Το BMW Group σχεδιάζει να προμηθεύεται αλουμίνιο από βιώσιμη παραγωγή στον Καναδά, από το 2024, για 70% λιγότερο CO2.

Το BMW Group συνεχίζει τις προσπάθειές του για τη συστηματική μείωση των εκπομπών CO2 στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε υλικά με υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως το αλουμίνιο, ο χάλυβας και τα πλαστικά. Ως εκ τούτου, το BMW Group σκοπεύει να προμηθεύεται αλουμίνιο με σημαντικά μειωμένες εκπομπές CO2 από τις υδροηλεκτρικές εγκαταστάσεις της Rio Tinto στον Καναδά από το 2024 και έχει υπογράψει σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης (MoU). Σε σύγκριση με το αλουμίνιο που κατασκευάζεται με συμβατικές μεθόδους, η προσέγγιση αυτή μπορεί να εξοικονομήσει περίπου το 70% των εκπομπών CO2. Οι ποσότητες αλουμινίου που έχουν προγραμματιστεί θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά στην παραγωγή οχημάτων στο εργοστάσιο του BMW Group στο Spartanburg στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας των ΗΠΑ, σε εξαρτήματα του αμαξώματος, όπως για παράδειγμα το καπό.

«Έχουμε σαφείς στόχους για τη μείωση των εκπομπών CO2 στην αλυσίδα εφοδιασμού. Χρησιμοποιώντας καινοτόμα υλικά μπορούμε να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα των οχημάτων μας – ακόμη και πριν τα παραδώσουμε στους πελάτες. Η συμφωνία για την προμήθεια αλουμινίου με χαμηλές εκπομπές άνθρακα βασίζεται σε αρκετούς πυλώνες: εκτός από την υδροηλεκτρική ενέργεια και ένα υψηλό ποσοστό δευτερογενούς υλικού, επιθυμία μας είναι επίσης να ηγηθούμε της αυτοκινητοβιομηχανίας αυξάνοντας τη χρήση αλουμινίου χωρίς άμεσες εκπομπές COαπό τη διαδικασία τήξης», εξήγησε ο Joachim Post, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG, υπεύθυνος για τις Αγορές και το Δίκτυο Προμηθευτών.

Λόγω του συγκριτικά χαμηλού βάρους του και άλλων θετικών ιδιοτήτων του υλικού, το αλουμίνιο κατέχει σταθερή θέση στις ευφυείς σύνθετες κατασκευές του BMW Group. Στην αλυσίδα εφοδιασμού ενός μεσαίου μεγέθους αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών CO2 οφείλεται στο αλουμίνιο. Αυτό υπογραμμίζει τις τεράστιες δυνατότητες μείωσης του CO2 στην αλυσίδα εφοδιασμού αλουμινίου.

Καινοτόμος διαδικασία παραγωγής

Η τεχνολογία ELYSIS που αναπτύχθηκε για την παραγωγή αλουμινίου, φέρνει την επανάσταση στη διαδικασία τήξης που απαιτείται για την κατασκευή. Η καινοτόμος μέθοδος χρησιμοποιεί ανόδους χωρίς άνθρακα για την εξάλειψη όλων των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με τη διαδικασία και δοκιμάστηκε με επιτυχία σε βιομηχανικό επίπεδο για πρώτη φορά το 2021. Το BMW Group σκοπεύει να γίνει ένας από τους πρώτους πελάτες που θα χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία στην κανονική παραγωγή.

Άλλοι πυλώνες της συμφωνίας με την Rio Tinto

Εκτός από την απαλλαγμένη από τον άνθρακα διαδικασία, η συμφωνία καλύπτει επίσης κράματα αλουμινίου που παράγονται με χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με εκπομπές CO2 που είναι μόνο το ένα τρίτο του μέσου όρου της βιομηχανίας. Οι εγκαταστάσεις παραγωγής αλουμινίου στο Κεμπέκ λειτουργούν σχεδόν εξ ολοκλήρου με ηλεκτρική ενέργεια από έξι τοπικούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Ως περαιτέρω συμβολή στη διατήρηση πόρων, το ανακυκλωμένο περιεχόμενο θα αναμειγνύεται με το τελικό προϊόν, ώστε να φτάσει δυνητικά έως και το 50% των δευτερογενών υλικών.

Η χρήση της τεχνολογίας blockchain της Rio Tinto εγγυάται επίσης την πλήρη ιχνηλασιμότητα του αλουμινίου, μέχρι το αρχικό ορυχείο βωξίτη. Αυτό επιτρέπει τη διαφάνεια από άκρο σε άκρο σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και, ως εκ τούτου, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παρακολούθηση της συμμόρφωσης με περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα για την εξόρυξη πρώτων υλών.

 

Προηγούμενο άρθροBentley: σταματά την παραγωγή του κινητήρα W12
Επόμενο άρθροJeep Avenger: Αποδοτική ηλεκτρική αρχιτεκτονική