Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο 2ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ)

Η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών και οι ευκαιρίες που δημιουργεί η European Chips Act, τα ψηφιακά δίδυμα και οι έξυπνες πόλεις και υποδομές στο επίκεντρο του 2ου Φόρουμ της ΗΕΤiΑ.

Ολοκληρώθηκε το 2ο Φόρουμ της Ένωσης Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (ΗΕΤiΑ) που πραγματοποιήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, όπου μέσα από συζητήσεις και παραγωγικό διάλογο επιχειρήθηκε να αναδειχθούν θέματα τεχνολογιών τομής αλλά και πως επηρεάζουν την καθημερινότητα της βιομηχανίας και της κοινωνίας.

ΗΕΤiΑ: έλλειψη ημιαγωγών και European Chips Act
Στη συνάντηση του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη με την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETiA) εξετάστηκε η προοπτική συμμετοχής της χώρας μας σε ευρωπαϊκές πολιτικές για το μέλλον της βιομηχανίας ημιαγωγών

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, χαιρέτησε το φόρουμ και ανέλυσε την ψηφιακή πρόοδο της Ελλάδας την τελευταία τριετία καθώς και στις προοπτικές της χώρας να αποτελέσει κομμάτι της νέας εφοδιαστικής αλυσίδας που διαμορφώνεται στο χώρο των ημιαγωγών (chips), με αφορμή την πρόταση κανονισμού Chips Act της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκδήλωσε επίσης την πρόθεση της πολιτείας να στηρίξει ένα μακροπρόθεσμο πλάνο δράσης με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

 

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε τα εξής: “έχουμε τριπλασιάσει τις υπηρεσίες που παρέχουμε ψηφιακά μέσω του gov.gr: από τις 500 στις 1.500. Επιπλέον, έχουμε εκατονταπλασιάσει τις ψηφιακές συναλλαγές: από 8,8 εκατομμύρια το 2018 σε ένα δισεκατομμύριο φέτος». Επιπλέον, απαρίθμησε τις κυριότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης την τελευταία τριετία και πώς σταδιακά η χώρα περνά από την επίλυση εκκρεμοτήτων και σε έναν διάλογο με τα πράγματα τα οποία αφορούν το σήμερα και το αύριο. «Βήμα – βήμα, προσπαθούμε να περάσουμε σε μία νέα εποχή, να κάνουμε αυτά τα οποία αντανακλούν με τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν οι συμπολίτες μας, η χώρα μας, τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα και όλος ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις στον τομέα των chips, ο κ. Πιερρακάκης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή συντελείται μίατεράστια γεωπολιτική ανακατάταξη στον χώρο της Τεχνολογίας. Υπάρχουν οι αλυσίδες αξίας στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης που είχαν μία αυστηρή λογική ελαχιστοποίησης κόστους στο παρελθόν. Πλέον – και ειδικά μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας αλλά και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις – θέματα county risk, καθώς και θέματα αξιολόγησης και ποσοτικοποίησης του ρίσκου μπαίνουν στην εξίσωση του τι είναι εφοδιαστική αλυσίδα και πώς πρέπει να λειτουργεί. Άρα το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να συμβαίνει στην πραγματικότητα μία “επαναβιομηχάνιση” της Δύσης και κομμάτια των εφοδιαστικών αλυσίδων να περνάνε πίσω στις χώρες από τις οποίες είχαν φύγει».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «κομμάτια της αλυσίδας αυτής μεταφέρονται από την Ανατολή πίσω στη Δύση. Βλέπουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίρνουν συγκεκριμένες χρηματοδοτικές και νομοθετικές προσεγγίσεις για το πώς θα μπορούσαν να δράσουν ως καταλύτες σε αυτήν τη προσπάθεια. Και εκ των πραγμάτων με δεδομένο το Chips Act, το οποίο έρχεται, πρέπει και εμείς ως χώρα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα ενταχθούμε σε αυτή την αλυσίδα αξίας». Αναλύοντας πώς θα πραγματοποιηθεί αυτό, εξήγησε ότι η χώρα πρέπει να ανταποκριθεί σε μια σειρά από ζητούμενα.

«Το ένα είναι να κάνουμε capacity building, δηλαδή να βρούμε πώς αυτό το αποτύπωμα μπορεί να πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα γίνει μοχλεύοντας τους διαθέσιμους εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, αξιοποιώντας τις πολύ σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες οι οποίες θα έρθουν τα επόμενα χρόνια μέσω του chips act και μέσω των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ένα ακόμη κομμάτι της εξίσωσης είναι πώς μπορούμε για το συγκεκριμένο πεδίο να κάνουμε παρεμβάσεις οι οποίες να είναι “έξυπνες” σε επίπεδο νομοθεσίας ή και γενικά στο πλαίσιο ενός industrial policy που θα συμβάλει στο να παράξουμε μεγαλύτερη αξία.

Και βεβαίως να προσπαθήσουμε, όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις, σε αυτή τη μεγάλη γεωπολιτική ανακατάταξη να διεκδικήσουμε και εμείς το δικό μας κομμάτι με δεδομένο ότι στη χώρα συντελείται μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος γενικά στον τομέα της τεχνολογίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού».

Κλείνοντας, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε ότι «η καλύτερη απόδειξη ότι αυτό το σχήμα είναι ρεαλιστικό είστε εσείς, οι άνθρωποι αυτού του χώρου, είναι η φιλοδοξία που βλέπουμε από τη Hellenic Emerging Technologies Industry Association και τα μέλη της. Και σας διαβεβαιώ ότι είναι μία φιλοδοξία την οποία είμαστε απολύτως διατεθειμένοι να στηρίξουμε».

ΗΕΤiΑ: έλλειψη ημιαγωγών και European Chips Act
Θωμάς Σκορδάς, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, EE – DG CONNECT

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, EE – DG CONNECT, Θωμάς Σκορδάς, σημείωσε πως το European Chips Act θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της Ευρώπης σε τεχνολογίες και εφαρμογές ημιαγωγών και θα συμβάλει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής, όσο και της πράσινης μετάβασης.

Στο επίκεντρο του Συνεδρίου βρέθηκαν επίσης οι εφαρμογές ψηφιακών διδύμων για κρίσιμα πάγια, στην αυτοκινητοβιομηχανία ή στη ναυσιπλοΐα αλλά και η ενεργειακή διάσταση των υποδομών όπως εθνικές οδοί, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, μπαταρίες και διαχείριση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Συζητήθηκαν επίσης οι έξυπνες πόλεις στη διάσταση του περιορισμού κυκλοφοριακής συμφόρησης, μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης και βελτίωσης των ατμοσφαιρικών συνθηκών που μεσοπρόθεσμα θα ωφελήσουν τον πολίτη.

Εκτενής αναφορά έγινε στις σημαντικές αλλαγές που παρατηρούνται στο περιβάλλον εργασίας και τις νέες προτεραιότητες των εργαζομένων, ως αποτέλεσμα της πανδημίας στάθηκαν οι συμμετέχοντες στο πάνελ Post Covid Workforce & Workplace, επισημαίνοντας τους τρόπους με τους οποίους αλλάζει η στρατηγική προσέλκυσης ταλέντου και διατήρησης των υφιστάμενων εργαζόμενων.

Παράλληλα, σημειώθηκε από πολλούς συμμετέχοντες η έλλειψη ταλέντου με ψηφιακές δεξιότητες που παρατηρείται στην αγορά και η ανάγκη συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια για την απαραίτητη προσαρμογή των μαθημάτων στις τρέχουσες ανάγκες της βιομηχανίας και ειδικά στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας.

Η HETiA

Η HETiA (Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αναδυόμενων Τεχνολογιών) είναι ελληνική συμμαχία με εξαιρετικά καινοτόμους βιομηχανικούς και ακαδημαϊκούς ερμηνευτές, που προωθούν τη διάδοση της ψηφιακής τεχνολογίας και την επιχειρηματικότητα σε αναδυόμενους τεχνολογικούς τομείς.

Αποτελεί την  εξέλιξη του Συνδέσμου Ελληνικής Βιομηχανίας Ημιαγωγών που δημιουργήθηκε το 2005 για να εκπροσωπεί τον κλάδο ημιαγωγών, μικρο- και νανοηλεκτρονικών και ενσωματωμένων συστημάτων στην Ελλάδα. Αρχικά είχε 13 βιομηχανικά μέλη. Σήμερα, συγκεντρώνει 47 βιομηχανικά μέλη και 28 πανεπιστήμια και ιδρύματα.

Προηγούμενο άρθροΕκτοξεύονται οι πωλήσεις της κινεζικής NIO
Επόμενο άρθροSakura: Ιαπωνικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς