Οι fleet managers ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων (LCV) αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρες προκλήσεις στο σημερινό δυναμικό, πολυεθνικό επιχειρηματικό περιβάλλον και γι’ αυτό το Fleet Europe οργανώνει την πρώτη LCV Expert Day στο Μόναχο, στις 15 Ιουνίου 2023.

Οι περιορισμοί του COVID-19 άλλαξαν το επιχειρηματικό τοπίο. Αυτό, για πολλές εταιρείες στον χώρο των LCV, σήμαινε αυξημένη ζήτηση παραδόσεων μέσω διαδικτυακών αγορών. Για άλλες σήμαινε προσωρινό πάγωμα δραστηριοτήτων και διαθεσιμότητα οδηγών. Αυτές δεν ανένηψαν ποτέ πραγματικά, καθώς πολλοί οδηγοί ανέλαβαν άλλα καθήκοντα. Πράγματι, η έλλειψη οδηγών είναι το κρίσιμο θέμα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι στόλοι LCV. Άλλα κρίσιμα θέματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Αυξημένο κόστος καυσίμων: Οι διακυμάνσεις των τιμών καυσίμων επηρεάζουν το λειτουργικό κόστος. Το υψηλό κόστος καυσίμων επιβαρύνει την κερδοφορία και αυξάνει το συνολικό κόστος του στόλου.
  2. Περιβαλλοντικοί κανονισμοί: Οι συνεχώς αυστηρότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί και τα πρότυπα εκπομπών δημιουργούν προκλήσεις για τους fleet managers. Η συμμόρφωση στους κανονισμούς ενδέχεται να απαιτεί την υιοθέτηση καθαρότερων και πιο βιώσιμων τεχνολογιών, όπως ηλεκτρικά ή υβριδικά οχήματα, που μπορεί να συνεπάγονται υψηλότερο προκαταβολικό κόστος. Η ηλεκτροκίνηση του στόλου είναι πιο περίπλοκη για τους στόλους LCV από τους στόλους επιβατικών αυτοκινήτων.
  3. Συντήρηση και ακινησία οχήματος: Η συντήρηση του στόλου είναι πολύπλοκη διαδικασία, που απαιτεί τακτικές επιθεωρήσεις, σέρβις και επισκευές. Οι βλάβες ή η έκτακτη συντήρηση συνεπάγονται δαπανηρούς χρόνους ακινησίας, που επηρεάζουν την παραγωγικότητα και την εξυπηρέτηση πελατών. Όμως, το κόστος συντήρησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία πενταετία λόγω του πληθωρισμού και των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.
  4. Έλλειψη οδηγών: Πολλές περιοχές χρειάζονται περισσότερους καταρτισμένους και έμπειρους οδηγούς. Η εύρεση και η διατήρηση έμπειρων οδηγών καθίσταται δύσκολη για τις εταιρείες διαχείρισης στόλων και επιφέρει αυξημένο κόστος πρόσληψης και εκπαίδευσης και πιθανές καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα παραδόσεων.
  5. Ασφάλεια και συμμόρφωση: Οι εταιρείες διαχείρισης στόλων πρέπει να φροντίζουν την ασφάλεια των οδηγών, των οχημάτων και των φορτίων τους. Είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με τους κανόνες κυκλοφορίας, ωραρίου εργασίας και άλλες νομικές απαιτήσεις. Η υιοθέτηση προγραμμάτων ασφαλείας, εκπαίδευσης οδηγών και συμμόρφωσης είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη.
  6. Ενσωμάτωση τεχνολογίας: Η ενσωμάτωση και η διαχείριση προηγμένων τεχνολογιών, όπως τηλεματικής, συστημάτων διαχείρισης στόλου, εντοπισμού GPS και συμπεριφοράς οδηγών, μπορεί να είναι περίπλοκη. Η υιοθέτηση αυτών των τεχνολογιών παρέχει πολύτιμα δεδομένα και πληροφορίες βελτιστοποίησης των λειτουργιών στόλου, αλλά απαιτεί επενδύσεις, εκπαίδευση και συνεχή συντήρηση.
  7. Προκλήσεις τελικής παράδοσης: Με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου και τις αυξανόμενες προσδοκίες των πελατών, η τελική παράδοση έχει ιδιαίτερη σημασία. Οι εταιρείες διαχείρισης στόλων αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις βελτιστοποίησης των δρομολογίων, διαχείρισης της κυκλοφοριακής συμφόρησης, αντιμετώπισης στενών περιθωρίων παράδοσης και φροντίδας της ψυχικής και σωματικής κατάστασης των οδηγών, με παράλληλη ικανοποίηση πελατών.
  8. Υποδομή ηλεκτροκίνητων οχημάτων: Η μετάβαση των επαγγελματικών στόλων σε ηλεκτρικά οχήματα αποκτά δυναμική. Ωστόσο, πρέπει να βελτιωθεί η υποδομή φόρτισης, ειδικά για τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων ή συγκεκριμένες περιοχές. Οι εταιρείες διαχείρισης στόλων πρέπει να αναπτύξουν την υποδομή φόρτισης και να εξασφαλίσουν επαρκή αυτονομία οχημάτων.
  9. Ασφάλεια δεδομένων και κυβερνοχώρου: Καθώς οι στόλοι καθίστανται πιο συνδεδεμένοι και εξαρτώμενοι από την τεχνολογία, αυξάνεται ο κίνδυνος παραβίασης δεδομένων και απειλών για την ασφάλεια του κυβερνοχώρου. Η προστασία των ευαίσθητων δεδομένων στόλου, η ασφάλεια των δικτύων επικοινωνίας και η υιοθέτηση σοβαρών μέτρων κυβερνοασφάλειας είναι απαραίτητες για τον περιορισμό των κινδύνων.
  10. Οικονομική και ρυθμιστική αβεβαιότητα: Οι αλλαγές στις οικονομικές συνθήκες, τις εμπορικές πολιτικές και τους κυβερνητικούς κανονισμούς μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις λειτουργίες στόλου. Η αβεβαιότητα για τις τιμές, την φορολογία, τις εμπορικές συμφωνίες και τους ειδικούς κανονισμούς για τον κλάδο μπορεί να δυσκολέψει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων των εταιρειών διαχείρισης στόλων.

Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων απαιτεί στρατηγική προσέγγιση βάσει τεχνολογικών εξελίξεων, βιώσιμων πρακτικών και προσαρμογής σε ένα ταχέως εξελισσόμενο περιβάλλον.

Το Fleet Europe σε συνεργασία με την εταιρεία παροχής ραφιών βαν, Sortimo, η LCV Expert Day είναι η ευκαιρία να αποκτήσετε αποκλειστικές και πολύτιμες πληροφορίες αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων και πολλών άλλων. Είναι επίσης ευκαιρία να δικτυωθείτε και να μοιραστείτε ιδέες με τους ομοτίμους σας, τους προμηθευτές και τους ειδικούς. Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους fleet και mobility managers. Λεπτομέρειες για τους ομιλητές και τους χορηγούς, καθώς και το πρόγραμμα και τα εισιτήρια, διατίθενται εδώ.

Προηγούμενο άρθροToyota Ελλάς: υπέγραψε τη «Χάρτα Διαφορετικότητας»
Επόμενο άρθροΗ Dacia παρουσίασε τις νέες εκδόσεις Extreme