτοκινήτων, το πρώτο lifestyle EV, το πιο «συνδεδεμένο» Lotus. Ένα όμορφο αυτοκίνητο με πρωτοποριακή τεχνολογία, γνήσιες σπορ επιδόσεις, με χαρακτήρα και προσωπικότητα.

Η Eletre είναι 4WD, με χωρητικότητα μπαταρίας άνω των 100 kWh και ισχύ από 600 ίππους. Ένας φορτιστής 350 kW θα προσφέρει αυτονομία 400 χλμ σε μόλις 20 λεπτά. Η μέγιστη αυτονομία WLTP είναι περίπου 600 χλμ. Διατίθεται επίσης με στάνταρ δυνατότητα φόρτισης εναλλασσόμενου ρεύματος 22 kW, η οποία μειώνει τον χρόνο φόρτισης.

Η τεχνολογία περιλαμβάνει το πιο προηγμένο πακέτο ενεργού αεροδυναμικής και έξυπνες τεχνολογίες οδήγησης, όπως το πρώτο στον κόσμο αναπτυσσόμενο σύστημα Ανίχνευσης και Απόδοσης Φωτός (LIDAR) σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Ο Matt Windle, Διευθύνων Σύμβουλος της Lotus Cars, σχολίασε: «Η Eletre είναι τολμηρό και επαναστατικό αυτοκίνητο, που εκπροσωπεί τη δέσμευσή μας για μετάβαση της Lotus σε εντελώς νέες κατηγορίες αυτοκινήτων, με διεύρυνση της παγκόσμιας απήχησης και προσβασιμότητάς μας. Πρόκειται για κρίσιμη καμπή στην ιστορία μας και σαφές μήνυμα της συνεχούς επιθυμίας μας για επιχειρηματικό μετασχηματισμό. Είναι πραγματική Lotus και είμαστε βέβαιοι πως θα ενθουσιάσει τους πελάτες αυτοκινήτων επιδόσεων και θα προσφέρει ξεχωριστή εναλλακτική έναντι των καθιερωμένων μαρκών της κατηγορίας. Η Eletre έχει την ψυχή της Lotus και τη χρηστικότητα ενός SUV. Μαζί με το σπορ αυτοκίνητο Emira, αποτελούν το τέλειο δίδυμο της Lotus».

Ο Qingfeng Feng, CEO του Group Lotus, πρόσθεσε: «Η Eletre, το υπερ-SUV μας, είναι το νέο αυτοκίνητο της εμβληματικής μάρκας επιδόσεων και θα προσελκύσει ανεξάρτητους και περιπετειώδεις λάτρεις της οδήγησης – αυτούς που αγαπούν την συγκίνηση της οδήγησης . Αποτελεί μοναδικό συνδυασμό όμορφης σχεδίασης, εξαιρετικής δυναμικής απόδοσης και καθημερινής χρήσης, για όσους τολμούν να προχωρήσουν πέραν των συμβατικών και αποτελεί καμπή για την επιχείρηση και την μάρκα μας».

Και πρόσθεσε: «Ενώ η παγκόσμια αναγνώριση της Emira από τους κριτικούς επανεπιβεβαίωσε τη θέση της Lotus ως αναγνωρισμένης μάρκας σπορ αυτοκινήτων, η Eletre θα καταστήσει την Lotus προσβάσιμη σε εντελώς νέο κοινό. Αποτελεί συναρπαστική εναλλακτική για όσους επιθυμούν πραγματικό αυτοκίνητο, αλλά ο τρόπος ζωής τους απαιτεί κάτι πιο πρακτικό από ένα παραδοσιακό σπορ αυτοκίνητο. Και αυτή είναι μόνον η αρχή για τη Lotus – έπονται πολύ περισσότερα».

Η Eletre είναι η πρώτη μιας νέας σειράς ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής απόδοσης που θα κατασκευαστεί σε μια καινούργια υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στη Wuhan της Κίνας.

Το αυτοκίνητο αυτό, όπως επισημαίνει η ανακοίνωση της εταιρεία, γεννήθηκε στη Βρετανία και αναπτύχθηκε παγκοσμίως “Born British, Raised Globally”, με επικεφαλής σχεδίασης το Ηνωμένο Βασίλειο, που υποστηρίζεται από συνεργατική δουλειά ομάδων στην Κίνα, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Της συνολικής εξωτερικής και εσωτερικής σχεδίασςη ηγήθηκε μια διεθνής ομάδα με έδρα το Lotus Tech Creative Centre (LTCC) στο Warwickshire του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Peter Horbury, Ανώτερος Αντιπρόεδρος και Ανώτερος Σύμβουλος Σχεδιασμού της Lotus, σχολίασε: «Η Eletre αποτελεί σπάνια δημιουργική ευκαιρία σχεδίασης αυτοκινήτου επιδόσεων –ξεκινώντας από λευκό φύλλο χαρτιού και αναπτύσσοντας ένα νέο όχημα που δίνει στην μάρκα εντελώς νέο προσανατολισμό. Υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ των γραφείων σχεδιασμού της Lotus στο Warwickshire και στο Hethel. Το αποτέλεσμα είναι ένα «υπερ-SUV» πραγματικά διαφορετικό από ό,τι κυκλοφορεί στην αγορά. Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης οδήγησε σε σχεδίαση καμπίνας βάσει της εμβληματικής τοποθέτησης του κινητήρα στο κέντρο των σπορ αυτοκινήτων Lotus, δημιουργώντας μοναδική εμφάνιση και θέση στην κατηγορία των SUV. Η άφιξη της Eletre σηματοδοτεί την έναρξη νέας εποχής αμιγώς ηλεκτρικών SUV».

Η Eletre βασίζεται στην νέα και εξαιρετικά ευέλικτη Αρχιτεκτονική Electric Premium (EPA) της Lotus. Η πλατφόρμα αυτή θα αποτελέσει τη βάση για μια καινούργια σειρά ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής απόδοσης της Lotus. Με επικεφαλής την Eletre, η εταιρεία αναμένει πως τα αυτοκίνητα αυτά θα εκτοξεύσουν τη Lotus σε μια νέα εποχή με υψηλότερο όγκο λιανικής και σημαντικά έσοδα.

Η Lotus Eletre διατίθεται στην παγκόσμια αγορά και οι πρώτες παραδόσεις ξεκινούν στην Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη το 2023.

Lotus Eletre (προδιαγραφές)

Ισχύς και επιδόσεις
Ισχύς (hp) από 600
Μπαταρία (kWh) 100+
Τελική ταχύτητα (χλμ/ώρα/μαω) c. 260 / 161
0-100 χλμ./ώρα (δευτ.) < 3.0
Μέγιστη αυτονομία WLTP (χλμ / μίλια) c. 600 / 373

 

Διαστάσεις (χιλ.)
Μήκος 5,103
Πλάτος με ηλεκτρικώς αναδιπλούμενους καθρέφτες 2,135
Πλάτος με καθρέφτες θυρών 2,231
Ύψος 1,630
Μεταξόνιο 3,019
  1. Η Eletre είναι εξοπλισμένη με στάνταρ καθρέφτες στις αγορές όπου οι τοπικοί κανονισμοί δεν επιτρέπουν αναδιπλούμενους
  2. Οι τροχοί των 23 ιντσών και τα κεραμικά φρένα είναι προαιρετικά σε όλες τις αγορές
  3. Η πανοραμική ηλιοροφή είναι προαιρετική σε αγορές εκτός Κίνας
Προηγούμενο άρθροΙστορική καμπή στην ΕΕ με το ντίζελ ακριβότερο παντού
Επόμενο άρθροΟ Δημήτρης Αγραφιώτης στην Kosmocar