Την τελευταία περίοδο, o Euro NCAP πραγματοποίησε δοκιμές ασφαλείας σε επτά νέα μοντέλα, πέντε από τα οποία βαθμολογήθηκαν με πέντε αστέρια και δύο με τέσσερα.

Μεταξύ όσων βαθμολογήθηκαν με πέντε αστέρια είναι δύο νέα cross-over SUV, η Alfa Romeo Tonale και το τελευταίο KIA Sportage και ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο, το Cupra Born. Τα μοντέλα MPV Mercedes-Benz T-Class και Mercedes-Benz Citan Tourer πήραν επίσης πέντε αστέρια. Τέλος, το Toyota’s Aygo X  της Toyota και το αμιγώς ηλεκτρικό i4 της BMW κέρδισαν τέσσερα αστέρια.

Η Tonale, το πρώτο καινούργιο μοντέλο της Alfa Romeo μετά τη Stelvio το 2016, πληροί όλες τις προϋποθέσεις για βαθμολογία 5 αστέρων, παρά το γεγονός ότι δεν είχε κεντρικούς αερόσακους και αποδείχθηκε επιθετική σε μετωπικές συγκρούσεις. Συνολικά, το SUV αποδίδει καλά σε δοκιμές αποφυγής σύγκρουσης αυτοκινήτου με αυτοκίνητο και με ευάλωτους χρήστες του δρόμου και προσφέρει ένα σύστημα Attention Assist που μπορεί να ανιχνεύσει την υπνηλία του οδηγού. Το πλήρως ανανεωμένο Kia Sportage μοιράζεται την ίδια πλατφόρμα με το 5 αστέρων Hyundai Tucson που δοκιμάστηκε πέρυσι. Είναι εξίσου καλά εξοπλισμένο και έχει παρόμοια βαθμολογία στις δοκιμές ασφαλείας, κερδίζοντας επίσης 5 αστέρια. Το ίδιο ισχύει και για το Cupra Born, την πιο σπορ εναλλακτική του ομίλου VW σε σχέση με το ID.3.

Στην κατηγορία των MPV βαν, η Mercedes-Benz προσφέρει το Citan Tourer και την πολυτελή εκδοχή του, την T-Class. Και τα δύο μοιράζονται την πλατφόρμα του Renault Kangoo , αλλά είναι, σε γενικές γραμμές, καλύτερα εξοπλισμένα με έναν νέο κεντρικό αερόσακο για πρόσθετη προστασία από την μακρινή πρόσκρουση και χαρακτηριστικά ενεργητικής ασφάλειας υψηλής απόδοσης.

Το Toyota Aygo X είναι η τελευταία νέα άφιξη στην άκρως ανταγωνιστική κατηγορία των σουπερμίνι, όπου κάθε ευρώ μετράει. Το μικρό cross-over αυτοκίνητο πόλης αξιολογείται καλά συνολικά, αλλά ελλείπουν κάποια πιο προηγμένα συστήματα ασφαλείας, με αποτέλεσμα τη βαθμολογία 4 αστέρων. Τέλος, το ηλεκτρικό compact executive car i4 της BMW βαθμολογείται το ίδιο. Εξοπλισμένο με παρόμοιο αισθητήρα σετ με τη Σειρά 3 που δοκιμάστηκε το 2019, το gran sedan έχασε σε ορισμένα κρίσιμα σημεία αποφυγής σύγκρουσης και πέτυχε βαθμολογία 4 αστέρων.

Προηγούμενο άρθροΑΒΑΞ: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τα έργα στο Ελληνικό
Επόμενο άρθροΦορτιστές της Blink στα καταστήματα Carrefour