Η Stellantis συνεργάζεται με την γαλλική CEA στην τεχνολογία μπαταριών επόμενης γενιάς, επιδιώκοντας υψηλότερη απόδοση, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

  • Η συνεργασία συνδυάζει την τεχνογνωσία της Stellantis στη μηχανική και την πρωτοποριακή τεχνογνωσία της CEA
  • Η έρευνα θα επικεντρωθεί σε καινοτόμες χημικές ουσίες, αξιολόγηση κύκλου ζωής και σχεδιασμό και επικύρωση κυψελών μπαταριών
  • Οι φθηνές κυψέλες επόμενης γενιάς είναι σημαντικές για το στρατηγικό σχέδιο Stellantis Dare Forward 2030
  • Για την CEA, οι προηγμένες κυψέλες βελτιστοποιημένης χρήσης πόρων καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους είναι μέρος της συνολικής στρατηγικής βιώσιμης ενεργειακής μετάβασης.

Η Stellantis και η CEA, από τα πλέον καινοτόμα ερευνητικά ιδρύματα στον κόσμο, ανακοίνωσαν νέα, πενταετή συνεργασία που στοχεύει στον εσωτερικό σχεδιασμό κυψελών μπαταριών επόμενης γενιάς για ηλεκτρικά οχήματα. Το κοινό ερευνητικό πρόγραμμα περιλαμβάνει σχεδιασμό κυψελών προηγμένης τεχνολογίας υψηλότερης απόδοσης, μεγαλύτερης διάρκειας ζωής και χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα, με ανταγωνιστικό κόστος, που μπορεί να παρέχει πιο προσιτά και βιώσιμα ηλεκτρικά οχήματα μπαταρίας στο μέλλον.

«Η τεχνολογία μπαταριών πρόκειται να υποστεί αλλαγές. Αν και δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς θα αλλάξει, δεσμευόμαστε να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του μετασχηματισμού. Προσπαθούμε διαρκώς και εξετάζουμε διάφορες τεχνολογίες. Ταυτοχρόνως, συνεργαζόμαστε στενά με νεοσύστατες εταιρείες τεχνολογίας, εργαστήρια, πανεπιστήμια και αναγνωρισμένα ερευνητικά ιδρύματα όπως το CEA. Πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα επιταχύνει την ανατρεπτική τεχνολογία κυψελών μπαταριών και θα υποστηρίξει την αποστολή μας  προσφοράς καθαρής, ασφαλούς και οικονομικής μετακίνησης στους πελάτες μας», δήλωσε ο Ned Curic, Διευθυντής Μηχανικής και Τεχνολογίας της Stellantis.

Μέσω του Τομέα Ενέργειας, το CEA παρέχει καινοτομίες απανθρακοποίησης. Ως Ερευνητικός και Τεχνολογικός Οργανισμός (RTO), ο πρώτος στόχος του CEA είναι να υποστηρίξει τη βιομηχανία μέσω καινοτομίας και τεχνολογικής προόδου, επιτρέποντας διαφοροποίηση της αγοράς και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τους εταίρους της.

«Στο CEA είμαστε υπερήφανοι που υποστηρίζουμε τη Stellantis με ένα φιλόδοξο πολυετές πρόγραμμα Ε&Α κυψελών μπαταριών, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της παγκόσμιας συνεργασίας CEA/Stellantis. Αυτό το συναρπαστικό έργο αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο περισσότερα από 25 χρόνια τεχνογνωσίας του CEA στον τομέα των μπαταριών ιόντων λιθίου προς όφελος ενός από τους σημαντικότερους φορείς της αυτοκινητοβιομηχανίας στον ανταγωνισμό ηλεκτρικής κινητικότητας. Η πρόκληση μας είναι να επιταχύνουμε τον σχεδιασμό και την κατασκευή και να επιτρέψουμε την απόλυτη κατανόηση των πλέον προηγμένων τεχνολογιών κυψελών, παρέχοντας την τεχνογνωσία, τις δεξιότητες και το όραμά μας», δήλωσε ο Philippe Stohr, Επικεφαλής του τμήματος Ενέργειας του CEA.

Ο στόχος του κοινού προγράμματος κυψελών μπαταριών είναι η παροχή φθηνότερων μπαταριών EV επόμενης γενιάς στη Stellantis και στα εργοστάσια της κοινοπραξίας, με τις καλύτερες τεχνολογίες στην κατηγορία τους.

Το πρόγραμμα σχεδίασης στοιχείων μπαταρίας ενισχύει την 20ετή δυναμική συνεργασία με το CEA. Άλλοι τομείς κοινής έρευνας περιλαμβάνουν πρωτοπόρες  χημικές διεργασίες και έρευνα αποτυπώματος CO2, τυποποίηση μπαταριών, ανάπτυξη κυψελών καυσίμου, αξιολόγηση κύκλου ζωής και συνδεσιμότητα.

Η συνεργασία αυτή αποτελεί το πλέον πρόσφατο παράδειγμα της συνεχιζόμενης προσπάθειας της Stellantis να επιτύχει τους στόχους του στρατηγικού σχεδίου Dare Forward 2030. Η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο για να καταστεί εταιρεία μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2038, συμπεριλαμβανομένων όλων των πεδίων, με μονοψήφια ποσοστιαία αντιστάθμιση των υπόλοιπων εκπομπών.

Προηγούμενο άρθροΗ BMW M5 sedan στη νέα εποχή
Επόμενο άρθροAmpere: τεχνολογία LFP και λύσεις Cell-to-Pack