European Chips Act: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα ολοκληρωμένο σύνολο μέτρων για τη διασφάλιση της ασφάλειας εφοδιασμού, της ανθεκτικότητας και της τεχνολογικής πρωτοπορίας της ΕΕ στην τεχνολογία και τις εφαρμογές ημιαγωγών.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Ημιαγωγών (European Chips Act) θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα της Ευρώπης και θα βοηθήσει στην επίτευξη τόσο της ψηφιακής όσο και της πράσινης μετάβασης.

Οι πρόσφατες παγκόσμιες ελλείψεις ημιαγωγών υποχρέωσαν σε κλείσιμο των εργοστασίων ένα ευρύ φάσμα τομέων, από αυτοκίνητα έως συσκευές υγειονομικής περίθαλψης. Στον τομέα του αυτοκινήτου, για παράδειγμα, η παραγωγή σε ορισμένα κράτη μέλη μειώθηκε κατά ένα τρίτο το 2021. Αυτό κατέστησε πιο εμφανή την ακραία παγκόσμια εξάρτηση της αλυσίδας αξίας των ημιαγωγών από έναν πολύ περιορισμένο αριθμό παραγόντων σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό πλαίσιο. Αλλά κατέδειξε επίσης τη σημασία των ημιαγωγών για ολόκληρη την ευρωπαϊκή βιομηχανία και κοινωνία.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Ημιαγωγών θα βασιστεί στα δυνατά σημεία της Ευρώπης – κορυφαίους παγκοσμίως ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς και δίκτυα καθώς και πλήθος πρωτοπόρων κατασκευαστών εξοπλισμού – και θα αντιμετωπίσει τις εκκρεμείς αδυναμίες. Θα επιφέρει έναν ακμάζοντα τομέα ημιαγωγών από την έρευνα έως την παραγωγή και μια ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού. Θα κινητοποιήσει πάνω από 43 δισεκατομμύρια ευρώ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεις και θα καθορίσει μέτρα για την πρόληψη, προετοιμασία, πρόβλεψη και ταχεία αντιμετώπιση οποιασδήποτε μελλοντικής διακοπής των αλυσίδων εφοδιασμού, μαζί με τα κράτη μέλη και τους διεθνείς εταίρους μας. Θα επιτρέψει στην ΕΕ να επιτύχει τη φιλοδοξία της να διπλασιάσει το τρέχον μερίδιο αγοράς της στο 20% το 2030.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Ημιαγωγών θα διασφαλίσει ότι η ΕΕ διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία, δεξιότητες και τεχνολογικές ικανότητες για να ηγηθεί στον τομέα αυτό πέρα από την έρευνα και την τεχνολογία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συσκευασία προηγμένων τσιπ, για να εξασφαλίσει την προμήθεια ημιαγωγών και να μειώσει τις εξαρτήσεις της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης μια συνοδευτική σύσταση προς τα κράτη μέλη. Είναι ένα εργαλείο με άμεσο αποτέλεσμα για να μπορέσει να ξεκινήσει αμέσως ο μηχανισμός συντονισμού μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen, δήλωσε πως έχουμε έναν ξεκάθαρο στόχο, το 20% της παραγωγής μικροτσίπ το 2030 πρέπει να παράγεται στην Ευρώπη. Σε μια αγορά που θα διπλασιαστεί μέχρι το 2030, αυτό σημαίνει τετραπλασιασμό της παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη.

Ο European Chips Act θα επικεντρωθεί σε πέντε τομείς, είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής:

Πρώτον, στον τομέα της έρευνας, στον οποίο η Ευρώπη είναι ηγέτης παγκοσμίως και οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν σε νέες τεχνολογίες και σε Τεχνητή Νοημοσύνη.

Δεύτερον, θα δοθεί έμφαση στο μότο: «από το εργαστήριο στο εργοστάσιο», προκειμένου να μεταφραστεί η ευρωπαϊκή αριστεία στην έρευνα σε βιομηχανική καινοτομία και να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ του εργαστηρίου και της πραγματικής παραγωγής στην Ευρώπη.

Τρίτον, επενδύσεις σε προηγμένες εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής που έχουν τεράστιο αρχικό κόστος. «Προσαρμόζουμε τους κανόνες μας για τις κρατικές ενισχύσεις, υπό αυστηρούς όρους. Αυτό θα επιτρέψει, για πρώτη φορά, τη δημόσια στήριξη σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις παραγωγής πρώτης κατηγορίας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τέταρτον, χρηματοδότηση μικρότερων καινοτόμων εταιρειών, ΜΜΕ και νεοφυών επιχειρήσεων.

Πέμπτον, οικοδόμηση συνεργασιών με χώρες εταίρους, όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία, για να αντιμετωπιστεί η συμφόρηση στην εφοδιαστική αλυσίδα που παρατηρείται σήμερα. «Καμία χώρα και καμία ήπειρος δεν μπορεί να είναι απολύτως αυτάρκης. Η Ευρώπη θα εργάζεται πάντα για να διατηρεί ανοιχτές τις παγκόσμιες αγορές και να τις διατηρεί συνδεδεμένες», είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Καταλήγοντας, η Ursula von der Leyen δήλωσε: «Το κλειδί της επιτυχίας μας βρίσκεται στους καινοτόμους της Ευρώπης, στους παγκόσμιας κλάσης ερευνητές μας και στους ανθρώπους που έχουν κάνει την ήπειρό μας να ευημερεί επί δεκαετίες. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος όπου ξεκίνησαν όλες οι βιομηχανικές επαναστάσεις και η Ευρώπη μπορεί επίσης να είναι το σπίτι της επόμενης βιομηχανικής επανάστασης».

«Χωρίς ημιαγωγούς, δεν υπάρχει καμία ψηφιακή μετάβαση, καμία πράσινη μετάβαση, καμία τεχνολογική ηγεσία. Η εξασφάλιση της προμήθειας στα πιο προηγμένα τσιπ έχει γίνει οικονομική και γεωπολιτική προτεραιότητα», δήλωσε ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, σημειώνοντας ότι η ΕΕ κινητοποιεί σημαντική δημόσια χρηματοδότηση, η οποία ήδη προσελκύει σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις. «Κάνουμε τα πάντα για να εξασφαλίσουμε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού και να αποφύγουμε μελλοντικούς κραδασμούς στην οικονομία μας, όπως βλέπουμε με την τρέχουσα έλλειψη εφοδιασμού σε τσιπ. Επενδύοντας σε κορυφαίες αγορές του μέλλοντος και εξισορροπώντας τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, θα επιτρέψουμε στην ευρωπαϊκή βιομηχανία να παραμείνει ανταγωνιστική, να δημιουργήσει ποιοτικές θέσεις εργασίας και να καλύψει την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση», κατέλειξε.

Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να ξεκινήσουν αμέσως προσπάθειες συντονισμού σύμφωνα με τη σύσταση για την κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης της αλυσίδας αξίας των ημιαγωγών σε ολόκληρη την ΕΕ, για την πρόβλεψη πιθανών διαταραχών και τη λήψη διορθωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης έως ότου εγκριθεί ο κανονισμός. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα πρέπει να συζητήσουν τις προτάσεις της Επιτροπής για έναν ευρωπαϊκό κανονισμό για τους ημιαγωγούς στη συνήθη νομοθετική διαδικασία. Εάν εγκριθεί, ο κανονισμός θα ισχύει άμεσα σε ολόκληρη την ΕΕ.

Προηγούμενο άρθροΗ Alfa Romeo παρουσίασε τη νέα Tonale
Επόμενο άρθροΗ Ευρώπη χρειάζεται σημεία φόρτισης για 130 εκατ. EV