Με στόχο την αξιοποίηση του υδρογόνου για μια πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή βιομηχανία και ενόψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα COP28, ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2023. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση για το υδρογόνο στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου 2023 πραγματοποιείται από τις 20 έως τις 24 Νοεμβρίου και συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Hydrogen Europe και τη Σύμπραξη για το Καθαρό Υδρογόνο (Clean Hydrogen Partnership). Στο πλαίσιο της τετραήμερης διάσκεψη και του φόρουμ πολιτικής υψηλού επιπέδου, συμμετέχουν υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και ενδιαφερόμενοι φορείς για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις, προκλήσεις και ευκαιρίες στον κλάδο του υδρογόνου καλύπτοντας διάφορα θέματα: πολιτική, επιχειρήσεις, τεχνολογία, έρευνα και χρηματοδότηση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με βιντεοσκοπημένο μήνυμα της προέδρου Ursula von der Leyen. «Τέσσερα χρόνια μετά το λανσάρισμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οικονομία του υδρογόνου ανθίζει», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Τα πρώτα λεωφορεία υδρογόνου κυκλοφορούν σε ευρωπαϊκές πόλεις, από τη Ρίγα έως τη Βαρκελώνη. Μόλις ξεκίνησαν οι εργασίες στο λιμάνι του Ρότερνταμ, για την κατασκευή ενός δικτύου υδρογόνου που θα εκτείνεται σε περισσότερα από χίλια χιλιόμετρα. Και πριν από εβδομάδες, το πρώτο αεροπλάνο στον κόσμο που κινείται με υγρό υδρογόνο ταξίδεψε στον ουρανό της Σλοβενίας. Είναι η αυγή της εποχής του καθαρού υδρογόνου».

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Maroš Šefčovič, απηύθυνε κεντρική ομιλία τονίζοντας τη σημασία του υδρογόνου και τις μελλοντικές παγκόσμιες προκλήσεις και ιδίως την ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ.

Νωρίτερα, το πρωί, ο επίτροπος Thierry Breton συμμετείχε στο έβδομο «Φόρουμ Υδρογόνου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο». Στο Φόρουμ γίνεται ένας απολογισμός της μέχρι στιγμής προόδου της Συμμαχίας για το Καθαρό Υδρογόνο και επισημαίνονται «οι δράσεις που είναι αναγκαίες για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής υδρογόνου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε να πραγματοποιηθεί η φιλοδοξία μας για το υδρογόνο έως το 2030, σύμφωνα με το σχέδιο REPowerEU», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την Τετάρτη, στη διάσκεψη υψηλού επιπέδου, η επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson θα απευθύνει μήνυμα για τη σημασία της στήριξης των υποδομών υδρογόνου και τις επικείμενες σχετικές δράσεις.

Ο επίτροπος για το Κλίμα, Wopke Hoekstra,  θα εκφωνήσει ομιλία την Πέμπτη σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου. Την ίδια ημέρα, η Επιτροπή θα ξεκινήσει την πρώτη δημοπρασία της Τράπεζας για την εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου, με τη στήριξη του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επενδύσεων για το Πράσινο Υδρογόνο, την Τετάρτη, θα συναντηθούν πάνω από 25 επενδυτές και 10 επιχειρήσεις υδρογόνου από όλη την ΕΕ με καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογιών υδρογόνου και με έργα μεγάλης κλίμακας. Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με το διαδικτυακό σεμινάριο «Στον δρόμο για την COP28», ενόψει της επικείμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Ντουμπάι.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΕΑΕΕ: Δωρεά αλκοολομέτρων στην Τροχαία Αττικής
Επόμενο άρθροHellas Direct: σχολικές διαβάσεις με #safefriday 2023