Η αμιγώς ηλεκτρική BMW iX λειτουργεί με το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, αφού έλαβε βαθμολόγηση 5 αστέρων στις σχετικές δοκιμές του Euro NCAP.

Οι ειδικοί του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αξιολόγησης Νέων Αυτοκινήτων – Euro NCAP – δηλαδή του ινστιτούτου προστασίας καταναλωτών που ειδικεύεται στην αξιολόγηση των αυτοκινήτων, απένειμαν στην BMW iX την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία – πέντε αστέρια – στις δοκιμές αξιολόγησης της ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος δοκιμών, που ενισχύθηκε με νέες παραμέτρους το 2020, η νέα τεχνολογική ναυαρχίδα του BMW Group εντυπωσίασε, αφενός με την εξαιρετική προστασία των επιβατών, αφετέρου με τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη των ατυχημάτων.

H BMW iX κέρδισε πέντε αστέρια σε όλες τις κατηγορίες του Euro NCAP crash test. Στην αξιολόγηση προστασίας ενηλίκων επιβατών, οι δοκιμαστές υπογράμμισαν μεταξύ άλλων την αποτελεσματικότητα του νέου διαδραστικού αερόσακου ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού και συνοδηγού, που παρέχει πρόσθετη προστασία από τραυματισμούς σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Η ασφάλεια των παιδιών στα πίσω καθίσματα της BMW iX απέσπασε επίσης το υψηλότερο σκορ στις εμπρόσθιες και πλευρικές συγκρούσεις.

Από την άλλη, η ολοκληρωμένη φιλοσοφία ασφάλειας της BMW iX εξασφαλίζει τα υψηλότερα επίπεδα προστασίας επιβατών. Εκτός από τα άριστα συντονισμένα συστήματα συγκράτησης, αυτή περιλαμβάνει εξαιρετικά ανθεκτικές δομές στήριξης και σχεδιασμένες με ακρίβεια ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης που απορροφούν την ενέργεια μιας σύγκρουσης διαφυλάττοντας την ακεραιότητα της καμπίνας επιβατών. Η δομή αμαξώματος της BMW iX συνδυάζει πλαίσιο από αλουμινένιο χωροδικτύωμα με κλωβό επιβατών από carbon. Εξαρτήματα ιδιαίτερα ανθεκτικά στη στρέψη που κατασκευάζονται από πολυμερές ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP) χρησιμοποιούνται στην οροφή, στα πλαϊνά και στο πίσω τμήμα της BMW iX.

«Η BMW iX θέτει νέα πρότυπα βιωσιμότητας, και η κορυφαία βαθμολογία των πέντε αστεριών στο Euro NCAP υπογραμμίζει την ολοκληρωμένη φιλοσοφία βιωσιμότητας του οχήματος», δήλωσε ο Dominik Schuster, επικεφαλής ασφάλειας οχημάτων της BMW. «Η εξαιρετικά σταθερή δομή του αμαξώματος και τα άφθονα συστήματα συγκράτησης εξασφαλίσουν ένα κορυφαίο επίπεδο προστασίας για τους επιβάτες. Επιπλέον, η BMW iX συγκεντρώνει υψηλά σκορ τόσο στο πρόγραμμα δοκιμών όσο και στην αξιολόγηση της καθημερινής οδήγησης με καινοτόμα συστήματα υποστήριξης που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο ατυχημάτων σε ποικίλα σενάρια». Μεταξύ άλλων, η BMW iX διαθέτει σύστημα προειδοποίησης εμπρόσθιας σύγκρουσης με παρέμβαση φρένου που μπορεί να ανιχνεύει πεζούς, δικυκλιστές και οχήματα. Επιπλέον, το σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης μπορεί τώρα να αντιδρά και στις στροφές, βοηθώντας στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου ατυχήματος με πεζό, όταν το όχημα στρίβει, και σύγκρουσης με επερχόμενα οχήματα σε αριστερή στροφή.

Εάν η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, ο κίνδυνος τραυματισμού για τους ευάλωτους χρήστες των δρόμων μειώνεται χάρη στα προσεκτικά σχεδιασμένα εξαρτήματα του αμαξώματος και τις εύκαμπτες δομές στο εμπρός τμήμα. Η BMW iX διαθέτει επίσης ενεργό καπό, που ανασηκώνεται μέσω ενός πυροτεχνικού μηχανισμού, εάν από τα δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες διαπιστωθεί κίνδυνος αντίστοιχης σύγκρουσης. Έτσι δημιουργείται μία ζώνη παραμόρφωσης που δεν αφήνει τον πεζό ή τον δικυκλιστή να χτυπήσει στα σκληρά εξαρτήματα του διαμερίσματος του κινητήρα.

Άλλα στάνταρ χαρακτηριστικά της BMW iX περιλαμβάνουν σύστημα ανίχνευσης κόπωσης οδηγού (attention assistant), προειδοποίηση παρέκκλισης από τη λωρίδα κυκλοφορίας (lane departure warning) και αναγνώριση του ορίου ταχύτητας (speed limit recognition), τα οποία αξιολογήθηκαν πολύ θετικά στο Euro NCAP crash test. Το πακέτο Driving Assistant Professional προσφέρεται προαιρετικά και περιλαμβάνει επίσης steering και lane guidance assistance. Σε ανεξάρτητη αξιολόγηση, το Driving Assistant Professional της BMW στην iX3 βαθμολογήθηκε επίσης ως “πολύ καλό” από τον Euro NCAP.

Προηγούμενο άρθροΗ Bentley εγκαινιάζει νέο κέντρο δοκιμών στο Crewe
Επόμενο άρθροFord – DP World: Έρευνες σε αυτόνομα οχήματα