Επιστήμονες στις ΗΠΑ πιστεύουν πως ανακάλυψαν μια μέθοδο που παρατείνει τη διάρκεια ζωής μπαταριών EV έως και κατά 30%. Αυτό θα αποτελούσε σημαντική ώθηση για την ηλεκτροκίνηση.

Με δημοσίευση στο περιοδικό Nature, ερευνητές του Εθνικού Εργαστηρίου Επιταχυντών SLAC του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ και του Πανεπιστημίου Stanford ισχυρίζονται πως βρήκαν μέθοδο που αντιστρέφει τον κύκλο εκφυλισμού μπαταριών EV.

Η έρευνα επικεντρώνεται στην επανενεργοποίηση των συσσωρευμένων ποσοτήτων λιθίου της μπαταρίας και στην επανασύνδεσή τους με ηλεκτρόδια, επεκτείνοντας έτσι τον κύκλο ζωής. Οι ερευνητές πιστεύουν πως αυτή η μέθοδος αντιστροφής μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας έως και κατά 30%.

Αυτό το εύρημα ίσως βοηθήσει τους ερευνητές στην ανάπτυξη μπαταριών ιόντων λιθίου νέας γενιάς, μικρότερου βάρους, μεγαλύτερου κύκλου ζωής, ασφαλέστερων και ταχύτερα φορτιζόμενων. Οι επιστήμονες ασχολούνται επίσης με την ανάπτυξη ελαφρότερων μπαταριών λιθίου-μετάλλου, οι οποίες θα μπορούν να αποθηκεύουν περισσότερη ενέργεια, να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο και να παρέχουν καλύτερη αυτονομία ανά φόρτιση.

Ο Yi Cui, καθηγητής στο Stanford και στο SLAC αναφέρει πως η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση και ανάκτηση μεμονωμένου λιθίου μπαταριών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αποσύνθεσης των μπαταριών, ακόμα και ανάφλεξής τους.

Προηγούμενο άρθροDataforce: Η ηλεκτροκίνηση προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες
Επόμενο άρθροΗ Continental παρουσίασε το νέο SportContact 7