Θετικά ήταν τα αποτελέσματα του Ομίλου Ελίν το α’ εξάμηνο του 2024, όπως επίσης θετικές είναι και προοπτικές χάρη στην συνεχιζόμενη ανάπτυξη του δικτύου παρά τις εγχώριες και εξωγενείς προκλήσεις

Ο Όμιλος Ελίν ανακοίνωσε αύξηση 15% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών του για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ο οποίος έφτασε τα €1.309,78 εκατ. σε σύγκριση με τα €1.137,61 εκατ. την ίδια περίοδο το 2023. Τα θετικά αποτελέσματα ενισχύθηκαν από αύξηση στα μικτά κέρδη, τα οποία ανήλθαν σε €38,8 εκατ. από €31,6 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης σημαντική αύξηση στα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία διαμορφώθηκαν στα €19,73 εκατ., αυξημένα κατά 46% σε σύγκριση με €13,48 εκατ. το 2023. Ωστόσο, τα ενοποιημένα προ φόρων αποτελέσματα (EBT) κατέγραψαν πτώση, φτάνοντας τα €4,48 εκατ., από €6,26 εκατ. πέρυσι, ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας (EATAM) ανήλθαν σε €3,5 εκατ., μειωμένα από €5,2 εκατ. το 2023.

Για τη μητρική εταιρεία, τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε €19,17 εκατ., σε σύγκριση με €13 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2023. Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε €5 εκατ. (από €6,8 εκατ.) και τα αποτελέσματα μετά φόρων σε €3,9 εκατ. (από €5,6 εκατ.).

Σύμφωνα με την εταιρεία, το α’ εξάμηνο του 2024 ολοκληρώθηκε με θετικά αποτελέσματα. Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με τη στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης, συνέβαλε στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης σε επίπεδα υψηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Οι πωλήσεις καυσίμων κίνησης σημείωσαν αύξηση 6%, ενώ η επέκταση του δικτύου με 18 νέα πρατήρια ενίσχυσε την παρουσία της εταιρείας στην αγορά.

Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 11% λόγω ήπιας χειμερινής περιόδου, περιορίζοντας τη συνολική αύξηση πωλήσεων στο 3%. Παρά την αύξηση των πωλήσεων, η συνολική κερδοφορία υπήρξε μειωμένη, κυρίως εξαιτίας της διατήρησης του πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους στην εσωτερική αγορά.

Εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις προς τη Ρωσία, δημιούργησαν προκλήσεις στην εταιρεία, κυρίως στις δραστηριότητες του Διεθνούς Εμπορίου και των Λιπαντικών Marine. Προκειμένου να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις, η εταιρεία πραγματοποίησε στρατηγική επένδυση σε αποθηκευτικούς χώρους στην Ισπανία και επεκτάθηκε στην αγορά της Δυτικής Αφρικής.

Για το β’ εξάμηνο του 2024, οι προοπτικές παραμένουν θετικές. Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του δικτύου της Ελίν με την προσθήκη 20 νέων πρατηρίων και οι επενδύσεις στις μαρίνες αναμένονται να ενισχύσουν τις πωλήσεις της. Οι συνθήκες στην εγχώρια αγορά παραμένουν δύσκολες, λόγω του συνεχιζόμενου πλαφόν, η εταιρεία όμως εκτιμά ότι τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2024 θα είναι θετικά, αν και ελαφρώς δυσμενέστερα από το 2023.

Προηγούμενο άρθροΗ Toyota Επενδύει 500 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη ηλεκτρικών εναέριων ταξί
Επόμενο άρθροKinsen: Πρώτη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023