Κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα -COP26- 28 εταιρείες δεσμεύτηκαν να επιταχύνουν τη χρήση πράσινου υδρογόνου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας H2Zero.

Το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Συμβούλιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη (WBCSD) και η Πρωτοβουλία Αειφόρων Αγορών (SMI) ανακοίνωσαν στην COP26 τις δεσμεύσεις 28 εταιρειών για την αύξηση της ζήτησης και της προσφοράς υδρογόνου. Η πρωτοβουλία H2Zero στοχεύει στην επιτάχυνση της ζήτησης και της προσφοράς υδρογόνου ως ουσιαστικού τμήματος του μελλοντικού συστήματος πράσινης ενέργειας.

Οι κοινοί στόχοι των εταιρειών, που προσυπογράφουν τη δέσμευση H2Zero, αντιστοιχούν στο 25% του δυναμικού απεξάρτησης από τον άνθρακα, που παρέχει το υδρογόνο, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Συμβουλίου Υδρογόνου.

Οι 28 εταιρείες που αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς κλάδους – εξόρυξη, ενέργεια, κατασκευαστές οχημάτων και εξοπλισμού, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες – δεσμεύονται σε τρεις τομείς: ζήτηση, προσφορά και οικονομική ή τεχνική υποστήριξη.

Από την πλευρά της ζήτησης, οι δεσμεύσεις επικεντρώνονται στην αντικατάσταση του γκρίζου υδρογόνου, που χρησιμοποιείται ευρέως στους τομείς της διύλισης, των χημικών και των λιπασμάτων, ή του καυσίμου ντίζελ που χρησιμοποιείται σε βαριές βιομηχανίες όπως η εξόρυξη. Αυτό θα μείωνε τις εκπομπές CO2 κατά περισσότερο από 14 εκατομμύρια τόνους/έτος.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι δεσμεύσεις ανέρχονται σε περισσότερους από 18 εκατομμύρια τόνους/έτος σε υδρογόνο χαμηλότερης περιεκτικότητας σε άνθρακα, γεγονός που θα εξοικονομήσει περίπου 190 εκατομμύρια τόνους εκπομπές CO2/έτος.

Ο Ben van Beurden, CEO της Shell και Πρόεδρος της Ομάδας Υδρογόνου της SMI, δήλωσε: «Συγκεντρώσαμε εταιρείες για να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές και τις κυβερνήσεις ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες του υδρογόνου».

Η Claire O’Neill, Senior Advisor στο WBCSD, πρόσθεσε: «Για να επιταχύνουμε περαιτέρω την ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου, ενθαρρύνουμε περισσότερες εταιρείες να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια και να δεσμευτούν».

Οι 21 εταιρείες που περιλαμβάνονται από την πλευρά της προσφοράς και της ζήτησης είναι: Acciona Energia, Anglo American, bp, Clp, Cummins, EDF, EDP, 8 Rivers Capital, Enel, Engie, Equinor, Erm, Fortescue, Gencomm, Iberdrola, ITM Power, Riversimple Movement Ltd, Shell, TotalEnergies, Yara, Yosemite Clean Energy. Από πλευράς υποστήριξης περιλαμβάνονται οι ακόλουθες επτά επιχειρήσεις: Bank of America, Hinicio, Johnson Matthey, Linde, Siemens Energy, Snam, Yokogawa.

Ο μετασχηματισμός του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος θα απαιτήσει άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής καλούνται να δημιουργήσουν ένα σταθερό επενδυτικό πλαίσιο που θα επιταχύνει την ανάπτυξη καθαρού υδρογόνου, δημιουργώντας πολυάριθμες ευκαιρίες για απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη.

Η SMI δημοσίευσε πρόσφατα συστάσεις πολιτικής για να επιταχύνει την υιοθέτηση κυψελών καυσίμου υδρογόνου ειδικά για μεταφορές, ενώ το WBCSD δημοσίευσε μια σειρά συστάσεων πολιτικής για να επιταχύνει την ανάπτυξη υδρογόνου με τη χαμηλότερη δυνατή ένταση άνθρακα. Η ανάπτυξη και η ταχεία κλιμάκωση του υδρογόνου θα είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθηθούν οι χώρες και οι επιχειρήσεις να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για μηδενικές εκπομπές έως το 2050.

Φωτογραφία: WBCSD

Προηγούμενο άρθροΟι μπαταρίες των Nissan EV και οι σιδηροδρομικές διαβάσεις
Επόμενο άρθροEDP: 1,5 GW ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030