Η Honda παρουσίασε μια σειρά από νέες καινοτόμες τεχνολογίες στο πλαίσιο του Honda 0 Tech Meeting 2024, που προορίζονται για τα επερχόμενα μοντέλα της γκάμας Honda 0, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει παγκοσμίως από το 2026. Τα νέα αυτά ηλεκτρικά οχήματα είναι το αποτέλεσμα μιας προσέγγισης που ξεκινά από το «μηδέν», με την εφαρμογή της φιλοσοφίας «Λεπτή, Ελαφριά και Έξυπνη».

Στόχος της Honda είναι να φέρει επανάσταση στην ανάπτυξη των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων, προσφέροντας προηγμένες τεχνολογίες και νέες αξίες στους καταναλωτές, με βάση πέντε βασικές αξίες που θα την κάνουν να ξεχωρίζει:

  1. Design: Τα οχήματα θα διαθέτουν μοντέρνο design που θα αγγίζει συναισθηματικά τους ανθρώπους, προσφέροντας μία αισθητική που συνδέεται άμεσα με τον χρήστη.
  2. Συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης και προηγμένης υποβοήθησης οδηγού (AD/ADAS): Ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες αυτοματοποίησης, τα μοντέλα της σειράς θα διασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας και ηρεμίας κατά την οδήγηση. Η Honda εξελίσσει περαιτέρω τις τεχνολογίες της AD/ADAS, όπως ανίχνευση υψηλής ακρίβειας και υψηλής αξιοπιστίας που βασίζεται στη τεχνολογία LiDAR (Light Detection And Ranging), κάμερα ανίχνευσης υψηλής ευκρίνειας για όλο το περιβάλλοντα χώρο του αυτοκινήτου και εγκατάσταση ECU υψηλής απόδοσης συμβατή με τεχνητή νοημοσύνη.
  3. Συνδεσιμότητα και χρήση του αυτοκινήτου ως «Χώρος» μέσω IoT: Τα νέα ηλεκτρικά της οχήματα θα επεκτείνουν τη χρήση τους πέρα από το απλό μέσο μεταφοράς, μετατρέποντας το όχημα σε έναν έξυπνο, συνδεδεμένο χώρο για τους επιβάτες, μέσω της ενσωμάτωσης τεχνολογιών Internet of Things (IoT).
  4. Απόλαυση οδήγησης: Η Honda υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία οδήγησης, όπου ο οδηγός θα νιώθει σε πλήρη αρμονία με το όχημα, προσφέροντας δυναμική οδική συμπεριφορά και αμεσότητα.
  1. Υψηλή ηλεκτρική απόδοση: Με προτεραιότητα την ενεργειακή αποδοτικότητα, τα μοντέλα της σειράς θα προσφέρουν κορυφαία ηλεκτρική απόδοση, συμβάλλοντας στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Honda αποκάλυψε δύο πρωτότυπα μοντέλα της σειράς Honda 0, το Saloon και το Space-Hub. Το πρώτο μοντέλο παραγωγής θα βασιστεί στο Saloon και αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2026. Θα αποτελέσει το κορυφαίο μοντέλο της γκάμας και θα αντικατοπτρίζει πιστά τις τεχνολογικές καινοτομίες που παρουσιάστηκαν. Εκτός αυτού, μέχρι το 2030, η Honda σχεδιάζει να λανσάρει επτά διαφορετικά μοντέλα Honda 0, συμπεριλαμβανομένων μικρών, μεσαίων και μεγάλων οχημάτων.

Σημειώνεται πως η Honda έχει αναπτύξει μια ολοκαίνουργια πλατφόρμα ηλεκτροκίνησης, η οποία θα χρησιμοποιεί υπερ-υψηλής αντοχής χάλυβα, καθώς και μια νέα, πιο λεπτή μπαταρία. Σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός νέο-εξελιγμένου ηλεκτρικού συστήματος κίνησης (e-Axle), επιτυγχάνεται χαμηλό κέντρο βάρους και σταθερότητα του οχήματος, προκειμένου να ενισχυθεί η σπορτίφ οδική συμπεριφορά. Σε αυτό θα συμβάλλει και το νέο σύστημα “steer-by-wire” το οποίο δίνει τη δυνατότητα αμεσότητας στον έλεγχο του οχήματος, υποστηριζόμενο από προηγμένα συστήματα ευστάθειας που θα διασφαλίζουν ομαλές στροφές και σταθερή επιτάχυνση σε κάθε είδους επιφάνεια.

Η χρήση προηγμένων υλικών και τεχνολογιών, όπως η υβριδική ενσωμάτωση κινητήρα και Inverter, συμβάλλει στη μείωση του μεγέθους της μονάδας κατά περίπου 40%, επιτρέποντας μια βέλτιστη διαμόρφωση χώρου. Αυτή η τεχνολογία αυξάνει την άνεση στην καμπίνα και βελτιώνει την οδηγική εμπειρία.

Η νέα μπαταρία της σειράς Honda 0 θα είναι περίπου 6% πιο λεπτή χάρη στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών. Αυτό θα επιτρέψει την εγκατάσταση μεγαλύτερων μπαταριών, αυξάνοντας συνεπώς τη συνολική απόδοση και αυτονομία των οχημάτων. Παράλληλα, η Honda ανέπτυξε ένα ενεργό αεροδυναμικό σύστημα που ενεργοποιεί αυτόματα τον μπροστινό αεραγωγό ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος, μειώνοντας την αντίσταση του αέρα και βελτιώνοντας τη σταθερότητα.

Με κύριο στόχο να καταστήσει τα οχήματα της σειράς Honda 0 «έξυπνα», η Honda θα αναπτύξει ένα πρωτότυπο λειτουργικό σύστημα για τα οχήματα, το οποίο θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χρήστη. Μέσω της τεχνολογίας ενημερώσεων OTA (over-the-air), οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα μπορούν να αναβαθμίζουν συνεχώς τις λειτουργίες τους, κάνοντας τα αυτοκίνητα πιο «σοφά» και διαδραστικά με την πάροδο του χρόνου.

Τα μοντέλα της «οικογένειας» Honda 0 θα έχουν ενσωματωμένα συστήματα αυτοματοποιημένης οδήγησης επιπέδου 3, επιτρέποντας «eyes-off» λειτουργία σε ορισμένες συνθήκες, όπως σε κυκλοφοριακή συμφόρηση. Επιπλέον, με την προσαρμογή τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών αισθητήρων, η Honda στοχεύει στην επέκταση της αυτοματοποίησης σε όλες τις συνθήκες οδήγησης.

Στον τομέα της ενέργειας, η σειρά Honda 0 θα προσφέρει αυτονομία της τάξεως των 480 χλμ, ενώ θα ενσωματώσει προηγμένες τεχνολογίες διαχείρισης ενέργειας για καλύτερη απόδοση ακόμη και σε συνθήκες ψυχρού καιρού.

Οι καινοτομίες επεκτείνονται και στη βελτίωση της ψηφιακής εμπειρίας των χρηστών, μέσω του συστήματος infotainment και της φωνητικής υποβοήθησης, που θα προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε οδηγού. Τα νέα οχήματα θα προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία ψυχαγωγίας, που θα περιλαμβάνει διαδραστικές υπηρεσίες για τους επιβάτες και θα ενσωματώνουν εμπειρίες “εικονικής κοινής οδήγησης” μέσω τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας (XR), για την δημιουργία ενός καινούργιου τρόπου συνδεσιμότητας μεταξύ των επιβατών και του έξω κόσμου.

Με την κυκλοφορία της «οικογένειας» Honda 0, ο Ιαπωνικός κολοσσός φιλοδοξεί να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία των ηλεκτρικών οχημάτων, μέσω μίας πληθώρας καινοτομιών που ενισχύουν την οδηγική εμπειρία, την ασφάλεια και την συνδεσιμότητα.

Προηγούμενο άρθροFleet Europe Days 2024: Έμπνευση, Καινοτομία, Φαντασία
Επόμενο άρθρο2024 Fleet Europe Awards: Γνωρίστε τους Νικητές