Νέα στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η Volvo Trucks ηγείται της αγοράς των βαρέων αμιγώς ηλεκτρικών φορτηγών στην Ευρώπη το 2021, με μερίδιο αγοράς 42%.

Το 2021 η εταιρεία έλαβε παραγγελίες, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων πρόθεσης αγοράς, για περισσότερα από 1.100 ηλεκτρικά φορτηγά παγκοσμίως.

Ο διεθνής κλάδος φορτηγών υφίσταται μετασχηματισμό για πιο βιώσιμες μεταφορές και οι πωλήσεις βαρέων ηλεκτρικών φορτηγών μπαταρίας αρχίζουν να αυξάνονται, με την Ευρώπη να πρωτοστατεί. Κυκλοφορεί ήδη αυξανόμενος αριθμός βαρέων αμιγώς ηλεκτρικών φορτηγών.

Στατιστικά στοιχεία της IHS Markit δείχνουν πως το 2021 ταξινομήθηκαν συνολικά 346 ηλεκτρικά φορτηγά (≥16 τόνων) στην Ευρώπη – αύξηση 193% έναντι του 2020. Η Volvo Trucks κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς με 42%. Οι ευρωπαϊκές χώρες με τα περισσότερα ηλεκτρικά φορτηγά (≥16 τόνων) είναι η Ελβετία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ολλανδία*.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ηγηθούμε της επανάστασης των ηλεκτρικών φορτηγών και η ηγετική μας θέση στην ευρωπαϊκή αγορά το αποδεικνύει. Ακόμα κι αν οι όγκοι εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, παρατηρούμε ραγδαία αυξανόμενο ενδιαφέρον στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη του κόσμου. Το 2021 λάβαμε παραγγελίες, συμπεριλαμβανομένων δηλώσεων πρόθεσης αγοράς, για περισσότερα από 1.100 φορτηγά από περισσότερες από 20 χώρες. Είμαι πεπεισμένος πως η προσφορά ηλεκτρικών μεταφορών μηδενικών εκπομπών αποτελεί βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», αναφέρει ο Roger Alm, Πρόεδρος της Volvo Trucks.

Η Volvo Trucks ήταν από τις πρώτες μάρκες μαζικής παραγωγής ηλεκτρικών φορτηγών, το 2019. Όταν αρχίσει η παραγωγή των βαρέως τύπου αμιγώς ηλεκτρικών μοντέλων Volvo FH, Volvo FM και Volvo FMX το φθινόπωρο, η Volvo θα διαθέτει την πιο ολοκληρωμένη ηλεκτρική γκάμα του παγκόσμιου κλάδου φορτηγών. Η εταιρεία έχει παραδώσει ηλεκτρικά οχήματα σε ευρύ φάσμα πελατών στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία. Στόχος της είναι οι μισές από τις συνολικές πωλήσεις φορτηγών της να είναι ηλεκτρικά μέχρι το 2030.

«Είναι σαφές πως αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι κάναμε πολύ καλή αρχή στις πωλήσεις. Με την ευρύτερη γκάμα ηλεκτρικών φορτηγών, θα καταστεί δυνατή η ηλεκτροκίνηση σχεδόν των μισών βαρέων οδικών μεταφορών. Αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο όσο θα αυξάνεται η αυτονομία των ηλεκτρικών φορτηγών και η υποδομή φόρτισής τους», δήλωσε ο Roger Alm.

*Πηγή: IHS Markit, ihsmarkit.com. Ευρώπη, εκτός ΗΒ

Προηγούμενο άρθροFord: δοκιμάζει έξυπνη τεχνολογία ειδοποίησης οδηγού
Επόμενο άρθροΟι μάρκες στην Ελλάδα τον Ιανουάριο 2022