Green NCAP: Cupra Born, Fiat 500, Seat Ibiza

Με την προσθήκη τριών μοντέλων, των Cupra Born, Fiat 500, Seat Ibiza, ο Green NCAP αξιολόγησε συνολικά 15 αυτοκίνητα φέτος, βάσει του αναβαθμισμένου και βελτιωμένου συστήματος 2022.

Υπενθυμίζεται πως η νέα βαθμολογία του Green NCAP καλύπτει αξιολόγηση αερίων θερμοκηπίου από την γεώτρηση στους τροχούς+ (Well-to-Wheel+).

Για τα νέα οχήματα που αξιολογήθηκαν ο Green NCAP σχολίασε:

Cupra Born. Το αμιγώς ηλεκτρικό όχημα των 170 kW στοχεύει ξεκάθαρα στο σπορ και δυναμικό κοινό, παρά την σχετικά μεγάλη μάζα. Το αυτοκίνητο διαθέτει μπαταρία 58 kWh, η οποία επαρκεί για τις περισσότερες περιπτώσεις χρήσης. Υπό «κανονικές» συνθήκες και μέτρια χρήση κλιματισμού, η προβλεπόμενη αυτονομία είναι περίπου 360 χλμ. Αν και η ενεργειακή απόδοση είναι γενικά υψηλή, η οδήγηση στον αυτοκινητόδρομο και υπό χειμερινές συνθήκες μειώνουν σημαντικά την αυτονομία. Με συνολικό δείκτη 9,6/10, το Cupra βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια.

Fiat 500. Συμπαγές, με ατμοσφαιρικό 3κύλινδρο βενζινοκινητήρα. Διαθέτει σχετικά μικρή υβριδική μπαταρία χωρητικότητας μόνον 11 Ah (στα 12 V). Το συνολικό σύστημα καταναλώνει περίπου 5,2 λίτρα/100 χλμ, πλησίον της επίσημα αναφερόμενης τιμής. Το όχημα θα μπορούσε να διαθέτει στιβαρότερη και αποτελεσματικότερη μετεπεξεργασία καυσαερίων, ειδικά αμμωνίας (NH3) και CO σε περιπτώσεις υψηλών επιδόσεων, καθώς και σωματιδίων. Ένα φίλτρο σωματιδίων βενζίνης θα βοηθούσε στο αποτέλεσμα. Η συνολική βαθμολογία 5,2 αντιπροσωπεύει μέση απόδοση και επιτρέπει βελτιώσεις. Συνολικά, το όχημα βαθμολογείται με 3 αστέρια.

Νέο Seat Ibiza. Εξοπλισμένο με turbo κινητήρα άμεσου ψεκασμού 1 λίτρου, δείχνει τις δυνατότητες ελέγχου ρύπων και εντυπωσιάζει με τις πολύ χαμηλές εκπομπές σωματιδίων. Ωστόσο, το όχημα στερείται στιβαρότητας υπό δύσκολες συνθήκες και αποσπά μέτρια αξιολόγηση Δείκτη Καθαρού Αέρα. Η λήψη μέτρων αύξησης της στιβαρότητας θα ενίσχυαν την βαθμολογία του. Όσον αφορά στην ενεργειακή απόδοση, το Seat παρέχει στάνταρ επιδόσεις με περιθώρια βελτίωσης. Το θετικό είναι πως οι εκπομπές N2O (αέριο γέλιου) και CH4 (μεθάνιο) είναι αρκετά χαμηλές. Το Ibiza λαμβάνει συνολικά 4,8 στους 10 βαθμούς και 2½ αστέρια.

Προηγούμενο άρθροStellantis, ισχυρή στα οχήματα αναψυχής (caravan)
Επόμενο άρθροAutorola – BMW: πανευρωπαϊκή συμφωνία remarketing